Spăgile se împărţeau frăţeşte în Vama Naidăş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA cercetează penal patru lucrători vamali, trei ofiţeri şi opt agenţi ai Poliţiei de Frontieră din Vama Naidăş acuzaţi că luau şpagă de la contrabandiştii de ţigări pentru a le permite acestora să introducă în ţară cantităţi uriaşe de ţigări netimbrate. 

Procurorii DIICOT l-au reţinut pe fostul directorul adjunct al vămii Sibiu

Şeful Punctului de Trecere a Frontierei Naidăş, Valentin Bărăgan, şi alţi doi ofiţeri de poliţie de frontieră, Orlando Cean şi Ioţa Herdi, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar în această dimineaţă au fost prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi situaţie se află şi opt agenţi: Ion Bîlbă, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciubotariu, Ion Dăgăliţă, Adrian Junc, Sabin Muntea, Adrian Radu şi Cristian Luca.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO


Ordonanţe de reţinere au fost date şi pentru patru lucrătorii vamali: Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă, Gheorghe Verdeţi şi Ovidiu Ţinte. În sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată, şi aderare la un grup infracţional organizat.


Mână în mână cu contrabandiştii
“În perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, vameşii şi poliţiştii de frontieră menţionaţi mai sus, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale. În esenţă, lucrătorii de poliţie şi vameşii care şi-au desfăşurat activitatea la PTF Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia”, se arată într-un comunicat al DNA.


Un euro pentru fiecare cartuş
Procurorii anticorupţie deţin probe potrivit cărora traficanţii de ţigări „achitau” aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări. Şpaga ajungea până la 2.700 de euro pe o tură. “În cadrul fiecărei ture, spre sfârşitul programului de lucru, se proceda la împărţirea sumelor de bani colectate, după cum urmează: banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali. Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu. Cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru al grupului infracţional depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea în schimb, aşa încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau cei care asistau nemijlocit la aceste acte primeau o sumă mai mare spre deosebire de ceilalţi. În acest sens, lucrătorii grupării infracţionale erau plasaţi în locuri şi momente de interes, aşa încât să se evite interpunerea în „procesul lucrativ” a persoanelor care îşi desfăşurau activitatea în mod corect”, se mai arată în comunicatul DNA.


Ştiau când vine controlul
Şefii de tură sau de grupă, cum e cazul lui Ioţa Herdi şi Orlando Cean, aveau şi alte atribuţii decât împărţirea mitei. Aceştia şi-au asumat şi atribuţii de coordonare a activităţilor: cunoaşterea şi darea acceptului pentru transporturile ilegale de ţigări şi repartizarea poliţiştilor pe posturi. Potrivit DNA, aceştia se asigurau şi cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin pentru a proteja transporturile agreate.


Sub ochii închişi ai şefului
Valentin Bărăgan, şeful PTF Naidăş, este acuzat că “a aderat la grupul infracţional organizat, în sensul că a beneficiat, în mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele încasate de lucrătorii de poliţie cu titlu de mită, a cunoscut activitatea infracţională desfăşurată în punct şi a asigurat cadrul propice derulării întregii activităţi infracţionale prin omisiunea de a-şi controla subordonaţii”.


Contrabandişti protejaţi de oamenii legii
În Vama Naidăş, oamenii legii şi-au dat mâna cu contrabandiştii şi i-au protejat pe aceştia astfel încât niciunul să nu aibă probleme cu legea. Poliţiştii de frontieră s-au asigurat că transporturile cu ţigări de contrabandă ajung în siguranţă la locurile de depozitare temporară din Oraviţa şi localităţile limitrofe. “La sfârşitul fiecărei ture, aceştia au primit cu titlu de mită diferite sume de bani de la şefii de tură ori de grupă, direct sau prin intermediul altor poliţişti. La rândul lor, lucrătorii vamali cu funcţie de şef de tură sau cu o poziţie dominanta în cadrul grupului de vameşi, respectiv inculpaţii Camelia Mihăilă, Ovidiu Ţinte, Dalibor Iovanovici şi Gheorghe Verdeţ, aveau rolul de a colecta de la vameşii din subordine sumele primite de aceştia cu titlu de mită de la traficanţii de ţigări pe perioada turei respective, de a remite şefilor de tură ori şefilor de grupă ai lucrătorilor de poliţie jumătate din sumele colectate”, precizează DNA. Mai mult decât atât, lucrătorii vamali au avut grijă de raza de acţiune a camerelor de luat vederi amplasate în vamă, pentru ca şpăgile să nu fie la vedere.


Celor 15 inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore. Astăzi urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite