Ploieştenii îşi cer înapoi banii pe taxa auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în Ploieşti, în jur de 10.000 de persoane sunt aşteptate la Administraţia Financiară pentru a încasa diferenţa de taxă auto. Câteva sute au depus actele în prima săptămână

CITIŢI ŞI: Cum trebuie să procedezi pentru a primi înapoi diferenţa din taxa auto

Intrarea în vigoare a noii taxe auto, hulită de foarte mulţi români, aduce beneficii financiare pentru câteva zeci de mii de persoane din toată ţara, care au plătit această taxă într-una din vechile forme iar acum pot cere restituirea diferenţei de bani. Cum actuala formulă de calcul prevede sume din ce în ce mai mici pe măsură ce maşina înmatriculată este mai nouă, cei care au cumpărat autoturisme produse relativ recent, în ultimii ani, au făcut calculul şi au observat că au plătit mai mult la vremea respectivă decât ar face-o după actualele criterii. Fisc-ul le permite, însă, să-şi recupereze diferenţa de bani dintre taxa plătită de ei şi cea actuală.

În Ploieşti, în prima săptămână în care Administraţia Financiară a primit cereri de restituire, peste 300 de persoane s-au prezentat la ghişee pentru a depune actele necesare. Dacă luni au venit doar 50, joi şi vineri deja numărul zilnic a sărit de 100, iar autorităţile spun că se aşteaptă ca numărul de doritori să crească în următoarea perioadă, pe măsură ce oamenii vor afla că există posibilitatea de a recupera o parte din bani şi îşi vor completa dosarele. În total, spun reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova, sunt aşteptaţi în jur de 10.000 de oameni numai din Ploieşti.

image

„Nu ştiu cât am de primit, dar orice sumă de bani este binevenită. Sunt banii mei, de ce să-i las statului?" Victor Bondăreţ, ploieştean

„La ghişeul de informaţii de la noi există cereri-tip, pentru cei care doresc să solicite restituirea diferenţei de taxă auto. Luni, au fost depus 50 de dosare la registratură, marţi au fost 64, iar numărul a fost constant în creştere. Spre finalul săptămânii s-a ajuns la 110 persoane pe zi. Dosarele sunt în analiză, iar oamenii vor fi înştiinţaţi în termenul legal cu privire la câţi bani au de încasat. Numărul de zile necesare variază în funcţie de cât de multe dosare primim", ne-a precizat Iulia Dumitraşcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova. Descarcă de AICI formularele necesare.

„Sunt banii mei, nu ai statului"

Chiar dacă mulţi din cei care au luat cozile în piept nu-şi calculaseră câţi bani ar avea de recuperat, principiul a fost cam acelaşi pentru toţi, aşa cum ne-a explicat unul din şoferi. „Când am aflat că pot cere o parte din taxa auto înapoi, am venit imediat cu actele. Sunt banii mei, de ce să-i las statului? Sincer să fiu, nici nu ştiu formula de calcul pentru actuala taxă auto. Nu ştiu cât am de primit, dar orice sumă de bani este binevenită în această perioadă. Am plătit 6.705 lei taxa auto în 2008", ne-a povestit Victor Bondăreţ.

image

„Eu am plătit când se taxau mai scump maşinile mai noi, dacă vă amintiţi acea formulă de taxă auto, cred c-a fost cea mai aberantă dintre toate. După calculele mele, ar trebui să primesc înapoi peste 2.000 de lei, bani din care vreau să-mi termoizolez apartamentul", ne-a mărturisit şi George Stancu, un alt şofer din Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite