1500 de stâlpi izolaţi pentru a proteja păsările din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu investeşte aproape 250.000 de lei pentru a izola stâlpii din trei judeţe. Totul are la bază o cercetare temeinică ce arată că stâlpii de medie tensiune sunt adevăraţi ucigaşi pentru păsările de toate speciile.

CITEŞTE ŞI:

Puieţi de ginko biloba plantaţi pe Kogălniceanu la Sibiu

Seminar cu tema ”Promovarea acoperişurilor verzi în judeţul Sibiu”

Sibienii sunt invitaţi să vadă acoperişul verde de la „Mediu”

Izolarea celor 1.500 de stâlpi de medie tensiune se va face vara aceasta, în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, implementat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu alături de partenerii săi Asociaţia „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română. Până a ajunge însă aici, specialiştii au verificat practic mii de stâlpi de medie tensiune din sudul Transilvaniei, ajungând la concluzia că „electrocutarea produsă de liniile electrice de medie tensiune este cauza majoră a mortalităţii răpitoarelor de talie mare din Europa, printre care şi acvila ţipătoare mică”.


   
    “Izolarea stâlpilor periculoşi pentru păsări reduce semnificativ numărul păsărilor electrocutate. La nivel naţional mor anual electrocutate sute de mii de păsări. Numai în Transilvania, anual zeci de mii de păsări cad victime stâlpilor de medie tensiune. Activitatea de izolare a stâlpilor de medie tensiune are caracter de pionierat în centrul Transilvaniei. Cu excepţia unui proiect pilot al Asociaţiei Grupul Milvus care a izolat în trecut câţiva stâlpi de medie tensiune în zona Dumbrăvioara,  astfel de acţiuni nu au mai fost întreprinse până în prezent”  explică Mihai Proca, ofiţerul de presă al proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”. De izolarea stâlpilor vor beneficia toate păsările din zonă, însă proiectul este orientat în special către acvila ţipătoare mică.

image
image

  În prezent Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu a lansat licitaţia pentru sabilirea firmei care se va ocupa de izolarea stâlpilor. Valorea totală a licitaţiei este de 241.000 de lei. “Toţi stâlpii de medie tensiune periculoşi – sub care au fost găsite cele mai multe păsări moarte – sunt notate în fişe standard care indică locaţia exactă a stâlpului, tipul coronamentului şi altele. În baza datelor astfel obţinute va fi elaborat un raport care va fi trimis Companiilor de Electricitate care activează în centrul Transilvaniei”, mai spune Mihai Proca.
   


    Acvila ţipătoare mică din România este una dintre speciile prevăzute în Anexa 1 a Directivei Păsări a CE. Proiectul de protejare a acestei specii se ridică la peste 1,8 milioane de euro şi se desfăşoară pe o durată de patru ani de zile. Comisia Europeană contribuie cu majoritatea fondurilor, 1.4 milioane de euro, restul fiind suportaţi de Ministerul Mediului.

image
image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite