De la Câmpina la Cannes. Filmul lui Mungiu, „După dealuri“, stârnește valuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„După dealuri" („Beyond the Hills"), filmul scris şi regizat de Cristian Mungiu, a făcut valuri după premiera de sâmbătă, de pe Croazetă, împărţind criticii în două tabere. Pelicula a fost turnată în mare parte la Câmpina.

Pelicula este inspirată din romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran, „Spovedanie la Tanacu" şi „Cartea judecătorilor". Rolurile principale sunt interpretate de două actriţe ieşence debutante în film, Cosmina Stratan (Voichiţa) şi Cristina Flutur (Alina), secondate de Valeriu Andriuţă (părintele) şi Dana Tapalagă (maica stareţă).

Concurenţă puternică

Mungiu concurează anul acesta pentru Palme d'Or cu cineaşti de talie mondială, precum David Cronenberg, Michael Haneke, Wes Anderson, Ken Loach, Alain Resnais, Abbas Kiarostami şi Thomas Vinterberg, printre alţii. Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (Franţa) se încheie pe 27 mai.

În timp ce „The Hollywood Reporter" apreciază că Mungiu este un concurent serios în selecţia de anul acesta, „Paris Match" spune că personajele nu reuşesc să emoţioneze, iar filmul este prea lung.

Castelele, conacele și muzeele din Prahova, decoruri pentru filme celebre

Iubire, credinţă şi sacrificiu

Filmul „După dealuri" este inspirat din cazul exorcizării de la Tanacu și spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată.

Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care n-a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Repetiţiile şi filmările au avut loc în iarnă, la Câmpina şi la Bucureşti. Filmul e plasat ca acţiune în Moldova şi e vorbit aproape integral în accent.

Filmările de la Câmpina

Pelicula a fost turnată, în mare parte, în orașul Câmpina, în apropiere de fosta tabără pentru copii de la Voila. Pentru cadre a fost folosită o mănăstire din lemn, creată special pentru acest film, în toamna anului trecut. Peisajele naturale din zonă, dar și parcurile și alte locații puse la dispoziție la Primăria Câmpina, apar, de asemenea, în acest film.

„Am încheiat în luna noiembrie un protocol prin care am pus la dispoziție un teren pe Dealul Muscelul, unde echipa de filmare a construit o bisericuță și câteva chilii. Am încercat să-i ajutăm și cu alte locații din muncipiu pentru filmări, inclusiv cu Poliția Locală pentru buna desfășurare a activității echipei. Noi ne dorim să păstrăm biserica, iar aceasta să devină un punct de reper pentru orașul nostru, mai ales că ne așteptăm, din experiența anterioară a domnului Mungiu, ca filmul să fie premiat", ne-a spus Mariana Pătrașca, purtătorul de cuvânt al Primăriei Câmpina.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite