Anchetă la spitalul unde un om a fost operat la lumina lanternei: „Doar fixarea tubului de dren şi sutura planurilor anatomice s-a făcut la lumina lanternei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După incidentul petrecut la Spitalul din Negreşti-Oaş, vineri, 28 ianuarie, când, din cauza unei pene de curent, un medic urolog a fost nevoit să folosească o lanternă pentru a continua operaţia chirurgicală, conducerea unităţii spitaliceşti a demarat o anchetă internă. Potrivit concluziilor anchetei „doar fixarea tubului de dren şi sutura planurilor anatomice s-a făcut la lumina zilei şi la lumina lanternei“.


UE, România, 2011: Operaţie făcută cu lanterna, pe întuneric

Conducerea Spitalului din Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare, unde vineri, viaţa unui pacient a fost pusă în pericol după ce blocul operator a rămas fără curent, susţine că electricitatea a fost întreruptă „doar“ o jumătate de oră. „Intervenţia chirurgicală a început la ora 09.00 şi s-a finalizat la ora 10.25. Conform declaraţiilor personalului medical şi tehnic, grupul electrogen a fost pus în funcţiune aproximativ la ora 10.25. Întrucât întreruperea energiei electrice s-a produs aproximativ la ora 9.55, conform declaraţiilor personalului medical care a făcut parte din echipa operatorie, doar fixarea tubului de dren şi sutura planurilor anatomice s-a făcut la lumina zilei şi la lumina lanternei“, se arată în comunicatul transmis de conducerea instituţiei.

Generatorul nu a pornit la timp

Responsabilii unităţii spitaliceşti dau vina pe frig: „Grupul electrogen nu a pornit din cauza temperaturilor scăzute. În mod obişnuit pornirea grupului electrogen durează 10-15 minute, pornire care este efectuată de angajaţii unităţii, deoarece grupul electrogen nu este automatizat. Conform declaraţiilor personalului tehnic, la ora 10.10 constatând că generatorul electric nu porneşte, doi dintre aceştia au luat bateriile de la autoturismele proprii şi le-au montat la generatorul electric, la ora 10.25 furnizându-se energie electrică de la generatorul propriu al spitalului, iar ultima verificare a funcţionării grupului electrogen, a fost facută luni, 24.01.2011“.

Managementul spitalului susţine că va analiza posibilitatea de a rezolva problema furnizării curentului fără întrerupere în blocul operator:  „Având în vedere incidentul petrecut, va fi analizată posibilitatea tehnică de a crea independenţa din punct de vedere al furnizării energiei electrice la blocul operator din Spitalul nou şi sala de operaţie din Spitalul vechi, prin alimentarea dintr-o a treia sursă“.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite