Baronul Banatului Montan, Sorin Frunzăverde, sfidează legea ca-n codru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Caraş-Severin (CJCS), condus de „baronul“ Sorin Frunzăverde, a sfidat ca-n codru legea care protejează rezervaţiile naturale, când a demarat un şantier ilegal în Parcul Naţional Semenic. Încă din septembrie 2009 reprezentanţii Parcului Naţional au cerut stoparea şantierului.

În 21 septembrie Administraţia Parcului Naţional a cerut instituţiei condusă de Sorin Frunzăverde să oprească lucrările ilegale. „Am constatat că s-au început lucrările. Faţă de cele constatate, vă rugăm să sistaţi lucrările”, spune directorului parcului, Sorin Tudorescu, în adresa 672/21.09.2010.

Pinochio de la Garda de Mediu
Silviu Constantin, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional, spune că, în 16 martie 2010, a avut loc o şedinţă în care s-a respins, în unanimitate, acordarea avizului pentru construcţie. În ciuda acestui refuz, şantierul a continuat. Mai multe documentele dovedesc că, încă din septembrie 2009, Agenţia de Protecţia Mediului cunoştea problema şi că Garda de Mediu a făcut o inspecţie în octombrie 2009. Întrebat cu privire la situaţie, Sorin Megan, şeful Gărzii Regionale de Mediu, a minţit fără să clipească, spunând că nimeni nu a sesizat situaţia.



EXCLUSIV: Şantier amenajat cu tupeu într-o rezervaţie naturală din Banatul Montan

Minciunile lui Megan

Întrebat despre cum permite un astfel de abuz, şeful Gărzii Regionale de Mediu Timişoara, Silviu Megan, a spus că încă mai trebuie să analizeze situaţia. „Eu reprezint o instituţie publică de control, dar pot să vă spun că, din punct de vedere tehnic, e posibil să construiască într-un parc naţional. Trebuie analizată zonarea funcţională, pentru că un parc are mai multe zone. Trebuie văzut dacă e sau nu în zonă de protecţie integrală sau de conservare", spune Silviu Megan.

Cabană de chefuri

„Este o construcţie imensă cu 18 camere, cu sală de mese, bucătărie, cămări. Este o cabană de protocol mascată ca centru salvamont. Am avut şi control de la Garda de Mediu dar ne-au lăsat să construim fără niciun aviz”, spune un angajat al CJCS căruia îi vom proteja identitatea. Acesta a mai sesizat faptul că apele menajere produse de cabana de protocol a lui Frunzăverde nu au unde să fie evacuate. Şeful instituţiei care sfidează legea, Sorin Frunzăverde, evită să explice public de ce permite distrugerea ariei protejate. Acesta a trântit telefonul când a fost întrebat cu privire la această situaţie.


VEZI AICI GALERIE FOTO CU LUCRĂRILE DIN REZERVAŢIE!

image
image
image

Un preşedinte foarte nepoliticos

Contactat telefonic pentru a explica situaţia, Sorin Frunzăverde (foto sus), şeful CJCS,  a refuzat nepoliticos dialogul, trântind telefonul de două ori. „Am închis intenţionat. Vorbiţi cu domnul Roşeţ, şeful de la Patrimoniu. Este responsabilitatea lui!", a spus Frunzăverde înainte de a întrerupe convorbirea. Ioan Roşeţ, persoana indicată de Frunzăverde, a recunoscut că nu există aprobările legale pentru şantierul de pe Semenic.  „Noi am făcut demersurile necesare şi s-a întrunit comisia de la parcul naţional şi a spus că ne dă aprobare", a declarat Roşeţ, directorul Direcţiei Patromoniu a CJCS.

ASCULTA AICI INREGISTRAREA CU FRUNZAVERDE!

Ioan Roşeţi, director în Consiliul Judeţean: „Sunt şi cabane private!"

Directorul Roşet (foto dreapta) susţine că s-a făcut doar o „organizare" de şantier „din grabă". „E organizare de şantier mai mult. Poate s-a luat doar iarba de acolo, dar nu cred că mai mult. Vom intra în legalitate sută la sută. Acolo, pe munte, a nins şi probabil că cel care a câştigat licitaţia s-a grăbit. E legal să construim. Lângă noi e cabană particulară, mai sunt cabane private din Reşiţa şi Timişoara. Taman acum când am construit şi noi apar probleme", a mai spus Roşeţi.

În judeţul baronului Frunzăverde o rezervaţie este devastată cu tupeu sub privirile Gărzii de Mediu

La două săptămâni după ce organele abilitate au fost sesizate, muncitorii îşi văd liniştiţi de treabă. Nu mai mult de cinci oameni turnau fundaţii de zor, în zona protejată. Mai mult decât atât, ca să ascundă urmele ilegalităţii, pământul din vechea turbărie a fost transportat cu basculele, în prima curbă strâmtă, cum cobori de pe muntele Semenic. 400 de metri pătraţi dintr-o turbărie activă au fost „seceraţi" de constructor, care a intrat cu basculantele în aria protejată, încă de la finele anului trecut. „Turbăria este o zonă mlăştinoasă, protejată prin lege de UE, unde trăiesc specii pe cale de dispariţie. În cazul în care autorităţile europene sesizează distrugerea ei, cele judeţene vor fi obligate să refacă zona distrusă", spune Alina Alexa, de la biroul de presă al ONG-ului Natura 2000.



Transcrierea convorbirilor cu Sorin Frunzăverde

image
image


Transcrierea convorbirilor cu Sorin Frunzăverde

image
image
image

22 mai 2010, ora 13.28

Reporter: Bună ziua! Domnul Frunzăverde ?
Sorin Frunzăverde:
Da!
R:
Bună ziua, Mălin Bot sunt, de la ziarul Adevărul
S.F.:
Da!
R:
Scriu un articol despre o construcţie a Consiliului Judeţean de pe Semenic ...
SF:
Sunaţi-l pe domnul Roşeţ, care este şeful patromoniului şi vă spune el despre ce e vorba.
R:
Am înţeles, dar nu aveţi şi dumneavoastră un punct de vedere ?
SF:
El e unul dintre giranţii acestei construcţii ...
R:
Nu aveţi o opinie, având în vedere că instituţia dumneavoastră a încălcat legea ?
(convorbirea se întrerupe, se aude ton de ocupat)

image

Ora 13.28
R:
Alo, tot de la ziarul Adevărul, s-a întrerupt convorbirea ...
SF:
Nu, am întrerupt-o eu! Sunaţi-l pe domnul director Roşeţ, care este titularul de contract, de la patrimoniul Consiliului Judeţean, al acestei clădiri.
R:
Dar eu vreau un punct de vedere al dumneavoastră!
(convorbirea se întrerupe din nou)

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite