Sfidător:(VIDEO) Legea tăierii sporurilor i-a mărit salariul unei secretare de primărie la peste 5000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicând legea salarizării unitare, secretara Primăriei Livada şi-a suplimentat salariul cu 1700 de lei. 5.187 de lei este salariul pe timp de criză al Mariei Popşa, secretara unei primării cu 7.000 de locuitori şi 9 funcţionari publici angajaţi.

Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

Primarul localităţii Livada a iniţiat o hotărâre de consiliu local prin care să fie acordate suplimente salariale potrivit Legii 330 a salarizării unice, intrată în vigoare la începutul anului. Legea a fost concepută pentru a elimina sporurile, însă aceasta permite suplimentele salariale, şi anume alocări din bugetul local, care se pot acorda în limita fondurilor existente. Consilierii locali au votat hotărârea de acordare a suplimentelor pentru cei 9 funcţionari publici ai instituţiei, în data de 11 februarie.  Ei au omis însă să precizeze care este cuantumul suplimentelor. Legea nu precizează o anumită sumă pentru suplimente, ci stabileşte că salariul de bază plus suplimentul nu trebuie să depăşească maximul pe care îl poate lua un fucţionar public angajat pe acelaşi post la nivel teritorial.
„Avem doar 9 funcţionari publici în Primăria Livada. Secretara mi-a spus că suplimentul maxim pe care îl vom acorda este de 286 de lei. Ulterior am observant că ea şi-a trecut un supliment salarial de 1.700 de lei. Acum ea are cel mai mare salariu din primărie“, spune edilul-şef Ioan Szebesi.

Dezmăţ pe banii publici: Statul plăteşte câte 36 de directori pentru agricultură în fiecare judeţ! Cu salarii de la 6.000 de lei în sus!

La două sporuri, un supliment dublu

Fructoasa interpretare a legii salarizării de către secretara Primăriei Livada a făcut ca, în ultimele două luni aceasta să aibă un salariu brut de 5187 de lei. „Salariul meu de încadrare este de 2.329, mai am două sporuri, de dispozitiv şi de vechime (singurele rămase valabile în Legea 330-nr) de câte 582 de lei, iar în ultimele două luni am primit şi cei 1.697 de lei, supliment salarial, conform legii“, spune Maria Popşa. 

„Eu doar am profitat de lege“

Potrivit anexei III, articolul 11 din Legea 330,  „La propunerea președintelui consiliului județean sau, după caz, a primarului, pentru funcțiile publice locale pot fi stabilite suplimente salariale, egale cu: a) până la diferența dintre salariul de bază prevăzut pentru funcțiile publice teritoriale“. Secretara Primăriei Livada, afirmă că ea doar a profitat de această prevedere legislativă şi că nu a greşit cu absolut nimic. „Legea se interpretează întotdeauna în favoarea cetăţeanului. Eu am făcut doar să profit de beneficiile acestei legi. Împreună cu contabilitatea am calculat exact maximum cât mi se poate suplimenta salariul, potrivit articolului 11 din Legea 330, şi anume până la nivelul remuneraţiei secretarei Consiliului Judeţean, respectiv un suplimet lunar de 1697 de lei“, spune Maria Popşa.

Primarul încearcă să negocieze

Pus în faţa faptului împlinit, edilul-şef din Livada încearcă să o convingă pe secretară să renunţe măcar la o parte din supliment. „Legea spune că aceste suplimente se acordă din venituri proprii. Avem destul de mari aceste venituri proprii. Suplimentul ei este legal, dar imoral. I-am spus, „Măriucă renunţă măcar la o parte din acest supliment“, spune primarul Szebesi.  Secretara primăriei nu are însă de gând să renunţe la cei 1.700 de lei pe care îi va primi tot anul. „De ce să renunţ?! Sunt atâtea primării unde s-au împărţit sporuri cu nemiluita. Eu am acest drept potrivit legii şi nu vreau să renunţ la el“, conchide secretara Popşa.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite