Oltchim, de la marea industrie, la creşterea găinilor „încăpuşate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltchim, societatea vâlceană înglodată în datorii
Oltchim, societatea vâlceană înglodată în datorii

Combinatul chimic rămâne în continuare un butoi de pulbere, unde anunţul privatizării societăţii nu îngroapă definitiv sabia nemulţumirii angajaţilor. De ani buni încoace, societatea s-a afundat în gaura neagră a datoriilor, însă firmele care derulau afaceri cu combinatul au fost profitabile.

Piatra de temelie a „Combinatului Chimic", aşa cum se numea pe vremuri Oltchim Râmnicu Vâlcea, s-a turnat în anul 1966, societatea extinzându-se permanent. Prima secţie, Electroliza, a fost pusă în funcţiune în anul 1968, iar doi ani mai târziu a urmat darea în exploatare şi a altor instalaţii. După 1990 Oltchimul a absorbit mai multe companii precum Incerchim SA, Comvil Holding, Avicola SA, Conservil SA. Aşa se face că de la producerea şi comercializarea produselor clorosodice, mase plastice, oxo alcooli, pesticide sau alte produse chimice, Oltchimul se ocupa şi cu creşterea găinilor şi producerea de conserve de legume.


„Gaura neagră" în care s-au scurs 1,5 miliarde de euro


Viaţa municipiului Râmnicu Vâlcea s-a derulat de ani buni încoace în jurul colosului Oltchim. Din anul 2007 societatea nu a mai avut profit, intrând în cădere liberă. „Atunci a avut loc diminuarea capitalului social şi transformarea capitalurilor proprii, care erau pozitive înainte de conversie, în capitaluri negative. În imposibilitatea de a te finanţa şi de aţi putea continua activitatea, acesta a fost rezultatul", a explicat fostul manager  Constantin Roibu, pentru ziarul Gândul. În ultimii trei ani, Oltchimul a devenit o „gaură neagră" pentru economie, reuşind „performanţa" de a înregistrata pierderi de 174 milioane de euro. Din 1991, per total, pierderile cumulate depăşesc 1,5 miliarde de euro. Despre tentativele de privatizare ale societăţii de-a lungul anilor citiţi o interesantă radiografie pe economica.net în articolul „Moştenirea «tătucului» Roibu: Ce rămâne la Oltchim după demisia celui mai vechi director din România".

Devalizarea Oltchimului văzută de un jurnalist


Ziaristul Tiberiu Pârnău, de la „Ziarul de Vâlcea", face o radiografie a jafului de la Oltchim într-un interviu din „Evenimentul Zilei". „Căpuşele au fost foarte multe, le amintesc acum doar pe cele mai semnificative: Comchim (firmă patronată de actualul primar din Ioneşti-Valcea, Constantin Neagoie, fost maistru la combinat, devenit milionar în euro după ce a devenit furnizor al produselor Oltchim), Protectchim (patron: Nicolae Enache, fost inginer la Oltchim), Amitrans (firmă de transport, al cărei patron este fiul şoferului lui Roibu - contracte de milioane de euro cu combinatul), FCT Industrial (societate bănuită că fură curent de la Oltchim de ani de zile), Chemprochemicals (firma fiului lui Roibu, producător de vopsele situată peste gard de Oltchim, contracte nenumărate cu combinatul), Ardava (firma unui fost director din Oltchim, Constantin Vlăduţu)", spune Tiberiu Pîrnău în interviul intitulat „Un ziarist din Vâlcea dezvăluie cum a devalizat Roibu combinatul Oltchim".

Profitul firmelor private care au avut legături directe cu combinatul


Dacă colosul Oltchimul a intrat în agonie, iar „mâna întinsă" care-l hrănea din bugetul statului s-a retras şi ca urmare a ultimatumului dat de Comisia Europeană şi a impunerilor Fondului Monetar Internaţional, de-a lungul ultimilor ani, multor firme private care aveau legătură direct cu combinatul, afacerile le-au mers... ca pe roate. Printre aceste firme, potrvit „Ziarului Financiar" se numără Protectchim, Oltgroup PVC, Designro şi Metchim, care au obţinut profit în perioada 2007-2011. Activitatea lor s-a sprijinit pe cea a Oltchim-ului, companie controlată de stat, iar profiturile acestor firme au fost de 3,3 milioane de euro. Majoritatea firmelor acestea s-au desprins din Oltchim şi derulau lucrări şi servicii. „Ce profituri au făcut firmele «căpuşă» ale Oltchim când combinatul era „îngenunchiat" de pierderi de un milliard de lei"

Dincolo de anunţul câştigării licitaţiei de cumpărare a Oltchimului de către Dan Diaconescu, în rândul salariaţilor domneşte, în continuare, o stare de încordare.

Dan Negru, despre privatizarea televizată a Oltchimului: „Am fost gelos pe domnul acela cărunt care era M.C-ul showului"

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite