O prahoveancă susține bac-ul la 35 de ani. A făcut și meditații

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre absolvenții care dau bac-ul de toamnă în Prahova sunt și persoane mai în vârstă, care au avut ambiția de a termina liceul la peste 35 de ani. Aceștia au fost cei mai emoționați candidați.

Cei 193 de candidați înscriși pentru a susține, luni și marți, proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba română, sunt, în marea lor majoritate, seraliști și liceeni care abia în această vară au reușit să încheie clasa a XII-a, după ce au promovat corigențele. Nu toți au mai ajuns, însă, la bacalaureat. „Dintre cei programați până la orele prânzului, nici jumătate nu au ajuns la probă. Ori au uitat că au astăzi examen la limba română, ori au renunțat să mai susțină bac-ul. Noi ne-am propus să sunăm pe la școli, să-și anunțe candidații să treacă pe la bac", ne-a spus Gabriel Țaga, directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul", unul dintre cele opt centre de examinare din Ploiești, din această sesiune de bac.

Candidați vârstnici

Printre cei care au ajuns, totuși, se numărau ieri și candidați mai în vârstă. Mirela Ion a terminat liceul la 35 de ani. A fost un vis dintotdeauna după ce o problemă familială a împiedicat-o să termine, la timpul potrivit, toate cele 12 clase. Foarte emoționată și cu mâinile tremurânde, femeia și-a făcut cu greu curaj să intre în sala de examen, deși s-a pregătit toată vara și a urmat și ore de pregătire în particular. „Am vrut să dau și în vară, dar nu am avut curaj. M-am speriat și mai rău după ce s-a întâmplat în prima sesiune, iar lunile acestea am făcut și meditații", ne-a spus Mirela.

Mirela nu a fost singurul candidat vârstnic din centrul „Mihai Viteazul" din Ploiești. O doamnă de 50 de ani a făcu o figură bună la proba orală de limbă română, încă de la primele ore ale dimineții.

Spre deosebire de ele, un candidat care abia a trecut corigențele acum câteva săptămâni se declara foarte plictisit de procedură. „A fost o probă plictisitoare, a trebuit să stau o groază în sală pentru că nu mai veneau alți candidați. A fost ușor, cred că iau 10", s-a notat singur, după un barem personal, Cătălin Stanciu.

4.500 de înscriși

Ziua de ieri a trecut fără incidente pentru candidații din Prahova de la bacalaureat. De mâine, începe a doua probă, cea de competențe lingvistice într-o limbă de circulație internațională. 4.500 de candidați s-au înscris, în total, în Prahova, la sesiunea din toamnă a „examenului maturității". Promovabilitatea a fost, în vară, de numai 45%.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite