Andrei Şaguna va fi canonizat la Sibiu, la sfârşitul lui octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Şaguna va fi canonizat la Sibiu
Andrei Şaguna va fi canonizat la Sibiu

Andrei Şaguna va fi canonizat la Sibiu, în 29 octombrie. Anunţul a fost făcut public de ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, luni, 19 septembrie.

CITIŢI ŞI:

VIDEO Acțiunea de salvare a sportivului căzut de la 50 de metri, în munții Făgăraș, a durat 13 ore

 Povestea celei mai mari tragedii montane din România GALERIE FOTO



Evenimentul va avea loc la catedrala Mitropolitană din municipiul Sibiu.
“Catedrala din Sibiu va fi gazda unui eveniment unic: canonizarea marelui mitropolit Andrei Şaguna. Sfântul Sinod a aprobat, dar proclamarea canonizări este ca şi întronizarea celui care a fost ales pe un post. Îl trecem în rândul sfinţilor în calendar pe cel pe care Dumnezeu l-a ales şi credincioşii l-au cinstit până acum. Avem ocazia ca alături de Sfântul Sinod să avem şi o pleadă de demnitari care să stea alături de noi, când îi vom mulţumi lui Dumnezeu pentru acest mare dar”, a declarat ÎPS Laurenţiu Streza.  

Andrei Şaguna a fost Mitropolit al Ardealului între anii 1864-1873. S-a născut la 1 ianuarie 1808, la Mişkolţ, în nordul Ungariei, din părinţi de origine aromână.
Când tatăl său, negustor, a dat faliment, toată familia a fost nevoită să treacă la catolicism. Conform legilor de atunci, la vârsta de 18 ani, Atanasie (numele laic al viitorului Mitropolit) a revenit la Ortodoxie. Studiile gimnaziale le-a urmat la Mişcolt şi Pesta, la Gimnaziul catolic al călugărilor piarişti din Pesta. Studiile superioare de Filozofie şi Drept le-a absolvit la Universitatea din Pesta. A urmat apoi cursurile Seminarului Teologic Ortodox de la Vârşeţ.
În 1846, după moartea primului episcop român de la Sibiu, Vasile Moga, mitropolitul ortodox sârb de la Karlovitz, Iosif Raiacici, l-a numit pe arhimandritul Andrei Şaguna vicar general al Episcopiei vacante de la Sibiu. A fost hirotonit apoi arhiereu în Catedrala ortodoxă din Karlovitz în 1848.
În 1864 a devenit arhiepiscop si mitropolit al reînfiinţatei Mitropolii a Ardealului, pentru care a militat, prin numeroase memorii înaintate Curţii din Viena şi patriarhului ortodox sârb.

A murit la 16/28 iunie 1873 şi, potrivit dorinţei sale testamentare, a fost înmormântat lângă biserica mare din Răşinari, unde el slujise de multe ori, „fără pompă, fără muzică şi fără predică” prohodit de un singur preot, duhovnicul său, ieromonahul Gherman Bogdan.

Hotărârea canonizării lui Andrei Şaguna şi a Sfântului Simion Ştefan a fost luată de membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române în luna iulie a acstui an. Astfel, Sfântul Andrei Şaguna va fi pomenit la data de 30 noiembrie, iar Sfântul Simion Ştefan va avea ziua de pomenire la 24 aprilie, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite