EXCLUSIV: Fantomele lui Băhăian bântuie în Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locotenenţii Dan Negureanu şi Gheorghe Teleagă, în prezent arestati, au înşelat cu file cec fără acoperire şi firme din Satu Mare şi Arad. Administratorul firmei prin care cei doi suspecţi au făcut tranzacţiile a murit în condiţii suspecte în august 2007, moment în care poliţiltii au şi închis ancheta.

Dan Negureanu şi Gheorghe Teleagă, arestaţi în cazul Băhăian, au înşelat, în vara anului 2005 o firmă şi la Satu Mare. Administratorul socieţăţii la care cei doi colaborau este mort.

Sătmărenii Gheorghe Roman (66 de ani), şi fiul acestuia, Ioan Roman (41 de ani) au dat anunţ într-un ziar naţional privind scoaterea la vânzare a unei mari cantităţi de cereale, prin firma Nelcom Impex SRL, din Pirul Nou, şi Asociaţia familială Roman.

 „Dan Negureanu şi Gheorghe Teleagă, din Constanţa, reprezentanţi ai firmei SC Kepfer 2004 SRL au venit să cumpere cereale de la tatăl meu. Cei doi aveau asupra lor certificatul de înregistrare fiscală a firmei, unde administrator apărea Marius Muscaliuc, asta pentru a ne demonstra că totul este în regulă. Cei doi ne-au spus că administratorul nu a putut veni pentru că este prins într-o afacere foarte mare“, a declarat Gheorghe Roman, celălalt fiu al păgubitului.

Cecuri false

Situaţia firmei Firma SC Kepfer 2004 SRL era Conform Registrului Comerţului, în 2005, în regulă. Firma nu avea datorii şi nu era în imposibilitate de plată. Singurul administrator al societăţii a fost Marius Muscaliuc, domiciliat în Constanţa. Acesta nu a avut niciun contact cu reprezentanţii firmei din Satu Mare şi la fiecare transport de cereale îşi trimitea „locotenenţii“.

Primul transport de cereale a avut loc în 24 august 2005. Modalitatea de plată se facea prin CEC-uri bancare, descoperite ulterior ca fiind false. 
„Am verificat primul CEC lăsat de Negureanu, în urma tranzacţiei de cereale. Atunci am descoperit că lucrurile nu sunt tocmai în regulă, numărul IBAN fiind greşit. La 3 octombrie 2005, l-am contactat telefonic pe adminstratorul firmei, Marius Muscaliuc şi i-am spus că primul CEC este greşit, încercând astfel să-l conving să vină la Satu Mare cu un alt CEC, pentru a-l prinde în flagrant“, a declarat Gheorghe Roman fiul.

Flagrant eşuat

În ziua respectivă, după convorbirea cu aşa-zisul administrator, la Satu Mare a ajuns din nou Teleagă, alături de o altă persoană. În momentul în care cei doi i-au înmânat noul CEC, deja semnat şi ştampilat, poliţiştii i-au înhăţat pe cei doi. „Au fost audiaţi câteva ore, apoi lăsaţi să plece pentru că fila CEC era apararent în regulă“, a mai spus Gheorghe Roman fiul. Abia după 30 de zile, aveau să afle sătmărenii că CEC-ul nu avea acoperire. 
În tot acest timp, 147.256 de kilograme de cereale au fost transportate către Constanţa, iar pentru cantitatea respectivă cei doi au emis CEC-uri în valoare de 97.588 lei, toate fără acoperire.

Caz închis

Familia păgubitului a înaintat plângeri către Poliţia Satu Mare, dosarul fiind strămutat de la o instanţă la alta. Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei şi-a declinat competenţa spre Parchetul Tăşnad, Tăşnadul spre Timiş, iar într-un final dosarul a ajuns la Constanţa, locul de domiciliu al inculpaţilor.
Niciunul dintre cei trei de la firma Kepfer 2004 SRL nu au fost atunci reţinuţi, cereale nu au putut fi recuparate, iar dosarul a fost închis în 31 ianuarie 2008. Conform unei rezoluţii date de procurorul Ioana Ursache,  de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, aceasta a dispus neînceperea urmăririi penale ca urmare a decesului administratorului firmei din Constanţa. Marius Muscaliuc a murit în 16 aprilie 2007, în Constanţa.

Dezvăluire-şoc

Familia păgubită crede că persoanele care au cumpărat cereale de la ei au legătură cu cazul Băhăian. „Abia acum am făcut legătura între cazul Băhăian şi cele două persoane din Constanţa. Administratorul cu care vorbeam eu la telefon cred că s-a dat drept Marius Muscaliuc, însă în spatele firului era altcineva. În urma anchetei poliţiştilor am aflat că adevăratul Marius Muscaliuc era în spital, în comă de gradul doi exact în ziua în care eu vorbeam la telefon cu aşa-zisul administrator“, a mai declarat Gheorghe Roman fiul.

Marius Muscaliuc, încă o posibilă victimă a clanului Băhăian

Fraudele comise la Satu Mare prin SC Kepfer 2004 SRL nu au fost singulare. Folosindu-se de numele lui Marius Muscaliuc, în august 2005 Dan Negureanu şi Gheorghe Teleagă au comis o altă fraudă. Negureanu s-a prezentat la administratorul firmei Coremans Zootehnia SRL Arad dându-se drept Marius Muscaliuc din Constanţa. A semnat în numele acestuia două contracte de achiziţii cereale de la societatea arădeană. Pentru a le plăti a eliberat o filă CEC în valoarea de peste 300.000 de lei. Când reprezentanţii firmei arădene au introdus fila la încasat au constatat că în contul SC Kepfer 2004 nu se găsea nici un leu şi au sesizat Poliţia.

În căutarea administratorului

Dosarul înregistrat sub numărul 2038/P/2006 a ajuns la Serviciul de Investigare a Fraudelor Constanţa, pentru că aici era localitatea de domiciliu al presupusului administrator, Marius Muscaliuc. „Acesta nu a putut fi audiat: murise încă din aprilie 2007. Am anexat însă la dosar o declaraţie a mamei sale, Iohana Căliceanu, din care rezulta că încă din mai 2005 fusese internat în spital, în comă, ca urmare a unei complicate intervenţii pe creier, deci nu ar fi putut semna nimic în august la Arad sau în august la Satu Mare“, au precizat anchetatorii constănţeni.
„Noi am trimis dosarul la Parchet cu propunerea de declinare a competenţei către Tribunalul Arad, pentru că s-a stabilit că Muscaliuc nu avea cum să fie administratorul firmei, iar fapta nu s-a comis pe raza noastră de competenţă“, au mai arătat poliţiştii.

O nouă pistă pentru anchetatori

Cu toate că a locuit mai bine de 20 de ani la adresa din strada Topolog numărul 4, Marius Muscaliuc, unealta lui Negureanu şi Teleagă, este necunoscută vecinilor săi. Mama sa, Iohana Căliceanu, este plecată la muncă în Spania, iar vecinii strâmbă din nas susţinând că se ocupă cu prostituţia şi că din cauza ei s-au trezit de nenumărate ori cu Poliţia în bloc. „Am auzit că ar fi avut un fiu. Zicea ea că e internat în spital şi îl îngrijeşte. Nu ştim cum s-a îmbolnăvit“, spun vecinii.

Circumstanţele morţii lui Marius Muscaliuc sunt suspecte şi deocamdată nu se ştie cum au ajuns locotenenţii lui Sergiu Băhăian să se folosească de buletinul unui tânăr în comă, și el o posibilă victimă.

Crime la comandă

Sergiu Băhăian (47 de ani) a fost arestat preventiv la începutul lui februaire,  pentru infracţiuni economice şi pentru că ar fi comandat uciderea a patru persoane. Pe numele acestora înfiinţase mai multe firme, prin care a cumpărat mărfuri pe care le-a plătit cu CEC-uri false. DIICOT Bucureşti a estimat prejudiciul la circa două milioane de euro. Sergiu Băhăian şi Dan Negureanu, în calitate de acţionari ai Gimatex Dridu, s-au folosit de societate pentru a încheia contracte de achiziţii pentru care lăsau file CEC neacoperite. Prejudiciu s-a ridicat la peste 500.000 de euro.

Nu rataţi şi:
Constanţa: Sergiu Băhăian rămâne în arest

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite