ANALIZĂ Electrolux – pierderi financiare importate pe pieţele din Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrolux a sărbătorit în 2010 fabricarea aragazului cu numărul 5.000.000 din Satu Mare
Electrolux a sărbătorit în 2010 fabricarea aragazului cu numărul 5.000.000 din Satu Mare

Sistarea producției ca urmare a grevei generale declanșate de muncitorii fabricii din Satu Mare a concernului suedez se reflectă printr-o lipsă de aragaze marca Electrolux în spațiul ex-sovietic, pricipala piață de desfacee a produselor „made in Satu Mare”.

Capacitatea de producție a fabricii sătmărene este de 1800 de unități pe zi, aproximativ 36.000 de aragaze pe lună. Potrivit unor surse din fabrică, sistarea producției de la Satu Mare se traduce, în agenda economică a concernului, în pierderi zilnice de zeci de mii de euro generate de blocarea relațiilor comerciale cu două țări din spațiul ex-sovietic, Rusia și Ucraina, dar și într-o criză de produse în magazinele de profil ucrainene și rusești. Potrivit estimărilor Adevărul, cele 13 zile lucrătoare în care muncitorii s-au aflat în grevă, incluzînd ziua de astăzi, au provocat pierderi de aproximativ 8.000.000 de lei, în condițiile în care fabrica își reduce producția la început de an până aproape de trimiterea oamenilor în șomaj tehnic. Oficiali ai companiei au declarat pentru „Adevărul” că începutul de an 2012 a fost unul atipic, producția fiind redusă mai puțin decât în anii precedenți ca urmare a relațiilor comerciale cu spațiul ex-sovietic. Liderul sindicatului „Samus” din fabrică, Sorin Faur a confirmat faptul că producția din ianuarie și februarie era acoperită cu comenzi. Pierderile înregistrate pe timpul grevei de companie ar putea depăși chiar un milion de lei pe zi.

CITEȘTE AICI DETALIILE GREVEI DE LA ELECTROLUX

Fabrica Electrolux a fost preluată de concernul suedez în urmă cu 14 ani. În 20 ianuarie 2010, compania a celebrat cu fast producerea aragazului cu numărul 5.000.000 în fabrica de la Satu Mare, însă Electrolux România a încheiat anul pe pierderi.

CIFRĂ DE AFACERI NETĂ        420.194.269
VENITURI TOTALE                     431.878.885
CHELTUIELI TOTALE                450.550.968
PIERDERE                                     18.672.083

La nivel de companie, profiturile au crescut în 2010 și se pare că și-au continuat trendul în 2011, în pofida crizei economice globale. Potrivit raportului financiar pe 2010 publicat pe site-ul suedez al companiei, vânzările au crescut xcu 1,5% față de anul precedent, în special ca urmare a creșterilor vânzărilorpe piețele din America Latină și Asia/Pacific, în condițiile în care în Europa și SUA/Canada, vânzările au scăzut. „Vânzările la toate categoriile de produse au crescut față de anul precedent” precizează raportul companiei.

Electrolux este unul din liderii mondiali în producţia de aparate electrocasnice sau de uz profesional, și vinde peste 40 de milioane de produse în 150 de ţări în fiecare an. Toate conceptele şi produsele se bazează pe filozofia „Thoughtful Design”, o abordare holistică, adânc înrădăcinată în tradiţia scandinavă de design.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite