Râmnicu Vâlcea: Spitalele falimentare, refuzate de Consiliul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea judeţului nu doreşte să preia datoriile de milioane de lei ale unităţilor medicale. Găurile financiare ale spitalelor din judeţ dau fiori reci contabililor din CJ Vâlcea. Creanţele imense nu pot fi acoperite din buget.

Spitalele din Vâlcea riscă să rămână ale nimănui, fără fonduri pentru medicamente ori salarii daca Ministerul Sănătăţii nu şterge datoriile acumulate de-a lungul timpului. Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea refuză să preia aceste unităţi în administrare, chiar dacă există o reglementare legală ce obligă autorităţile locale să administreze spitalele de pe raza lor teritoriala începând cu 1 iulie. „Cheltuielile sunt mult prea mari, iar noi nu le putem face faţă. Nu cred că ne pot obliga să le preluăm cu datoriile imense pe care le au", spune Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea. Acesta mai afirmă că va fi de acord cu administrarea unităţilor spitaliceşti doar după ce creanţele de zeci de milioane de lei sunt şterse.


Maternitatea în pragul închiderii


Cel mai mediatizat caz de unitate spitalicească în colaps financiar este cel al Maternităţii din Râmnicu Vâlcea. Aici, conducerea unităţii susţine că are de de plată către furnizorii de servicii şi medicamente suma de 3,3 milioane de lei noi, bani pe care nu îi are nici la ora actuală. Dacă ar fi preluată, datoria ar trece la Consiliul Judeţean, dar specialiştii instituţiei spun că, din punct de vedere financiar, bugetul judeţului nu poate suporta astfel de cheltuieli, mai ales că nu au fost prevăzute în momentul aprobării lui. Maternitatea nu este însă singura unitate cu probleme. La Călimăneşti clinica de recuperare - medicină fizică şi balneologie riscă să rămână fără clădire. Imobilul a fost retrocedat proprietarilor ce vor o despăgubire de 800.000 de euro, bani ce ar trebui suportaţi de asemenea de CJ.

Citeşte şi:

Medicii şi pacienţii, în luptă contra Guvernului


Memoriu la Minister


Ca o ultimă soluţie, oficialii CJ , dar şi directorii de spitale cu probleme au trimis un memoriu la Ministerul Sănătăţii. Vâlcenii i-au avertizat pe guvernanţi că unităţile medicale nu corespund cerinţelor UE, clădirile în care funcţionează nefiinde modernizate, reabilitare sau cel puţin reparate, iar banii pentru aceste acţiuni lipsesc cu desăvârşire.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite