Spitalele din Satu Mare au primit nota 3 la igienă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Colegiului Medicilor Satu Mare spune că riscul apariţiei infecţiilor intraspitaliceşti este mare, din cauza condiţiilor precare de igienă. Cele cinci spitale din județul Satu Mare au raportat doar 48 de cazuri de infecții intraspitalicești, cele mai multe în cazul nou-născuților.

Citește și -  Managerii de spitale: "Am fost obligaţi să ascundem bolile!"

Se internează cu o boală și se externează cu alta. Asta au păţit cel puţin 48 de sătmăreni anul trecut. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, cele cinci unităţi medicale cu paturi din judeţ au raportat doar 48 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti. 22 dintre acestea au afectat nou-născuţii. „Sunt infecții care se pot preveni și altele care nu. Sunt germeni de spital care ar fi bine să fie tratați și să nu iasă afară. Cele mai răspândite sunt Klebsiella și Pseudomona. Dacă ar fi să ne luăm însă după ceea ce ne raportează spitalele, vorbim de sub 1% din cazuri, ceea ce nu este întocmai procentul real. Considerăm că există o subraportare a acestor infecții“, mai spune Lidia Tămaș, medic epidemiolog în cadrul DSP.

În județul Satu Mare, din cele cinci unități spitalicești, doar Spitalul Județean I are angajat un medic epidemiolog, care să se ocupe de supravegherea acestor infecţii. „Fiecare spital are un plan de supraveghere a infecțiilor nosocomiale, doar la Spitalul Județean I este însă angajat medic, în rest sunt doar asistenți care se ocupă de această problemă. Sunt foarte puțini medici epidemiologi, nu este o specialitate pe care mulți medici să o acceseze“, afirmă Lidia Tămaș.

„Condițiile hoteliere, și în general sistemul de sănătate local, sunt sub orice critică, mai ales din cauza subfinanțării, ceea ce duce la un grad destul de mare de infecții intraspitalicești“-Dumitru Fanea, Preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare

Nota 3 la igienă

Medicii sătmăreni acuză managementul deficitar în privința igienei din spitale. „Condițiile hoteliere, și în general sistemul de sănătate local, sunt sub orice critică, mai ales din cauza subfinanțării, ceea ce duce la un grad destul de mare de infecții intraspitalicești“, susține Dumitru Fanea, președintele Colegiului Medicilor din Satu Mare. În privința igienei, el nu le dă spitalelor notă de trecere. „Noi am atras atenția în nenumărate rânduri asupra riscului mare de infecții nosocomiale din cauza modului în care sunt sterilizate sălile de operație, a antibioticelor care se administrează, dezinfectarea care se face, dar și în privința programului de vizită care crește riscul acestor infecții. Eu le dau nota 3 la igienă spitalelor din Satu Mare“, conchide președintele Colegiului Medicilor din Satu Mare, Dumitru Fanea. El precizează însă că germenii de spital sunt mai rezistenți din cauză că se transmit de la bolnavi aflați sub tratament, infecțiile devenind aproape imune la medicație.

Ați fost în situația de a contracta boli chiar în spital?

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite