Gheorghe Uță, instructorul de pilotaj pentru care zborul este viață și jertfă FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele numerelor spectaculoase de acrobație ale piloților stau mii de ore de antrenament, zbor, multe cunoștințe tehnice și un curaj nebun care sfidează moartea. Și totuși, toate acestea nu sunt suficiente pentru a fi un pilot acrobat de succes. Din enumerația noastră lipsește „pionul" cel mai important, fără de care nimic nu s-ar putea face: instructorul de zbor.

La evenimentul din Băneşti l-am găsit şi pe Gheorghe Uţă, cel care i-a format ca piloţi de acrobaţie, şi nu numai, pe cei mai mulţi dintre specialiştii care s-au întrecut în curaj şi măiestrie sâmbătă. De elevii săi, printre care se regăsesc și faimoșii „Iacări Acrobați", este supranumit „părintele acrobației românești".

image

VEDEȚI NUMERELE DE SENZAȚIE ALE PILOȚILOR ACROBAȚI

Are 67 de ani, din care aproape aproape cinci decenii le-a dedicat pilotajului, timp în care a acumulat peste 13.000 de ore de zbor. A manevrat toate tipurile de aparate aflate în dotarea aviaţiei sportive, însă preferatul lui este Zlin-ul.

În momentul în care a început să se dedice pilotajului avea 18 ani. Muncea noaptea la strung, mergea după-amiază la seral, iar pe timp de zi zbura.

„Eram obosit, dar eram și la 18-20 de ani. Nu simțeam lipsa odihnei", ne-a spus Gheorghe Uță. În 1972 a obținut diploma de instructor de zbor, iar de atunci și până în prezent a format sute de piloți.

În cariera sa a avut și un moment de teribilism pe care putea să-l plătească scump, chiar cu viața. „În 1984 s-a întâmplat. N-am ținut cont că suntem oameni și că oamenii pot greși. Am zburat legați. Nu ne-a ieșit manevra, iar jumătate de an am stat în ghips", ne-a povestit interlocutorul nostru.

Datorită pasiunii sale, pe care şi-a transformat-o şi într-o carieră de succes, şi-a cunoscut şi marea dragoste, pe Florica Uţă, campioană la paraşutism. Împreună au obţinut, la concursurile naţionale şi internaţionale, opt kilograme de medalii.

„Trei dintre ele sunt ale mele, cinci sunt ale soției", ne-a spus cu mândrie experimentatul instructor.

Florica Uță a sărit timp de 40 de ani și ar mai face-o și acum dacă nu ar avea probleme cu genunchii.

image

VEDEȚI AICI MAI MULTE IMAGINI CU SOȚII UȚĂ

Dintre toate medaliile, cea pe care a obținut-o în 1971 la Campionatul Internațional de Acrobație este cea mai importantă. Săritura a efectuat-o când era însărcinată în trei luni cu primul băiat.

„Preţul" zborului

Pe amândoi zborul i-a ridicat, i-a unit şi tot zborul le-a dat cea mai mare lovitură. În urmă cu doi ani, la Clinceni, avea să le moară, în urma unui accident de aviaţie fiul cel mare, Mugurel Costel Uţă.

„Am zburat cât trei vieţi la un loc, am iubit şi iubesc pilotajul, dar am plătit cam scump pentru acest lucru. A fost îngrozitor să-mi moară copilul chiar în ziua în care fiul lui împlinea 14 ani", ne-a spus cu ochii înlăcrimaţi cel care este numit de către elevii săi „părintele acrobaţiei româneşti". Evenimentul îl apasă ca o piatră de moară, mai ales că totul s-a întâmplat sub ochii lui.

CITIȚI AICI TRAGICA POVESTE A PILOTULUI MUGUREL COSTEL UȚĂ

N-a mai vrut să audă de zbor şi de avioane, acuzându-se de faptul că dacă nu a putut să-şi înveţe propriul fiu să stăpânească aparatul nu va fi în stare să-i îndrume pe alţii. După o lună de absenţă de la aerodrom, elevii lui Gheorghe Uţă l-au determinat să se reîntoarcă acolo unde îi este locul.

Și printre avioane se simte în largul lui. Nu vrea să se gândească la momentul în care i se va interzice să mai piloteze. „Mi-e teamă de clipa în care o să-mi zică doctorul să nu mai zbor că sunt prea bătrân. Va fi ceva greu de suportat", ne-a spus instructorul Uță.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite