Ioan Ciocan – portretul megaafaceristului din Certeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din Certeze și oamenii de afaceri din anturajul său susțin că este un personaj discret, care își părăsește domiciliul, o casă somptuoasă, decorată „ultimul răcnet”, cu patru etaje și peste 20 de camere din Certeze, doar pentru a-și rezolva afacerile.

Ioan Ciocan, zis „Nonu” sau,  diminutiv, „Noni”, este ginerele președintelui organizației județene a PSD Satu Mare, Gheorghe Ciocan, fost prefect, vicepreședinte și președinte al CJ Satu Mare. „Este unul dintre primii oameni de afaceri importanți din Oaș și unul dintre cei mai corecți în contractele cu privații” a afirmat un fost partener de afaceri al oșeanului din Oaș. Povestea relațiilor cu statul este însă alta.
Firma Lescaci a apărut pentru prima oară în presa locală și națională după un caz investigat de polițistul TF Matei Mărgărit, privind furtul unor vagoane-container de piatră din gara Satu Mare, produs în anul 2000. Containerele furate au fost folosite pentru constructia drumului forestier din Padurea Foieni, executată de societatea Lescaci SRL Certeze, administrată de Ioan și Vasile Ciocan. Surse din Țara Oașului susțin că Lescaci SRL este un „pui” al Lescaci Com, înființată pentru afaceri mai mici.
Surse din poliția locală afirmă că Lescaci a executat lucrarea de la Foieni, 6,4 kilometri de drum, în baza unui contract de 7 miliarde de lei vechi, furând și piatră de terasament de pe o linie dezafectată. Dosarul  „Containerele” a fost clasat fără acuzații, iar polițistul Matei Mărgărit care a investigat cazul – pus pe linie moartă.
Mărgărit a fost bătut în 14 martie 2004 în gara din localitatea Sătmărel de un grup de mascați, la comanda șefului poliției TF Satu Mare Viorel Codrean. Surse neoficiale susțin că bătaia încasată de Mărgărit, nepotul unui fost membru în Corpul de Control al Ministerului Administrației și Internelor, are legătură cu dosarul Containerele, dezvăluit presei de Mărgărit, precum și cu un alt dosar pe care acesta l-a investigat, în care un grup de contrabandiști de motorină furau combustibil din vagoanele din Depoul Stației CF satu Mare chiar sunb nasul polițiștilor complici. Acest al doilea dosar a fost rezolvat de IPJ printr-o declarație conform căreia conținutul vagoanelor era de fapt ulei ars.
Șeful TF Viorel Codrean a fost condamnat  de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi complicitate la infracţiuni de loviri şi alte violenţe în „Dosarul Mărgărit” pe 1 iunie 2011.  Subcomisarul a fost acuzat că, alături de un alt poliţist, Marius Dârgău, le-a ordonat unor mascaţi din Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă să-l bată pe Mărgărit.
Vezi aici finalul în cazul Matei Mărgărit
Ioan Ciocan a revenit în prim-plan într-un alt dosar, mult mai gros, în 2004, când firma Lescaci com a efectuat lucrările de construcție la Cazarma de la Eforie Sud a Brigăzii de Menținere a Păcii din Sud-Estul Europei. Lucrările s-au făcut în perioada în care Ministerul Apărării era condus de Ioan Mircea Pascu, politician PSD apropiat de socrul lui Ioan Ciocan, deputatul Gheorghe Ciocan. Fostul ministru al IMM-urilor Oviiu Silaghi a solicitat în Parlament deschiderea unor investigații cu privire la acest caz.
Ioan Ciocan este prieten la cataramă cu un alt favorizat de la Apele Române, Vasile Țânțaș, patronul firmei Beni Alex Negrești-Oaș, care a prins și el contracte de zeci de miliarde cu statul pe îmbunătățiri funciare și amenajări de rîuri, la Direcția Apelor Someș - Tisa, dintre care două, în valoare de 150 de miliarde de lei vechi, în două zile.






Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite