Valeriu Pădureţ conduce muzica militară din Sibiu (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activând ca instrumentist şi dirijor în cadrul muzicii militare a Garnizoanei Sibiu, Valeriu Pădureţ consideră că aceasta este cea mai frumoasă specializare din Armata Română.

Valeriu Pădureţ a deprins pasiunea pentru muzică încă de mic copil, prin intermediu serbărilor şi al festivităilor la care participau întotdeauna fanfarele orăşeneşti. Spune că i-a plăcut foarte mult  cum sună trompeta şi şi-a urmat instinctul, dorind să facă o carieră în acest domeniu. Asta l-a determinat să se înscrie la Şcoala de Muzică din Hunedoara, iar ulterior la Şcoala de Muzică din Bucureşti, unde a terminat cu gradul de sergent major.  „ Muzica m-a ajutat foarte mult să îmi dezvolt abilităţile, atât pe cele tehnice, cât şi pe cele instrumentative. Iar genul militar l-am ales pentru că mi-a plăcut foarte mult, mi s-a părut ceva deosebit“, spune Valeriu Pădureţ.

Citeşte şi: De 4 Iulie militarii americani au ieşit în Mamaia !

A devenit sibian în 1982
Acesta şi-a început activitatea în anul 1982,  ca instrumentist, cântând la trompetă în cadrul fanfarei Garnizoanei Sibiu, pe vremea în care aceasta era condusă de colonelul Ioan Ursu, „ o mare personalitate a vieţii culturale sibiene“, după cum afirmă Valeriu Pădureţ. Spune că perioada de început nu a fost una deloc dificilă, pasiunea sa pentru muzică fiind mai presus de orice. „ Având în vedere că venea ca o continuitate a studiilor pe care le-am făcut în timpul şcolii, nu mi-a fost deloc greu să mă acomodez. În plus, eu am făcut întotdeauna muzica din dragoste, iar atunci când faci ceva cu pasiune, nimic nu este dificil“, a completata acesta.

În cei 28 de ani de activitate, Valeriu Pădureţ spune că a avut nenumărate satisfacţii. Atât din postura de instrumentist, cât şi din cea de dirijor, pe care o ocupă în prezent. Fanfara pe care acesta o conduce numără, în prezent, 25 de instrumentişti şi este extrem de apreicată, atât pe plan local, cât şi naţional. Mai mult, în Sibiu aproape că nu există evenimente majore fără participarea fanfarei militare.„ În afară de activităţile curente cu specific militar, mergem foarte des în teritoriu, unde suntem invitaţi la evenimentele culturale din comunităţi, dar participăm şi la festivaluri“, completează acesta.
Renumele muzicii militare din Sibiu s-a extins semnificativ din anul 2001, de când fanfara a început să participe la festivaluri internaţionale de gen, în ţări precum Bulgaria, Germania sau Danemarca. „ Prima reprezentare a muzicii sibiene pe meleaguri străine a avut loc în Bulgaria, în anul 2001. A fost una extrem de importantră pentru noi şi o vom păstra cu mare drag în gând“, a completat Valeriu Pădureţ.

Zi de sărbătoare
Cea mai recentă reprezentaţie a fanfarei a avut loc chiar astăzi, cu ocazia împlinirii a 179 de ani de la înfiinţarea muzicii militare. „ Muzica militară a fost atestată în anul 1831 şi de atunci sărbătorim în fiecare an, pe 1 iulie, Ziua Muzicii Militare. Anul acesta, am marcat-o printr-un cereminial tipic militar, care a avut loc la Academia Forţelor Terestre «Nicolae Bălcescu», însă pentru anul viitor vrem să pregătim un moment mult mai fastuos, dat fiind faptul că se îmăplinesc 180 de ani de existenţă a acestei specializări“, a completat dirijorul. 

Ce-i place
„ Îmi place foarte mult să călătoresc, îmi place să citesc şi îmi place tot ceea ce ţine de activitatea culturală. Nu pot să nu adaug că îmi place şi muzica, de orice gen“, spune Valeriu Pădureţ.

Ce nu-i place
Nu îmi place ipocrizia şi duplicitatea, sunt două lucruri cu care nu voi putea niciodată să fiu de acord“, a completata acesta.

Întrebări şi răspunsuri
Care parte este mai păcută, cea de instrumentist sau cea de dirijor?
Ambele sunt la fel de plăcute, Bineînţeles că responsabilităţile sunt mult mai mari şi trebuie mult mai mlută atenţie, atunci când conduci o fanfară, dar şi satisfacţiile sunt mai mari.
Există anumite personalităţi care v-au marcat viaţa, pe plan profesional?
Ilie Văduva şi Mugur Viorel, care mi-au fost şi profesori şi au contribuit la formarea mea, sunt două nume de referinţă pentru mine, doi oameni de mare valoare.
Copiii vă calcă pe urme?
Nu, ei îşi doresc altceva. Băiatul am văzut că este pasionat de biologie şi cred că ar avea înclinaţie spre medicină, iar fetiţa încă este foarte mică, are timp suficient să se decidă ce vrea să facă.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite