Senatorul Valer Marian, acuzații la adresa lui Ioan Sabou, șeful Vămii: protecție pentru contrabanda cu țigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Marian a aprins portretul președintelui Traian Băsescu
Valer Marian a aprins portretul președintelui Traian Băsescu

Senatorul PSD Valer Marian a demarat o serie de dezvăluiri cu privire la prersupuse activități ilegale comise de personaje importante din zona PDL județean.

Marian a dat citire unui document incriminator înconjurat de grupul de protestatari PSD din Piața 25 Octombrie, care au izolat astfel ziariștii cotidianului JDD, despre care Marian afirmă că ar fi finanțat de PDL. Ziaristele prezente au fost agresate verbal de un participant la mitingul PSD din fața Palatului Administrativ, la finalul căruia Valer Marian a ars o fotografie cu Traian Băsescu.

Primul personaj vizat de dezvăluirile senatorului a fost directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Ioan Sabou. Marian l-a acuzat că a primit „cotizaţii” lunare de la societăţile comerciale care au ca obiect de activitate comisionarea vamală și din partea firmelor de transport care garează autotrenuri în curtea Vămii Interioare. Marian l-a acuzat că ar fi protejat traficul de ţigări dinspre Ucraina, prin Vama Halmeu, şi dinspre Ungaria, prin Vama Petea, pentru pieţele din municipiul Satu Mare, echipajele mobile acţionînd Ia impulsul său, respectiv la comanda sa.
Potrivit afirmațiilor senatorului, în tandem cu şeful Autorităţii Naţionale Vamale, Comăniţă Viorel, cu şeful Direcţiei Regionale pentru Accizare şi Operaţiuni Vamale Cluj, Călin Vesa şi şeful Vămii Interioare Baia Mare, Vasile Coste, au solicitat cotizaţii lunare între 5.000 - 10.000 euro de la societăţi comerciale care produc şi comercializează alcool. Potrivit senatorului, există discuţii înregistrate între membrii acestui grup infracţional, care se laudă că ar beneficia de protecţia procurorului general al Românei, Laura Codruţa Kovesi, cu care Comăniţă este conjudeţean şi coleg de generaţie juridică. Marian l-a mai acuzat pe Sabou că a protejat transportatori în momente în care transportau altă marfă decât cea înscrisă în documente, că a protejat societăți din domeniul alcoolului dar și că a fost protectorul firmei Pintea, deținută de prim-vicepreședintele PDL Satu Mare, Ioan Nistor, căreia instituția i-a vândut la un preț de zece ori mai mic decât prețul pieței 22 de tone de usturoi, marfă confiscată la Vamă.

Citește aici articolul „Ioan Nistor și mere de aur”

Marian susține că șeful vămii „are de explicat dispariţia în timp a mai multor chitanţiere de import auto, care au fost acoperite de către şeful său zonal Vesa Călin” și că „subalternele îi reproşează discriminarea pozitivă aplicată faţă de fosta sa secretară Nicoleta Dobrescu, fostă şefă interimara a Vămii Halmeu, precum şi faţă de două lucrătoare ale vămii Halmeu, Monica Kiss, soţia şefului Vămii Halmeu și Cornelia Tătar”. Despe Tătar, Marian susține că în ultimele 6 luni nu a fost prezentă la serviciu, dar, în compensaţie, îi organizează şefului său chefuri la restaurantul Andandino. Marian mai acuză  că Ioan Sabou s-ar fi îmbogăţit peste măsură, acaparînd mai multe case, apartamente şi spaţii comerciale în Satu Mare, unde domiciliază cu soţia şi fiica, şi în Cluj Napoca, unde lucrează fiul său.

Ioan Sabou nu a putut fi contactat pentru declarații. În cursul zilei de joi, acesta nu a răspuns la telefon. Vom reveni cu amănunte.
 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite