Statuia Libertății din Ploiești va fi mutată. Din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia Libertății își va schimba din nou locul
Statuia Libertății își va schimba din nou locul

Minerva nu are liniște la Ploiești. Noua conducere din primărie ia în calcul mutarea Statuii Libertății din sensul giratoriu de la Catedrală, loc în care abia a fost instalată, în mai

La jumătatea lunii mai, după o restaurare în valoare de 75.000 de euro, Statuia Libertății din Ploiești, simbol la orașului, a fost instalată într-un nou amplasament, în sensul giratoriu de la Catedrala „Sfântul Ioan" din oraș. Înainte, locul acesteia a fost, pentru ani buni, în parcul din fața Palatului Administrativ din Ploiești.

Mutarea statuii în giratoriu ar putea fi, însă, temporară. „Locul în care aceasta a fost mutată este inaccesibil din toate punctele de vedere. Statuia a mai fost în două locuri, din momentul în care a fost primită de ploieșteni de la poporul francez, în vechiul parc municipal al orașului și în fața Palatului Administrativ. Consider că un simbol al libertății, cum este zeița Minerva, reprezentată de această statuie, ar trebui să fie în apropierea sediului administrativ al municipiului", ne-a spus Iulian Teodorescu, viceprimarul Ploieștiului.

Monumentul a fost coborât de pe soclu în noiembrie 2010, deoarece se înclinase și exista riscul să cadă. Restaurarea statuii și a soclului a costat municipalitatea aproape 75.000 de euro. Și lucrările de restaurare vor fi verificate.

CITIȚI ȘI:

Restaurare de 75.000 de euro. Statuia Libertăţii arată jalnic după primele ploi

Statuia Libertății, înlocuită cu monumente din opera lui Caragiale

Caragiale și-a găsit locul în centrul Ploieștiului

Un milion de lei pentru statuile Ploieștiului

„Vom face o evaluare a lucrărilor care au fost efectuate și dacă acestea au respectat devizul. De când a fost primită la Ploiești, în 1876, acesta a mai fost restaurată de două ori și, înainte de a fi dată jos, în 2010, arăta mult mai bine decât după ultima restaurare", ne-a mai spus Iulian Teodorescu.

Monumentul realizat din bronz galvanizat, care o reprezintă pe zeița Minerva cu o suliță și o boneta frigiană, a fost creat la Paris și adus în Ploiești în 1876, prin subscripție publică. Statuia a fost dezvelită oficial în 1881.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite