A început sesiunea de toamnă a Bac-ului. Peste 4500 de candidaţi din Prahova vor fi reexaminaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o săptămână de probe de competențe, cei 4.500 de candidați din Prahova au început astăzi tezele scrise ale examenului de bacalaureat. Rămâi pe ploiesti.adevarul.ro pentru a vedea în timp real cum decurge Bac-ul restanțierilor sau Bac-ul de toamnă.

12.45

Dintre cei peste 2.200 de candidaţi înscrişi la proba de Limba şi Literatura Română, cinci au fost eliminaţi din sălile de examen pentru tentativă de copiat, iar alţi 359 au absentat.
„Elevii eliminaţi au susţinut examenul la centrele «Sfântul Apostol 2», «Constantin Istrati», «Toma Socolescu», «1 Mai». Aceştia nu vor putea să susţină examenul nici anul viitor, fiind suspendaţi două sesiuni pentru fapta lor. Alte incidente nu au fost înregistrate. Am avut asistenţă medicală peste tot", ne-a declarat Gheorghe Borovină, inspector-şef la Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova.

11.30

Candidaţii au început deja să iasă din sălile de examen. Unii dintre ei deja resemnaţi cu gândul că vor trebui să mai treacă prin astfel de emoţii şi în sesiunile de anul viitor. Varianta numărul 3 i-a încurcat acum pe cei care fie au picat în prima sesiune, fie nu s-au prezentat.

Elevii au avut de răspuns la nouă întrebări pe baza unui text din opera „Adela" a lui Garabet Ibrăileanu, de redactat un text argumentativ depre prietenie pornind de la ideile generate de afirmaţia lui Nichita Stănescu „Prietenia nu este un dor, este o prezenţă" şi de realizat un eseu în care să prezinte modul în care se reflectă o temă (banul, destinul, istoria, familia, etc) dintr-o nuvelă studiată.

Mădălin Pop (26 de ani) din Mizil nu s-a arătat prea încântat nici de ceea ce a făcut la sesiunea din această toamnă. Tot proba la Română l-a încurcat şi în vară. După ce şi-a aprins o ţigară din care a tras cu poftă, ne-a povestit că diploma de Bac nu-l ajută prea mult. „E bine să fie acolo şi diploma asta, deşi cu sau fără ea cam tot acelaşi lucru e. Nu prea am fost pe subiect", a recunoscut Mădălin.

9.15

Forfotă mare în această dimineaţă la centrele de examen din Ploieşti, unde peste 2.200 de candidaţi susţin proba scrisă la limba şi literatura română. Candidaţii, care fie au picat în prima sesiune, fie nu s-au prezentat, speră ca de această dată să-şi învingă emoţiile, iar subiectele să fie unele accesibile. De asemenea, susţin că s-au pregătit mai mult ca în sesiunea din vară.

„Am învăţat în vacanţa asta. Să vedem cât de tare îmi voi stăpâni emoţiile. Am terminat liceul cu 9,48, dar în prima sesiune am picat şi la Română şi la Matematică din cauza stresului. Nu am reuşit să mă stăpânesc. Sper să fie mai bine de data asta", ne-a spus Cristina Ionaşcu, una dintre cadidatele care este reevaluată în centrul de la Colegiul Mihai Viteazul din Ploieşti.

Dezastrul tradus printr-o promovabilitate de numai 45% în Prahova, la prima sesiune a examenului de bacalaureat a însemnat, automat, un număr record de candidați înscriși pentru bacul din toamnă. 4.500 de absolvenți de liceu din județ au făcut cereri pentru a fi reexaminați, în perioada 22 august - 2 septembrie, fie la toate probele, fie doar la cele la care nu au obținut notă de trecere în prima sesiune.

O prahoveancă susține bac-ul la 35 de ani

Candidat la bac: „La prima sesiune m-am trezit prea târziu“

Peste 300 dintre ei sunt corigenți care abia în această vară au reușit să-și încheie mediile de finalizare a clasei a XII-a. „Specificul bacului din toamnă este acela că mulți candidați susțin doar una sau două probe. Astfel, pentru limba română, scris, avem 2.200 de candidați înscriși, pe când la matematică 2.100, și doar puțini dintre ei vor susține teze la ambele materii. Nu avem speranțe într-un procentaj de promovabilitate ridicat pentru că majoritatea sunt elevi slabi, care au făcut școli de arte și meserii", ne-a spus Gheorghe Borovină, șeful Inspectoratului Școlar Prahova.

Bacalaureatul de toamnă se desfășoară în 10 centre, dintre care 2 în Câmpina și 8 în Ploiești.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite