M.A.I. le-a cerut prefecţilor să ia măsuri pentru evitarea inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea Prefecturii şi şefii de deconcentrate şi-au notat solicitările venite de la M.A.I. Foto: Alex Policală
Conducerea Prefecturii şi şefii de deconcentrate şi-au notat solicitările venite de la M.A.I. Foto: Alex Policală

Posibilitatea producerii de inundaţii din cauza topirii cantităţilor mari de zăpadă a pus pe jar autorităţile locale şi centrale. În Prahova, unde localităţile din sud şi sud-est au fost afectate de ninsori şi viscol, prefectul a impus o serie de măsuri pentru a preveni eventuale tragedii

Reprezentanţii Ministerului Administraţiei le-au cerut prefecţilor, la videoconferinţa desfăşurată joi seară, să ia toate măsurile pentru a preveni inundaţiile de proporţii. Chiar dacă prognozele meteo sunt optimiste, prefecţii au transmis, la rândul lor, măsurile către direcţiile deconcentrate. În Prahova este o situaţie specială, după ce mai multe comune din zona de câmpie au fost puternic afectate din cauza viscolului.

Cod galben de viscol. Drumuri închise în judeţul Iaşi UPDATE

Potrivit ANM, sunt semnale că în perioada 21-23 vor fi precipitaţii puternice. Dacă acestea vor fi sub formă de ploaie, atunci sunt probabile inundaţii. Grija cea mai mare este, însă, pentru fenomenele din luna martie, când temperaturile atmosferice vor fi mai mari şi vor favoriza producerea acestor fenomene.

„Am cerut să se verifice podurile, pentru că, la noi, inundaţiile au un anumit tipic, sub formă de torenţi care iau tot ce este în stânga şi în dreapta văilor şi produc şi alunecări de teren. Operatorii din mediul rural să verifice gospodăriile pe partea de filtrare. Direcţia de Sănătate Publică va verifica, dacă e cazul, calitatea apei“, a precizat Gabriel Hornoiu, subprefectul judeţului Prahova.

De asemenea, prefectul Adrian Dobre a cerut ca Inspectoratul în Construcţii să desfăşoare verificări la barajele Măneciu şi Paltinu. „Chiar dacă nu se întrunesc condiţiile pentru producerea inundaţiilor - temperaturi de peste 10 grade şi precipitaţii care depăşesc 15 litri pe metru pătrat - trebuie să fim vigilenţi. Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă va impune o serie de măsuri. O să avem o întâlnire cu primarii şi o instruire. În plus, o echipă ISU se va deplasa la fiecare primărie din zona de risc, pentru a şti ce măsuri trebuie luate“, a precizat Dobre.

Noul ministru al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, le-a cerut comitetelor pentru situaţii de urgenţă să urmărească felul în care vor fi cheltuite fondurile venite de la Guvern în următoaarea perioadă. De asemenea, oficialii MAI le-au cerut autorităţilor locale şi judeţene să se ocupe cu prioritate de: asigurarea scurgerii apei din topirea zăpezii în rigole şi şanţuri, supravegherea podurilor şi podeţelor, curăţarea şanţurilor de scurgere, îndepărtarea gunoaielor şi a metrialelor lemnoase de pe acestea dar şi de pe cursurile apelor, pregătirea membrilor serviciilor voluntare, asigurarea permanenţei la primării, pregătirea stocurilor de materiale şi a utilajelor.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite