Braşov: Colegiul Medicilor „desfiinţează“ Ordonanţa concediilor medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Medicilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Bolnavilor Cronici din România au sesizat Avocatul Poporului cu privire la aspecte care vizează neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă cu nr. 36/2010 privind modificarea şi completarea OG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Cele două organizaţii au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea ordonanţei amintite. „Efectuarea acestui control poliţienesc al prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată de către organele de poliţie, în condiţiile în care nu există nici un fel de garanţii legale de natură să asigure evitarea unor abuzuri, aduc atingere dreptului la integritatea psihică a persoanei respective. Putem imagina nenumărate situaţii în care persoana respectivă, bolnavă fiind, din motive neimputabile (imobilizare la pat, pierderea cunoştinţei, părăsirea de urgenţă a domiciliului pentru scurte perioade de timp pentru procurarea de medicamente etc.) nu este prezentă permanent la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată. Permanenta teamă de a nu fi găsită de către organele de control creează persoanei respective o stare de tulburare care îi afectează integritatea psihică", se arată în motivarea acţiunii.

De asemenea, prof. Alina Sirca a sesizat în nume propriu aceeasi instituţie cu privire la ordonanţa care reglementează concediile. „Sunt încălcate grav drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, practic se instituie principiul periculos, de sorginte totalitară, al limitării severe al dreptului de liberă circulaţie şi al arestului la domiciliu, arest cosmetizat sub forma la fel de gravă „arest pe caz de boală", decis printr-o masură pur administrativă, în absenţa totală a controlului vreunei instanţe de judecata", scrie în cerere prof. Sirca.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite