Ploieştenii vor fi „legaţi“ de calorifere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Ploieştenii din mai multe cartiere nu se vor mai putea debranşa de la sistemul de termoficare. În calcul intră aproape 3.700 de asociaţii de proprietari şi agenţi economici din municipiu, situaţi în cartierele de blocuri. După primele calcule, va fi vorba de aproximativ 50.000 de apartamente.

Peste 100.000 de ploieşteni vor avea „interdicţie" la debranşarea de la serviciul de alimentare cu agent termic. Consilierii locali au aprobat, vineri, cu voturile favorabile a 13 dintre ei, un studiu de fezabilitate care stabileşte zonele unitare de încălzire. Ploieştenii cuprinşi în aceste zone nu vor mai avea posibilitatea de a se debranşa de la sistemul centralizat de termoficare. Autorităţile locale invocă Legea 325/2006, privind serviciul public de alimentare cu energie electrică, şi un ordin dat în 2007 de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, care prevăd că fără aprobarea acestor zone nu mai pot fi atrase fonduri structurale pentru modernizarea sistemelor de termie.

Hotărârea va intra în vigoare imediat după ce va trece de controlul de legalitate al Prefecturii Prahova. Mai mulţi consilieri locali au criticat proiectul, spunând că protejează sistemul, nu cetăţeanul, şi au anunţat că-l vor contesta în instanţa de juridic-contencios. De asemenea, proiectul primise aviz negativ din partea comisiei de utilităţi publice din Consiliul Local Ploieşti.

„Există o îngrădire a libertăţii de decizie a cetăţeanului. Debranşările nu sunt bune pentru sistemul centralizat, dar nu-i putem lua omului posibilitatea de alegere. Dat fiind impactul major al unui proiect de acest gen, s-ar fi impus o dezbatere publică, în care ploieştenii să fie informaţi cu privire la intenţiile Primăriei, avantajele şi dezavantajele sistemului centralizat şi ar fi luat o decizie în cunoştinţă de cauză. Situaţia este foarte delicată şi pentru că Guvernul a hotărât să renunţe la subvenţia la încălzire. Această problemă a rămas în aer. Primarul a anunţat că intenţionează să menţină subvenţia de la bugetul local, dar situaţia nu este reglementată încă. În prag de iarnă, cetăţenii nu ştiu ce se va întâmpla cu această cotă-parte", ne-a declarat consilierul local Ion Eparu, membru în comitetul de coordonare al Dalkia Termo Prahova.

„Aprobarea acestor zone este necesară pentru accesarea de fonduri. Altfel, nu mai avem această posibilitate", a explicat Alexandri Nicolae, directorul tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti. Pe lista proiectelor de modernizare pentru perioada 2011-2013 se numără montare de sisteme de recirculaţie la punctele termice modernizate anii trecuţi, reabilitarea în totalitate a cartierului Mihai Bravu, modernizarea sistemului de reglaj şi izolare a reţelei primare şi modernizarea unor tronsoane de reţea.

În zonele unitare intră aproape 3.700 de asociaţii de proprietari şi agenţi economici din municipiu, situaţi în cartierele de blocuri. După primele calcule, se pare că va fi vorba de aproximativ 50.000 de apartamente.

Operatorul de termoficare din Ploieşti este o societate mixtă, la care acţiunile sunt deţinute de Dalkia România (87,2%), Consiliul Local Ploieşti şi Consiliul Judeţean Prahova, ultimele având câte 6,4% din părţi.

Greu şi până acum

Proiectul vine într-un moment în care mai mulţi ploieşteni s-au plâns că Dalkia a refuzat să-i debranşeze. Potrivit consilierilor locali, oamenii au reclamat la audienţe că operatorul i-a trimis să ia autorizaţie de construire de la Direcţia de Urbanism a Primăriei, care le-a spus că nu au nevoie de acest document şi i-a trimis înapoi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite