Alegeri cu scandal la noua structură a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultatea de Jurnalistică nu are niciun membru în consiliul Departamentului de Jurnalim, Relaţii Publice, Sociologie şi Psihologie a nou-înfiinţatei structuri, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane.

CITIŢI ŞI:

Premieră în România. Primarul Sibiului se dă singur în judecată şi îşi autoimpută 9.900 de lei

Iohannis despre funcţionarii publici care şi-au făcut dosare ilegale de handicapaţi: „Să le fie ruşine!”

Decanul Facultăţii de Jurnalistică, prof. univ. dr. Ion Dur, spune că nu a fost respectat principiul reprezentativităţii, potrivit căruia fiecare facultate ar trebui să aibă membri în consiliul departamentului. Din acest motiv a cerut refacerea alegerilor, însă cererea sa a fost respinsă de Senatul ULBS în urma supunerii la vot.

„În şedinţa de Senat din 29 septembrie, această toamnă, am propus refacerea alegerilor pentru consiliul departamentului. Este vorba despre Departamentul de Jurnalism, Relaţii Publice, Sociologie şi Psihologie, pe motiv că  atunci când au fost făcute alegerile nu s-a respectat principiul reprezentativităţii. Practic, situaţia finală în legătură cu aceste alegeri este următoarea: în primul rând s-a ales directorul de departament, director care provine din catedra de Sociologie, practic dintr-unul dintre colectivele departamentului, urmând ca, după aceea, aşa cum a fost stabilit un consens anterior alegerilor ca atare, să fie reprezentanţi dintre cele trei colective cadre didactice în proporţie de două pentru Jurnalism, două pentru Psihologie şi unul pentru Sociologie”, a declarat Ion Dur.

Potrivit acestuia, consensul nu a fost respectat, iar alegerile s-au făcut în urma propunerilor din sala Senatului, a celor care se aflau atunci acolo.
„Nu s-a respectat acest consens stabilit anterior, s-a invocat că în acel moment se fac alegeri prin propunerile care se fac atunci, în sală şi propunerile erau între 45, 46 de participanţi, cei care se cunoşteau pentru prima dată în combinaţia aceasta, cele trei catedre. S-au făcut propuneri şi finalmente alegerile au arătat că cei patru care se alăturau directorului de departament proveneau de la Psihologie. Facultatea de Jurnalistică, respectiv colectivul de Jurnalism şi Relaţii publice, nefiind reprezentat de absolut nimeni în acest consiliu al departamentului”, a declarat decanul Facultăţii de Jurnalistică din cadrul ULB Sibiu, prof. univ. dr. Ion Dur.

Cererea decanului a fost respinsă pe motivul că nu este vorba despre o încălcare a regulamentului. „A fost respinsă pe motiv că nu a fost o încălcare a regulamentului. Regulamentul includea o recomandare a respectării acestui principiu al reprezentativităţii, iar ca orice recomandare, se respectă sau nu se respectă, ceea ce a însemnat că mecanismul a mers, se spune, bine până la capăt, aşa fel încât lucrurile vor rămâne de fapt în situaţia aceasta”, a declarat Ion Dur.

Ce prevede regulamentul
Regulamentul de alegeri la nivelul departamentelor universităţii prevede factul că „în Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu organizarea şi desfăşurarea alegerilor se face cu respectarea principiilor reprezentativităţii, legalităţii, autonomiei universitare, transparenţei, responsabilităţii şi a normelor etice şi deontologice”.

În acelaşi timp, în cadrul aceluiaşi regulament, apare reglementarea conform căreia „în orice situaţie concretă, se recomandă respectarea cu prevalenţă a principiului reprezentativităţii”.

Ce spun reprezentanţii ULBS
Potrivit acestora, situaţia Facultăţii de Jurnalistică a fost adusă la cunoştinţa Senatului în şedinţa din 29 septembrie, iar propunerea privind reluarea alegerilor a fost respinsă. Reprezentanţii universităţii spun că au existat o serie de disensiuni în cadrul colectivului facultăţii privind numirea candidaţilor.

„Justificarea este argumentată de chiar unele disensiuni care există în sânul colectivului de la această facultate, în privinţa desemnării candidaţilor. Independent de acest factor, situaţia nu este normală, dar ea se plasează în cadrul regulamentului votat de catre plenul Senatului, deci inclusiv de membri Senatului de la facultatea respectivă”, spun reprezentanţii ULBS.

Cum s-a format noua structură
Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a fost înfiinţată în urma comasării Facultăţii de Istorie şi Patrimoniu “Nicoale Lupu”,a  Facultăţii de Jurnalistică şi a Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Studii de Securitate. Noua structură are trei departamente: Departamentul de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Studii de Securitate, Departamentul de Istorie, Patrimoniu şi Teologie Protestantă şi Departamentul de Jurnalism, Relaţii Publice, Sociologie şi Psihologie. Fiecare departament este condus de consiliul departamentului care, la rândul lui este condus de un director de departament, numit de rector, cu aprobarea Consiliului de administraţie.

Potrivit regulamentului alegerilor, „consiliul departamentului este format din 3 sau 5 membri – inclusiv directorul de departament”.
În urma alegerilor, director al Departamentului de Jurnalism, Relaţii publice, Sociologie şi Psihologie a fost numit conf. univ. dr. Horaţiu Rusu, şeful catedrei de Sociologie şi Asistenţă socială. În acelaşi timp, membri ai Consiliului departamentului au fost numiţi lector univ. dr. Mihaela-Dana Bucuţa, conf. univ. dr. Ana Raluca Sassu şi prof. univ. dr. Eugen Iordănescu, potrivit unei liste oferite de reprezentanţii ULB Sibiu. Noua structură va fi funcţională din luna aprilie a anului următor.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

Sigla Adevărul
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite