A murit sub ochii tatălui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Uţă, tatăl pilotului mort la Clinceni, este principalul martor al accidentului aviatic de vineri seară.Mugurel Uţă a murit la doar 37 de ani, în timpul unui zbor de antrenament. Tatăl său, Gheorghe, pilot pensionat după 11.000 de ore de zbor, l-a văzut murind. CLICK aici pentru FOTOGALERIE!

Un zbor de antrenament şi o simulare a unei defecţiuni la motorul micului avion, de tip Festival. La manşă, Mugurel Uţă, fost paraşutist militar şi pilot al Clubului Sportiv Aeronautic „Acvila Team”, cu 324 de ore de zbor la activ.

Mai citiţi şi:
Bucureşti: A murit simulând un accident de avion
CRONOLOGIE: Accidente - Aerodromul Clinceni
VIDEO Accident aviatic la Clinceni: comandantul aerodromului a murit

Era maior în Statul Major al Forţelor Terestre, iar anterior lucrase în Batalionul 495 Infanterie Clinceni. Era pasionat de pilotaj şi multiplu campion naţional la paraşutism, cu peste 2.500 de salturi.

Tragedia s-a întâmplat vineri seara, pe Aerodromul Clinceni. Mugurel Uţă a decolat şi, după câteva minute, a intrat în picaj şi s-a prăbuşit. 

„Din primele informaţii se pare că, după decolare, pilotul avionului a executat o simulare de pană de motor, în timpul unui zbor de antrenament în ce priveşte aterizarea în situaţii de urgenţă, a intrat în picaj şi s-a prăbuşit”, a declarat directorul de investigaţii din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciucă.

La impactul cu solul, avionul a luat foc, fiind stins de patru echipaje de pompieri. Medicii SMURD, sosiţi imediat la faţa locului, au dat verdictul: Mugurel Uţă a murit pe loc. Capul era spart, iar jumătate de trup arsese.

Martori la tragedie au fost câţiva. Printre ei, Gheorghe Uţă, în vârstă de 66 de ani, tatăl lui Mugurel. El este de fapt principalul martor pe declaraţiile căruia se va baza o bună parte a anchetei.

O familie de zburători

image

Mugurel Uţă, acum câteva luni, la un miting aviatic cu ocazia deschiderii „Aerial Club“, în Vădeni, judeţul Brăila  Foto: Liviu Ghinea



Gheorghe Uţă a fost şi el pilot instructor, acum pensionar. Având vreme de pierdut, îşi urma pasiunea activând ca pilot la acelaşi club ca şi fiul său, „Acvila Team”. Erau colegi. Au trăit experienţe similare, însă numai cea a băiatului său s-a încheiat tragic.

În urmă cu 25 de ani, povestesc surse din aviaţie, în timpul unei repetiţii acrobatice pentru Ziua Aviaţiei Austriei, Gheorge Uţă a scăpat ca prin minune dintr-un grav accident. Atunci, în 1984, Gheorghe s-a prăbuşit cu avionul. Şi-a rupt ambele picioare şi maxilarul, însă a scăpat cu viaţă, după ce a stat o lună internat la spitalul din Oradea, alte 6 luni cu picioarele în ghips şi încă trei, la pat.

După ce s-a refăcut, Gheorghe Uţă a revenit în aviaţie. S-a pensionat în 1998, după 11.000 de ore de zbor.
Pasiunea pentru înălţimi este împărtăşită de toată familia Uţă, mama lui Mugurel fiind şi ea fost instructor de paraşutism.

image
image

Am înţeles că avionul era în proces de decolare, pilotul se angajase în virajul al treilea, dar presupun că a intrat în limită redusă de viteză. Noi piloţii avem o vorbă – pe pământ viteza te ucide, în aer viteza te salvează.

image


Viorel Chiriţă
pilot la Aerodromul
din Clinceni


Precedente dramatice la Clinceni

În urmă cu o lună, pe Aerodromul Clinceni a avut loc un accident aviatic în care comandantul aerodromului, Mihai Dobre Ţone, şi-a pierdut viaţa.

image

Mugurel Uţă - pilotul decedat



La 2 iulie 2007, în timpul unui exerciţiu de paraşutism, sergentul major Eugen Dan Bulac a căzut în gol pe pământ şi a murit, după ce paraşuta nu i s-a mai deschis.

La 24 aprilie 2004, un avion folosit la tractarea planoarelor a avut probleme la decolare şi s-a prăbuşit. La bord se aflau pilotul şi un însoţitor, dar niciunul nu a fost rănit în urma incidentului.

La 8 mai 2002, un avion care era pregătit pentru a ieşi la zbor în ziua următoare a fost cuprins de flăcări în timpul efectuării unor lucrări de întreţinere şi alimentare cu combustibil.

image

Gheorghe Uţă - tatăl pilotului


La 4 mai 2001, un avion tip Zlin 726 al Aeroclubului României (AR) s-a prăbuşit, la scurt timp după decolarea de pe aerodromul “Aurel Vlaicu” din Clinceni, în accident pierzându-şi viaţa cele două persoane care se aflau la bord.

Gheorghe Uţă, primul martor audiat

image

În urmă cu 25 de ani, Gheorghe Uţă, tatăl lui Mugurel, a scăpat cu viaţă după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit



Informaţii concrete despre cauzele accidentului de la Clinceni vor apărea în ­cursul săptămânii viitoare, când va începe şi evaluarea tehnică a bucăţilor din aparatul de zbor, a declarat directorul de investigaţii din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciucă.

Până atunci, se consemnează declaraţiile martorilor, iar Gheorghe Uţă a fost, ieri, primul audiat, alături de alte patru persoane. „În acest moment preluăm documentele avionului. Vom discuta cu familia, întrucât Gheorghe Uţă, tatăl pilotului decedat, este principalul martor la accidentul aviatic”, a spus Mircea Ciucă.

Potrivit lui Ciucă, avionul care s-a prăbuşit, unul privat, era pilotat de obicei de Mugurel Uţă şi de tatăl acestuia, Gheorghe, dar este posibil să fi fost şi alte persoane care au zburat cu acest aparat. „Declaraţiile martorilor sunt, deocamdată, confidenţiale, până vom putea trage concluzii precise în acest caz“, a adăugat Mircea Ciucă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite