100 de ani, împliniți cu zâmbetul pe buze GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Mircea este, oficial, cel mai vârstnic locuitor al comunei Șeica Mare. La împlinirea a 100 de ani, bunica a fost sărbătorită de familie, vecini și primarul din localitate.

CITIȚI ȘI:

Cel mai bătrân oier din Tilişca

Bulz de 20 de metri lungime, la Festivalul Țuicii și al Brânzei de la Rășinari GALERIE FOTO

”Mă simt bine, foarte bine. Nu știu cum am făcut atâția ani, habar nu am”, spune bunica, extrem de emoționată, cu lacrimi de bucurie în ochi. Curtea casei e plină de rude și de vecini, s-a întins masă de sărbătoare, iar primarul din Șeica Mare, Nicolae Șușa, a venit personal să o felicite și să-i aducă tort, șampanie și flori.

Rețeta celor 100 de ani împliniți cu zâmbetul pe buze? O viață activă, chiar dacă n-au ocolit-o greutățile, căldură sufletească și multă dragoste pentru cei din jurul ei.

Maria Mircea, pe numele de fată Răzor, se trage dintr-un sat din județul Bistrița. E a patra dintre cei șase frați, iar la 18 ani a plecat de acasă la sora ei mai mare, stabilită în capitală, și s-a angajat ca și ”fată în casă” la o familie din București. Aici l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț, croitor de meserie, s-au căsătorit și s-au întors în Șeica Mare, în casa părintească a bărbatului.

Au trăit împreună până în 1968 când bărbatul s-a stins, la doar 43 de ani, răpus de probleme de sănătate. Au avut o singură fată, pe Ileana, iar acum, la ceas de sărbătoare, în jurul bunicii mai stau o nepoată, doi strănepoți și patru stră stră nepoți.

Un model pentru toți

Pe toți i-a învățat să fie harnici, să ajute ori de câte ori au ocazia. ”Cu siguranță, bunica este un model pentru toți, și calmă, și harnică, noi suntem mai stresate”, spune râzând Mihaela Troancă, singura nepoată a Mariei Mircea. E mândră de faptul că bunica a îmbătrânit frumos, că n-a luat niciodată nici măcar o banală aspirină, că a știut să treacă peste greutăți. 

image

Fiica ei își amintește de anii războiului, în care le-a fost extrem de greu. ”A fost foarte greu în perioada respectivă. Tata era croitor și îmi amintesc că au venit niște soldați ruși să le facă niște pantaloni. Trebuiau să se desfacă pe partea din interior, tata n-a știut și i-a croit desfăcuți pe lateral. Au luat pantalonii și i-au aruncat în cap, cineva striga ”Costică, ăștia te omoară”, am fugit cu el pe pârâu în sus, ne-am ascuns într-o râpă”, rememorează Ileana Lupu o întâmplare din acei ani.

Prima care se trezește dimineața

Acum, după ce le-a înfruntat și le-a depășit pe toate, bunica zâmbește, povestește mândră că e prima din familie care se trezește dimineața și și-ar mai dori să trăiască încă pe atât. ”Aș vrea să mai trăiesc 100 de ani. Nu știu cum au trecut anii, atâția au murit înaintea mea, dar mie și acum îmi place să trăiesc, iar oamenii ăștia se poartă frumos, mă omenesc cu toate cele”, spune Maria Mircea. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite