Aeroportul internaţional Sibiu scade taxele sub nivelul celor de la Cluj și Târgu Mureș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai modernă aerogară din Ardeal la ora actuală vrea să scadă tarifele şi taxele de aeroport la valori mai mici decât la Cluj şi Tg. Mureş. În ultimii trei ani, numărul de călători îmbarcaţi şi debarcaţi la Sibiu nu a cunoscut fluctuaţii spectaculoase, dar creşeterile au fost constante.

CITIȚI ȘI:

VIDEO Consiliul Judeţean Sibiu a inaugurat sala de conferinţe de 8 milioane de lei GALERIE FOTO

Inditex deschide în Sibiu cel de-al treilea magazin ZARA stradal din ţară

Investiţiile de peste 60 de milioane de euro făcute în ultimii 5-6 ani la Aeroportul Internaţional din Sibiu, la capătul cărora a rezultat o aerogară modernă, cu o pistă ce suportă şi aterizarea de mari avioane, nu au atras până acum decât în mică măsură principalii operatori aerieni de curse low-cost sau pe cei care să aducă la Sibiu şi alte destinaţii în afară de „obişnuitele” destinaţii spre Viena sau Munchen.

Consiliul Judeţean, cel care adminisrează acum Aeroportul Sibiu şi conducerea aerogării de la ieşirea din oraş spre Sebeş, au decis să schimbe strategiile actuale şi să încerce să „fure” din clienţii aeroporturilor din Cluj şi Mureş, cele cu care sunt de altfel într-o competiţie neoficială, din acest punct de vedere.

După ce negocierile cu companii ca Wizz Air sau alte companii, au eşuat din cauza costuilor de aterizare – decolare şi taxe de aerport per pasager, care sunt actualmente de 10 ori mai mari decât în Tg. Mureş, strategia va fi schimbată radical în aproximativ o lună de zile. „Ştim că unele companii au fost aici la negocieri şi au plecat rapid. Trebuie să facem ceva pentru acest aeroport” s-au plând consilierii judeţeni.

Modifică substanţial tarifele
Preşedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch a clarificat imediat situaţia, chiar ieri la şedinţa ordinară a consilierilor judeţeni. „Tarifele mici atrag companiile, iar noi trebuie să luăm o decizie în acest sens. Dacă scădem tarifele, va trebui să subvenţionăm cel puţin o perioadă aeroportul. Altfel nu putem pune problema”, a punctat Bottesch. Directorul aeroportului, Augustin Sava, a oferit imediat şi soluţia ideală. „Traficul este determinat de raportul preţurilor. Ori atâta timp cât Mureşul are un cost de 3,67 – 5 euro per pasager, e normal pe undeva ca aceste companii low-cost să meargă acolo şi să nu vină la Sibiu unde tarifele sunt de 28 – 30 de euro per pasager. Dacă scădem sub acest preţ atunci aerportul trebuie subvenţionat cel puţin o perioadă de către Consiliul Judeţean”, a spus Sava.

În aceste condiţii s-a luat deja decizia ca la şedinţa din octombrie să fie aprobat un proiect de hotărâre prin care actualele tarife să scadă cel puţin la nivelul aeporturilor din Cluj şi Tg. Mureş. „Numai aşa putem ocupa o poziţie dominantă pe piaţă. Va fi introdus un proiect prin care vom modifica tarifele actuale în aşa fel încât să fie competitive şi să atragă companiile aeriene”, a explicat vicepreşedintele CJ Sibiu, Ioan Banciu. Astfel luna viitoare vor fi prezentate trei variante de tarife, din care se va alege ceea mai viabilă, consilierii judeţeni fiind de acord ca noile tarife să fie mai atractive decât cele din Cluj sau Mureş.

Clujul nu reacţionează deocamdată
Directorul Aeroportului din Cluj, a explicat pentru Adevărul că nu este la curent cu noua strategie de la Sibiu, dar recunoaşte că ea nu este una „de lepădat”. „La Cluj nu avem nicio subvenţie din partea nimănui. Probabil că această strategie a celor de la Sibiu este cea mai bună pentru aeroportul din acel oraş. Nu cunosc în detaliu ce vor face cei de acolo, dar cu siguranţă că au întors problema pe toate părţile”, a explicat David Ciceo, de la Aeroportul din Cluj.

Mai puţin de 200.000 de pageri pe an
În ultimii trei ani, numărul de călători îmbarcaţi şi debarcaţi la Sibiu nu a cunoscut fluctuaţii spectaculoase, dar creşeterile au fost constante. Astfel în 2008 s-au înregistrat aproximativ 141.000 de pasageri îmbarcaţi şi debarcaţi, în 2009 numărul acestora a crescut la 154.000, iar anul trecut cifra a ajuns la un număr de aproape 199.000 de pasageri.

Totuşi la finele anului în curs se va înregistra probabil un regres, asta pentru că multe curse operate de către Blue Air au fost retrase de pe piaţă, iar numărul de chartere care au decolat sau au aterizat la Sibiu, a fost mult mai mic decât în 2009.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite