Afară cu şeful Poliţiei TF, care a comandat agresarea unui subordonat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Poliţiei TF Satu Mare, Viorel Codrean, este la un pas de demitere, după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar penal. Nu poate încă numi un înlocuitor în locul său pentru că Viorel Codrean este în concediu medical.

Şeful Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi (SRPT) Cluj, Emil Ursuţ, a cerut la Bucureşti încetarea contractului de muncă al subcomisarului Viorel Codrean, şeful Poliţiei Transporturi Feroviare (TF) Satu Mare. Poliţistul sătmărean a primit o condamnare definitivă la şase luni de închisoare cu suspendare într-un dosar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). „Propunerea de încetare a raporturilor de serviciu a fost înaintată de şeful Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj către Inspectoratul General al Poliţiei Române la data de 15 iunie, deoarece în ziua precedentă sosise la noi comunicarea hotărârii. Ei sunt cei care vor lua măsuri”, a declarat Alma Brehariu-Bruja, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, instituţie în subordinea căreia se află Poliţia TF Satu Mare.
Viorel Codrean a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi complicitate la infracţiuni de loviri şi alte violenţe în „Dosarul Mărgărit”. Subcomisarul a fost acuzat că, alături de un alt poliţist, Marius Dârgău, le-a ordonat unor mascaţi din Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă să-l bată pe poliţistul TF Matei Mărgărit, care derula o serie de anchete şi făcea dezvăluiri în presă cu privire la activităţi ilegale desfăşurate de oameni ai legii. După agresiunea ce a avut loc în data de 14 martie 2004, Mărgărit a fost internat 19 zile la spital cu multiple contuzii şi plăgi.
Procesul a durat şapte ani şi trei luni. La 1 iunie, ICCJ a decis menţinerea condamnării pronunţate în decembrie 2010 de către Curtea de Apel Suceava. Subcomisarul Viorel Codrean, Marius Dârgău şi cei patru mascaţi care l-au bătut pe Matei Mărgărit au primit pedepse identice: şase luni de închisoare cu suspendare. Conform legii 360/2002, privind statutul poliţiştilor, orice angajat al IGPR ce a fost condamnat penal definitiv printr-o hotărâre judecătorească trebuie demis din funcţie începând cu data rămânerii definitive a sentinţei.

Şase condamnaţi, cinci concediaţi
De la începutul lunii iunie, cinci dintre cei şase poliţişti implicaţi în acest caz au fost concediaţi din structurile Inspectoratului General al Poliţiei Române. Viorel Codrean a „fentat“ pentru moment demiterea, intrând, pentru două luni, în concediu medical. Subcomisarul şi-a luat concediu la două-trei zile după pronunţarea deciziei la ICCJ, dar înainte ca notificarea instanţei să ajungă la superiorii săi de la Cluj. Emil Ursuţ, şeful SRPT Cluj, a confirmat faptul că subcomisarul Codrean se află în concediu medical. „A intrat în concediu de boală la începutul lunii, în 2 sau 3 iunie”, a spus Ursuţ.
Surse din poliţie afirmă că, pentru a evita demiterea, subcomisarul încercă să se pensioneze pe caz de boală, dar această informaţie nu a fost confirmată de reprezentanţii Poliţiei. „Acestea sunt informaţii cu caracter personal”, a spus Alma Brehariu-Bruja, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

Codrean a refuzat orice declaraţii

image


Viorel Codrean a refuzat să comenteze informaţiile potrivit cărora ar vrea să scape de demitere prin pensionare. „Prefer să nu spun nimic şi să nu comentez situaţia”, a declarat, pentru „Adevărul“, subcomisarul sătmărean.
De cealaltă parte, victima poliţiştilor, Matei Mărgărit, susţine că nu va accepta pensionarea subcomisarului. „Nu-l voi lăsa. Dacă va reuşi, am să-l atac în instanţă. Nu are dreptul la pensie şi nici la plata concediului de boală din 1 iunie. Indiferent că e sănătos sau bolnav, el trebuia concediat”, crede Mărgărit.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite