Ioan Nistor şi merele „de aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitul consilierului Nistor, preferatul statului
Depozitul consilierului Nistor, preferatul statului

Fructele şi legumele confiscate în judeţ de Garda Financiară şi Vama Interioară sunt valorificate doar la depozitul consilierului judeţean Ioan Nistor. Consilierul judeţean deţine monopolul la vânzarea fructelor confiscate de stat de peste cinci ani. Acesta neagă, însă, că ar fi favorizat.

S.C. Pintea SRL, a căruit asociat unic este Ioan Nistor, a preluat şi valorificat, în ultimii cinci ani, aproximativ 50 de tone de mărfuri confiscate de stat.
Ultimul transport important ajuns în depozitul consilierului, în luna mai, a fost un tir încărcat de usturoi confiscat de Garda Financiară. Marfa, cu o valoare de piaţă de aproximativ 200.000 de lei, a adus pentru societatea deţinută de consilier un profit net de 6.000 de lei.

Schema

Potrivit legii, autoritatea care confiscă marfa o poate vinde unui depozit autorizat la preţul stipulat în ultima factură de achiziţie aflată în registrele financiare ale societăţii care o cumpără, pentru respectivul produs. Cu alte cuvinte, prin încheierea unui contract la subpreţ cu un terţ, oricine poate convinge statul să-i vândă produsele sub valoarea de  piaţă.  „Nu este nimic ilegal. A existat şi un audit cu privire la asta. Nu a reieşit nicio ilegalitate, a declarat Nistor. 
„Articolul 17 din Legea 731 spune că preţul de vânzare se stabileşte după ultima factură de intrare. Dacă depozitul s-a aprovizionat cu banane la preţul de un leu, marfa confiscată va fi cedată de stat la acelaşi preţ. Statul încearcă să recupereze nişte bani înainte ca produsele să se strice, pentru a evita costurile incinerării lor“, susţine Radu Nicoară, şeful Biroului Valorificări din Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare. „Ordonanţele care reglementează modalitatea de valorificare a bunurilor perisabile intrate în proprietatea statului sunt clare. Predarea se face de cel care confiscă, Garda Financiară, Poliţia, Jandarmeria, la o persoană jurdică autorizată să le comercializeze. Ei aleg unde predau marfa, ne comunică un exemplar din nota de intrare- recepţie, iar noi facem factura. Atât e treaba noastră: factura“, afirmă Angela Marinescu, directorul executiv adjunct al DGFP.

Monopolul, secretul succesului


Potrivit reprezentanţilor DGFP Satu Mare, S.C. Pintea deţine, în momentul de faţă, singurul depozit de legume-fructe cu răcire din judeţ. „Adevărul este că atunci când, ani de zile, tot ce confiscă statul ajunge în depozitul unui singur om, devine bătător la ochi, însă situaţia este generată nu de conjuncturi politice, ci de faptul că nu există decât un singur depozit cu frig în judeţ. Fructele şi legumele mergeau la «Pintea» şi în vremea PSD-ului“, afirmă şeful biroului Valorificări din DGFP.

Cine este consilierul judeţean Ioan Nistor

Consilierul judeţean PDL Ioan Nisor a devenit cunoscut opiniei publice prin „ieşirile“ de la şedinţele de partid,  unde se laudă cu relaţiile pe care le are cu Mircea Man, Ioan Oltean şi Vasile Blaga. În 2010, Nistor a devenit protagonistul unui scandal de proporţii, după ce fost acuzat că a terorizat o familie pentru a o convinge să-i vândă un apartament, aflat în vecinătatea unui spaţiu comercial pe care înl deţine, pe strada Gabriel Georgescu. Nistor a devenit consilier judeţean în martie 2011, înlocuindu-l în forul de conducere al judeţului pe un alt om de afaceri, Marius Balaji. Nistor s-a remarcat de la prima şedinţă de Consliu Judeţean prin apatie, nevotând niciun proiect aflat pe ordinea de zi în şedinţa de la finele lunii martie.

Cifră de afaceri de zece milioane de lei în 2010

Pe fondul relaţiilor comerciale cu statul, societatea Pintea a înregistrat o creştere consantă a cifrei de afaceri în ultimii ani, atingând vârful în 2010. În pofida cifrei de afaceri de peste 10 milioane de lei, societatea, care are 30 de angajaţi, a încheiat anul trect cu un profit net de doar 16.000 de lei. Aproximativ 15% din cifra anuală de afaceri a societăţii este generată de mărfurile confiscate pe care consilierul Nistor le achiziţionează de la stat, însă oficialii DGFP au refuzat să confirme oficial această informaţie. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite