Întreținere mai scumpă, la iarnă, în Ploiești. Vedeți AICI un cost estimativ al facturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costurile la întreţinere vor fi în acest sezon rece cu 30-40% mai mari faţă de anul trecut (foto: arhivă Adevărul)
Costurile la întreţinere vor fi în acest sezon rece cu 30-40% mai mari faţă de anul trecut (foto: arhivă Adevărul)

Iarna vine cu facturi mai mari la agentul termic, prin creșterea prețului la gigacalorie. Factura pentru un apartament cu două camere, în care locuiesc două persoane, va ajunge, în sezonul rece, la peste 310 lei. Ploieștenii intră în iarnă cu datorii de 1,2 milioane de lei la Dalkia.

Sezonul rece este aproape, iar spaima iernilor, factura la întreținere, le dă frisoane ploieștenilor. În primăvară, furnizorul de apă caldă și energie termică din Ploiești, Dalkia Termo Prahova a cerut ajustarea preţului la gigacalorie cu 18 lei, ceea ce a dus la un preţ real al gigacaloriei de 244 de lei cu TVA. Preţul plătit de ploieşteni şi stabilit prin hotărâre de Consiliu Local este de 160 de lei, după o ajustare în ultima ședință de consiliu local din octombrie, diferenţa fiind suportată din subvenţiile guvernamentale şi cele acordate de Primăria Ploieşti.

Şi, dacă pe timpul verii, scumpirea agentului termic nu a afectat decât preţul pentru apa caldă livrată ploieştenilor, la iarnă, noul preț al gigacaloriei se va resimţi puternic în facturile de întreţinere și nu va face decât să sporească datoriile existente către Dalkia.

Debite de 1,2 milioane de lei

O situație a debitelor, contabilizată la sfârșitul lunii septembrie, arată că 450 de asociații din Ploiești au datorii la apă caldă și căldură. „Debitele depășesc 1,2 milioane de lei, este o creștere cu 22% față de aceeași perioadă din 2010. În ciuda tuturor eforturilor de conciliere și eșalonare a datoriilor, am fost nevoiți să sistăm furnizarea energiei termice către un număr de 15 asociații de proprietari, fiind astfel afectate 531 de apartamente", ne-a explicat Ana Icătoiu, purtător de cuvânt al Dalkia Termo Prahova. În foarte multe dintre aceste cazuri, datoriile sunt cauzate de faptul că oamenii nu și-au putut plăti întreținerea și abia în al doilea rând, de frauda unor administratori.

Pe primul loc în topul cartierelor unde se înregistrează cele mai mari datorii la întreţinere se situează, potrivit situației centralizate de Uniunea Asociațiilor de Proprietari din Ploiești, zona Vest, pe locul doi, Malu Roşu, iar pe trei se află zona Nord. Cea mai mare restanţă a unui ploieştean la plata întreţinerii este de 15.000 de lei.

Întreținerea de la iarnă

Nici la iarnă, situația nu are cum să fie mai bună, în contextul creșterii prețului la gigacalorie.

Un administrator din Ploieşti ne-a ajutat să calculăm, comparativ, preţul pentru utilităţi. Astfel, dacă întreţinerea pentru un apartament de 2 camere, în care locuiesc două persoane, costa, în iarna lui 2011, 283 de lei, în 2012, aceasta va fi de 314 lei. Un apartament tot de 2 camere, dar în care locuiesc trei persoane va avea o factură de 361 de lei, în loc de 330 de lei, cât era în iarna trecută, iar întreţinerea pentru un apartament cu 3 camere şi 3 persoane va fi de 440 de lei, în loc de 400 de lei.

Imposibilitatea debranșării

În Ploieşti, sunt branşate la Dalkia aproximativ 58.000 de apartamente din cele aproximativ 60.000 câte sunt în oraş. „78 de proprietari au cerut debranșarea în cursul acestei veri, iar alți 82 rebranșarea la sistemul centralizat", ne-a mai spus Ana Icătoiu.

Pe viitor, este posibil ca peste 100.000 de ploieșteni să nu se mai poată debranșa pentru că vor fi cuprinși în așa-numitele „zone unitare de încălzire", care permit atragerea de fonduri structurale pentru modernizarea sistemelor de încălzire. Deocamdată, proiectul este criticat de mai mulţi consilieri locali, care au anunțat că-l vor contesta în instanţa de juridic-contencios.

Ploieștenii vor fi „legați“ de calorifere

Anchete pentru subvenții

Subvențiile pentru căldură vor fi acordate în această iarnă doar celor care au un venit mediu lunar, pe membru de familie, de până la 786 de lei. Cererile, însoțite de declarații de proprie răspundere, vor fi depuse la sediul Administrației Serviciilor Sociale Comunitare până la 15 octombrie, cu posibilitatea de prelungire până la sfârșitul lunii.

Anul acesta, asistenţii sociali vor face verificări la domiciliu, astfel că dacă datele trecute pe documente nu sunt conforme cu realitatea, se vor aplica amenzi şi vor fi sesizate organele de urmărire penală.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite