PETIŢII: Poluarea din Ploieşti zgâlţâie conducerea Gărzii de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafinăriile din jurul Ploieştiului au autorizaii de mediu cu termene de conformare până în 2013 sau 2014 Foto: Alex Policală
Rafinăriile din jurul Ploieştiului au autorizaii de mediu cu termene de conformare până în 2013 sau 2014 Foto: Alex Policală

Principalele două formaţiuni politice din Ploieşti au anunţat, joi, că demarează campanii de strângere de semnături din partea cetăţenilor pe tema poluării aerului. Listele de semnături vor fi înaintate premierului şi ministrului Mediului, alături de petiţiile pentru îmbunătăţirea activităţii instituţiilor de control din judeţ

Poluarea din ultimele luni a stârnit reacţii dure şi din partea formaţiunilor politice prahovene. Senatorul Iulian Bădescu a depus zilele trecute o interpelare în Parlament pe această temă, anunţând joi şi demararea unei campanii de strângere de semnături. Rivalii politici au fost pe fază şi au ieşit în conferinţă de presă, în aceeaşi zi, cu o oră mai devreme, anunţând lansarea unei campanii similare. Ambele au, însă, acelaşi scop: îmbunătăţirea calităţii aerului din ploieşti prin aplicarea mult mai bună a legii. Conducerea Gărzii de Mediu Prahova a fost criticată dur pentru lipsa de reacţie.

„De luni întregi, noaptea nu mai putem respira. Vrem să determinăm agenţiile statului să revizuiască autorizaţiile de mediu pentru o serie de societăţi din jurul Ploieştiului, care poluează în mod constant. Dacă şeful Gărzii Naţionale de Mediu este incapabil să ia o decizie în ceea ce priveşte Garda de Mediu Prahova, atunci trebuie să plece el", a declarat Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PDL Prahova.

CITIŢI ŞI: Walker, poliţist... hexan

„Sunt societăţi care au autorizaţii integrate emise în perioada 2007-2008, cu termene de conformare până în 2013 sau 2014, care nu sunt capabile să le ofere oamenilor garanţia calităţii vieţii. Nu solicităm sistarea activităţii, dar ea devine necesară în măsura în care lucrurile nu se corijează. Au existat reacţii insuficiente din partea Gărzii de Mediu Prahova", a mai declarat Roberta Anastase.

„Aceste societăţi sunt păsuite până în 2013. Nu mă interesează că o să constatăm atunci faptul că nu s-a făcut nimic şi noi respirăm acelaşi aer. Ca primar, nu doresc să punem pe liber salariaţii de acolo, în condiţiile în care foarte mulţi ploieşteni lucrează în acest domeniu. Dar trebuie să existe un control mult mai precis cu privire la măsurile din autorizaţia de mediu, cu planificări lunare sau maxim la trei luni, în care să fie stabilit ce trebuie să facă agenţii economici din punct de vedere tehnic şi sancţiuni în caz că nu se respectă", a declarat Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului.

„Reacţia Gărzii de Mediu Prahova în această problemă a fost foarte proastă. Mă surprinde că PDL a demarat o campanie similară, în condiţiile în care şefii acestor instituţii de control nu fac nimic fără s-o întrebe pe Roberta Anastase sau pe tatăl domniei sale. Solicităm autorităţilor competente să revizuiască autorizaţiile integrate de mediu. Propunem posibilitatea ca agenţii economici care nu fac investiţiile necesare pentru eliminarea poluării să fie obligaţi la plata anuală a unei taxe locale, în funcţie de cifra de afaceri", a anunţat senatorul social-democrat Iulian Bădescu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite