VIDEO Mascații de la frontieră i-au pus pistolul la tâmplă unui jurnalist, care filma o descindere (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mascații de la frontieră au confiscat ridicat "prafuri" la descinderi.
Mascații de la frontieră au confiscat ridicat "prafuri" la descinderi.

Un jurnalist al Antenei 1 care se afla la o filmare pe Aleea Tușnad din Reșița a fost agresat de către mascații Poliției de Frontieră. Trupele de intervenție ale frontieriștilor se află la niște descinderi în blocul cu numărul 1.

UPDATE ORA 21.30

Toți cei 14 reținuți în urma descinderilor de azi ale frontieriștilor au fost arestați preventiv pentru 29 de zile de către Judecătoria Oravița. "Este inadmisibil ce s-a întâmplat astăzi la Oravița. Nu a fost făcută motivarea arestării pentru fiecare dintre inculpați în parte, ci pentru întreh grupul. Nu am mai întâlnit în întreaga mea carieră o astfel de situație penibilă. Bineînțeles că am declarat recurs, acesta urmând a fi judecat luni sau marți, la Tribunalul Caraș-Severin", a declarat avocatul Cosmin Bolosin.

CITEȘTE ȘI: Reporterul Antena 1 a depus astăzi plângere împotriva poliţiştilor de frontieră

Jurnalistului Antenei 1 i-a fost pus pistolul la cap pentru că a filmat abuzurile mascaţilor de la Poliţia de Frontieră

UPDATE, ora 18.00

Cele două persoane reţinute în urma descinderii de pe Aleea Tuşnad a poliţiştilor de frontieră au fost conduse la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Acuzaţi de ultraj, cei doi vor fi prezentanţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Alte 15 persoane au fost conduse la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa, susţine avocatul Cosmin Bolosin. "În această seară au fost puşi sub acuzaţiile de contrabandă cu ţigări, furt, furt calificat şi trecerea frauduloasă a frontierei. Infracţiunile de care sunt acuzaţi sunt comise pe teritoriul altui stat şi va fi destul de dificil de administrat probe. La ora 19 ajung în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Eu îi apăr pe doi dintre cei reţinuţi, Claudiu Catrinoi şi Cristian Uglai. La niciunul dintre ei nu s-au găsit ţigări de contrabandă", a declarat Bolosin.

Acelaşi avocat îl va reprezenta şi pe jurnalistul Mircea Popovici, care a făcut plângere penală împotriva celor care l-au agresat. "În momentul în care mă aflam la Poliţie pentru declaraţii am dat nas în nas cu cei care mi-au pus pistolul la cap. Nici măcar nu şi-au cerut scuze", a spus Popovici.


Video: Jurnalistul agresat povesteşte cum s-a comis abuzul

UPDATE, 0RA 14.50

Este o agresiune gravă ceea ce s-a întâmplat, mai ales că recent am avut o întâlnire pe subiectul de la ce distanță și în ce condiții să fotografiezi un polițist, fără să fii arestat. Concluzia la care am ajuns, împreună cu oficialii de la IGP, a fost că un polițist poate să fie fotografiat oricând, excepție făcând misiunile cu caracter secret.

Asta înseamnă că este de bun simți să nu divulgi identitatea asunsă a unui polițist aflat în misiune. În cazul de față, însă, se exclude misiunea secretă. Este vorba despre o acțiune care se desfășoară pe domeniul public, cu polițiști care nu sunt sub acoperire. Astfel că, violența nu este justificată”, spune jurnalistul Mircea Toma. 


Mai multe kilograme de proteine au fost ridicate de mascați, fiind suspectate că sunt droguri.

Proteinele și suplimentele nutritive ale tânărului au fost ridicate, fiind suspectate ca fiind droguri.

Acesta a subliniat faptul că singura acțiune pe care ziariștii o pot iniția în astfel de situații este presiunea publică, întrucât calea legală este dificilă, mai ales că este vorba despre un om al legii. „Soluția este ca noi să consemnăm evenimentele de acest gen. Din păcate, absența reacției solidare și unanime este în defavoarea jurnaliștilor”, a adăugat ziaristul Mircea Toma. 


VIDEO: Vezi ce au spus mascaţii despre agresarea jurnalistului

Între timp, operatorul Antenei 1, Mircea Popovici a depus plângere la poliție împotriva celor care l-au agresat și i-au distrus aparatura. La sediul IPJ Caraș-Severin a avut surpriza să dea nas în nas chiar cu mascații care i-au pus pistolul la tâmplă. Aceștia, însă nu au considerat că ar fi necesar să își ceară scuze. Ei au fost ocupați mai mult cu punerea sub acuzație pentru ultraj a celor doi tineri care au bătut la ușa  amicului lor ce a fost percheziționat.

UPDATE, ora 14.20

Potrivit Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, comisar Florin Crăciun, politiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat astăzi un număr de 15 percheziţii în diferite locaţii din Reşiţa pentru anihilarea unui grup infracţional ce se ocupa cu contrabanda de ţigări. Ieri, au reţinut trei persoane în apropierea frontierei româno-sârbe, în preajma cărora au fost descoperite 510 pachete ţigări cu timbru sârbesc de diferite mărci, în valoare de 2.550 lei.


Mascații au negat faptul că ar fi făcut vreun abuz.

Mascații au confiscat mai multe kilograme de proteine folosite de culturiști.

Cercetarile politiştilor de frontieră au fost continuate în colaborare cu autorităţile sârbe în vederea stabilirii provenienţei ţigărilor. “Astfel, s-a constatat faptul că ţigările provin dintr-un magazin din localitatea Kaludjerovo, aflată în apropierea frontierei, unde s-a pătruns prin efracţie şi de unde au dispărut, conform declaraţiilor gestionarei, 10.000 pachete de ţigări şi alte bunuri în valoare de aproximativ 10.000 euro. Totodată, s-a stabilit că în activitatea infracţională sunt implicate mai multe persoane, cetăţeni români”, informează Crăciun. 


Astăzi au fost declanşate acţiuni pentru identificarea şi reţinerea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională, acestea urmând a fi prezentate Judecătoriei Oraviţa cu propunere de arestare preventivă pentru un număr de 29 de zile.

UPDATE, ora 14.00

Comisarul Florin Crăciun, de la Poliţia de Frontieră Caraş-Severin, a revenit cu amănunte despre acţiunea mascaţilor. "La una dintre locaţiile unde s-au făcut percheziţii, două persoane au devenit agresive faţă de poliţişti. Printre alte bunuri, s-a confiscat valută, ţigări şi mai multe pungi ce conţinea un praf alb. Ţin să precizez că nu s-a făcut uz de armă. Poliţiştii de frontieră nici nu au în dotare pistoale cu bile. În ceea ce priveşte evenimentul în care a fost implicat acel jurnalist, am înţeles, din declaraţiilor celor care au luat parte la descinderi, că se afla în preajma celor doi indivizi agresivi şi că filma cu o cameră, fără a avea asupra lui vreo legitimaţie de presă. Am înţeles că legitimaţia a adus-o ulterior, de la maşină. Nu a fost agresat şi nu i s-a pus niciun pistol la cap", a precizat Crăciun.

VIDEO: Vezi aici reacţia mascaţilor după ce i-au pus pistolul la cap unui jurnalist

UPDATE, ora 13.50

Comisarul Florin Crăciun, de la Poliţia de Frontieră Caraş-Severin, a oferit primele detalii despre descinderile de la Reşiţa. “A fost o acţiune pentru anihilarea unui grup infracţional care se ocupa cu contrabanda cu ţigări. Pentru asta s-au făcut descinderile. În momentul de faţă nu avem nicio concluzie. Persoanele care au fost reţinute urmează să fie prezentate procurorului", a spus Crăciun.

în ceea ce priveşte incidentul în care a foszt implicat jurnalistul Mircea Popovici, comisarul Crăciun a declarat: "Am auzit şi am văzut ştirea pe site-ul Adevărul. Referitor la acest aspect urmează să se facă verificările de rigoare. Urmează să luăm mai multe declaraţii şi abia apoi ne putem pronunţa”.

UPDATE, ora 13.40

Mascaţii de la Poliţia de Frontieră sunt acuzaţi că au dat buzna abuziv în casa lui Flavius Popeţ şi că l-au lovit pe proprietar în momentul în care acesta a solicitat să vadă mandatul de percheziţie. "Au avut mandate de aducere pentru o anumită persoană. Au intrat la mine în casă fără mandate de percheziţie. Abia după două ore au adus mandatul. I-am întrebat ce caută la mine în casă şi mi-au dat un pumn în faţă. Mi-au luat calculatorul, o cartelă de telefon şi cam atât”, susţine Flavius Popeţ.

Apartamentul lui Florin Popeț a fost percheziționat în detaliu.

Apartamentul lui Florin Popeț a fost percheziționat în detaliu.

Din declaraţii ale martorilor, trupele speciale ale Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin au descins la ora 7.00 a dimineţii în două apartamente de pe Calea Caransebeşului din Reşiţa. De aici au reţinut o persoană şi au confiscat o cutie. Pentru persoana respectivă se pare că fusese emis mandat de aducere. Ulterior, mascaţii s-au deplasat pe Aleea Tuşnad. De aici au plecat cu un calculator şi mai multe pungi cu prafuri. Totodată, au reţinut două persoane pe care le-au condus la sediul IPJ Caraş-Severin.

UPDATE, ora 13.05

Mascaţii au tras cu pistolul după doi tineri!

Mai multe persoane care au asistat la evenimentele de pe Strada Tuşnad din Reşiţa, în care au fost implicaţi mascaţii de la Poliţia de Frontieră, mărturisesc că oamenii legii au folosit armamentul din dotare. "Doi băieţi au urcat în apartament să vadă ce se întâmplă, pentru că mascaţii erau acolo şi nu ştiau ce caută. I-au scos afară, iar ei au vrut să rămână în casa scării. Mascaţii nu i-au lăsat nici acolo, au început să-i mbrâncească şi unuia i-au rupt geaca. Cei doi stăteau cu mâinile sus, ca să nu dea în ei. I-au îmbrâncit şi au început să tragă cu pistolul cu bile după ei, după care i-au luat încătuşaţi. Rporterului de la Antena 1 i-au luat camera, i-au aruncat-o de pământ şi l-au pus jos. I-au pus şi pistolul la cap”, mărturiseşte Iasmina Stan, martor ocular al evenimentelor.


Mascații au confiscat mai multe kilograme de proteine folosite de culturiști.

Mascații au confiscat mai multe kilograme de proteine folosite de culturiști.

UPDATE. 12.55

“Eram la o filmare în parcare. Era o avarie la o ţeavă de apă. La un moment dat a ieşit cineva din scară, m-a strigat să vin repede că sunt nişte descinderi în bloc. Am urcat la etajul 1 şi filmam de pe scări cum trăgeau de doi tineri, îi loveau, le-au rupt hainele, unuia i-a spart gura. Unul dintre cei agresaţi a ieşit în faţa blocului şi i-a rugat să-l lase în pace. Atunci unul dintre mascaţi a strigat să scoată pistolul şi să-l împuşte. Erau atât mascaţi, cât şi civili. Am ieşit şi eu afară şi la un moment dat m-au trântit şi pe mine jos, mi-au spus să nu mişc şi mi-au pus pistolul la tâmplă. Le-am explicat că sunt de la presă. Au ţipat la mine că nu contează, mi-au luat camera şi au rupt microfonul”, povesteşte clipele de groază jurnalistul Antenei 1.

Flavius Popeţ, a cărui locuinţă a fost percheziţionată, a văzut tot. “L-au pus pe burtă, au strigat la unul dintre ei să-i pună cătuşele, să scoată pistolul. Băiatul a spus că e de la presă, dar i-au împins pe toţi”, susţine Popeţ.

UPDATE. 12.20


La fața locului au ajuns și polițiștii criminaliști, care au făcut fotografii, în urma sesizării telefonice la apelul de urgență 112, de operatorul Antenei 1, Mircea Popovici. În acest moment, jurnalistul și câțiva martori oculari ai evenimnetelor se află la sediul IPJ, unde dau declarații. Flavius Popet în casa căruia au descins mascații susține că mascații au fost agresivi și cu alți doi tineri care au bătut la ușa sa, încercând să afle ce se întâmplă.


Mircea Popovici, jurnalistul Antenei 1, a fost amenințat cu pistolul la tâmplă de mascați.

Mircea Popovici, jurnalistul agresat

Prietenii celui percheziționat au fost bătuți, încătușați și reținuți de polițiștii de frontieră. Aceștia nu aveau nicio legătură cu descinderile, ci pur și simplu au dorit să afle ce se întâmplă cu prietenul lor. De asemenea, Flavius Popet, tânărul percheziționat susține că pungile cu prafuri nu sunt altceva decât suplimente nutritive pentru sportivii care fac culturism. 

Mascații, abandonați de șofer

Mascații sunt desprinși, parcă, din bancurile cu polițiști. Aceștia au abandonat, pur și simplu, microbuzul cu numărul de înamatriculare MAI 32234 în spatele blocului în care au făcut descinderile. Trei dintre ei au stat minute bune lângă mașină, așteptând șoferul care plecase cu altă mașină. La un moment dat, s-au făcut și ei dispăruți, dar mașina inscripționată cu însemnele Poliției de Frontieră se află în continuare în spatele blocului.

UPDATE. 11:05

Mascații au părăsit imobilul și au confiscat un calculator. De asemenea, aceștia au avut mai multe pungi cu prafuri în ele, pe care le-au luat cu ei.

ORA 10:50
Jurnalistul Mircea Popovici filmase reținerea unor indivizi. Mascații l-au trântit la pământ, i-au pus pistolul la cap. În timp ce l-au bruscat, i-au rupt microfonul de pe camera de fimat. Jurnalistul a sunat la 112 pentru a relata evenimentele. În acest moment, polițiștii fac percheziții în două apartamentele de pe Aleea Tușnad din Reșița.


Mascații au confiscat și un calculator din apartamentele unde au descins.

Mascații au confiscat și un calculator din apartamentele unde au descins.

"Filmam o avarie la o țeavă de apă, moment în care am observat descinderea mascaților. Am început să iau câteva cadre cu acțiunea lor. Mă aflam pe domeniul public. Atunci, m-au pus la pământ și m-au amenințat, deși m-am legitimat", a declarat Mircea Popovici, operator imagine Antena 1.

Revenim cu amănunte !

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite