UPDATE: Ştrandul din Tăşnad funcţionează fără autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de ardeleni se scaldă, zilnic, la nici un metru de micul şantier care funcţionează în incinta ştrandului din Tăşnad, din judeţul Satu Mare. Accidentul care s-a petrecut marţi în ştrand, un stâlp de fontă a căzut peste un copil şi o femeie, a atras atenţia autorităţilor cu privire la faptul că băile nu au nici măcar autorizaţie de funcţionare.

VEZI MAI MULTE POZE AICI

De mai bine de un an de zile, în incinta ştrandului termal din Tăşnad se desfăşoară lucrări pentru reabilitarea bazinelor. La câţiva metri de şantier mii de oameni îşi petrec, zilnic, timpul liber, în ciuda faptului că ştrandul nu ar trebui să funcţioneze pe perioada derulării lucrărilor.
Un incident petrecut, marţi după-amiază, a scos la suprafaţă faptul că zona de agrement nu are niciu  fel de autorizaţie de funcţionare. A fost nevoie ca un copil de şapte ani din Maramureş, respectiv o femeie de 47 de ani din Bistriţa-Năsăud să fie răniţi pentru a atrage atenţia autorităţilor cu privire la ce se întâmplă acolo. Mai mult, atât Protecţia Consumatorului Satu Mare cât şi Direcţia de Sănătate Publică închid ochii, scuzându-se cu faptul că nu ştiau că bazinele sunt funcţionale.

Fără autorizaţie sanitară

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare spun că ştrandul nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. „În 2004 au primit autorizaţie, însă de atunci nu am mai eliberat nimic. Din câte ştim noi, pentru că toate fondurile vin din partea Uniunii Europene, Primăria Tăşnad a preluat ştrandul în subordine şi tot ei au eliberat un fel de autorizaţie“, a declarat Lidia Tămaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.
Administratorul ştrandului recunoaşte că în mod normal nu ar fi voie să se facă baie în incinta zonei de agrement în timpul executării lucrărilor. „Suntem şi noi presaţi de comercianţii care ne acuză că vrem să le închidem afacerile, turiştii au făcut şi ei presiuni, iar din aceste motive am decis să continuăm, cu toate că nu ar trebui“, a spus Gheorghe Niţă, administratorul ştrandului.


Şi primarul oraşului Tăşnad, Veron Andrei, a recunoscut că a încercat să găsească o cale de mijloc pentru a mulţumi pe toată lumea. „Am încercat să lucrăm paralel, iar 95% dintre lucrări sunt finalizate, urmând ca în această săptămână să terminăm“, a declarat primarul Andrei Veron.

Un stâlp a căzut peste două persoane

Marţi, în jurul orei 13.00, în incinta ştrandului, două persoane au fost rănite după ce, în timpul lucrărilor de modernizarare desfăşurate acolo, o betonieră a agăţat firele electrice rupând un stâlp de patru metri, din fontă, care s-a prăbuşit peste un copil de şapte ani din Maramureş, respectiv o femeie de 47 de ani din Bistriţa-Năsăud, care se aflau lângă bazine.

image


Copilul de şapte ani, din Maramureş, Robert Timiş, a fost transportat de urgenţă, marţi, ieri la Spital, fiind diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral. „Marţi a ajuns la noi la spital, iar ieri dimineaţă a fost externat, starea lui de sănătate fiind foarte bună“, a spus Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare. Şoferul care se face vinovat de rănirea celor două persoane este Carol Varga, de 29 de ani, din Carei, angajat de firma care execută lucrările în ştrandul termal.

image

El este cercetat acum pentru vătămare corporală din culpă şi distrugere. „Poliţiştii au deschis o anchetă pentru a vedea în ce circumstanţe s-a produs incidentul“, a declarat Ana Lăpuştea Mălăiescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA CE S-A ÎNTÂMPLAT CU CELE DOUĂ VICTIME

Zonă neîngrădită

Conform martorilor, până la producerea incidentului, zona unde se desfăşoară lucrările nu a fost marcată. Paula Ruba, o pensionară de 59 de ani, s-a aflat chiar lângă copil şi femeie când s-a petrecut accidentul: „Stâlpul s-a rupt şi a căzut peste cei doi. Lumea s-a revoltat“. „Şoferul s-a speriat foarte rău, a venit rapid ambulanţa care nu avea niciun medic sau asistentă. Este revoltător că se lucrează chiar lângă bazine", a spus Maria Ionuţaş, un alt martor.. Poliţiştii sătmăreni au deschis acum o anchetă pentru a vedea cine se face vinovat de producerea evenimentului, pentru a vedea ce măsuri se impun a fi luat. Protecşia Consuamtorului şi Direcţia de Sănătate Publică vor deschide o altă anchetă, iar în funcţie de rezultate se vor lua nişte măsuri. Cele două victime nu au depus plângere împotriva amdministraţiei ştrandului pentru accidentul suferit.

Protecţia Consumatorului vinde gogoşi

„Săptămâna trecută am fost în control acolo, însă am găsit ştrandul închis. Conform legii, până în momentul în care în zonă se desfăşoară lucrări, ştrandul ar trebui să fie închis“, a spus Valentin Breban, comisarul şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare. Declaraţia acestuia vine însă în contradictoriu cu cea a administratorului ştrandului, Gheorghe Niţă, care spun că zona de agrement nu a fost închisă săptămâna trecută. „Am funcţionat zilnic. Peste 2.000 de persoane vin, zilnic, la Tăşnad pentru apa termală“, a spus administratorul ştrandului.

„Până marţi seara nu a existat nicio delimitare a spaţiului unde se lucreză.  Abia acum, când s-a întâmplat nenorocirea s-au gândit să interzică accesul oamenilor acolo. Copilul rănit  s-a speriat rău“,
Paula Ruba martor

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite