Castelele, conacele și muzeele din Prahova, decoruri pentru filme celebre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Nicolaescu, regizor și actor principal în Carol I. Foto arhiva Peleș
Sergiu Nicolaescu, regizor și actor principal în Carol I. Foto arhiva Peleș

Sergiu Nicolaescu, Draga Olteanu Matei, Dem Rădulescu, Adrien Brody și Rachel Weisz sunt doar câțiva dintre actorii care au jucat în filme turnate în conacele, muzeele și castelele din Prahova. Cel mai solicitat decor, atât pentru filmele românești, cât și pelicule străine, este Castelul Peleș, din Sinaia

Frumusețea cadrelor naturale și opulența interioarelor fac din Castelul Peleș, fosta reședință a regilor României, unul dintre cele mai căutate locuri pentru pelicule române și străine.

Ultimul film în care s-au folosit cadre turnate la Peleș este „Christmas at Castlebury Hall", în care a jucat și fostul agent 007, Roger Moore, de data aceasta în rolul unui bunic nesuferit. În acest caz, doar echipa tehnică a filmului s-a deplasat la castel, în 2011, pentru filmarea unor cadre exterioare.

Direct de pe platourile de la Hollywood pe terasa Castelului Peleș au venit actorii americani Adrien Brody, Mark Ruffalo și frumoasa Rachel Weisz, pentru filmări la pelicula „Frații Bloom". „În 2007, actorii și echipa au vizitat domeniul regal, au filmat pe terasă și au cules foarte multe informații. Interioarele au fost recreate pe platourile din America, la Warner Bros", ne-a spus muzeograful Alexandru Duță. În această comedie, Castelul Peleș, transformat în reședință a unuia dintre protragoniști, este aruncat în aer. Personalul castelului păstrează și acum fotografii cu celebrii actorii care i-au vizitat pentru filmări.

Adrien Brody și Rachel Weisz au filmat la Peleș pentru „Frații Bloom“. Foto arhiva Peleș

Click pe imagini pentru o fotogalerie de la filmări la Peleș

Măsuri speciale pentru filmări

Unde altundeva decât la Sinaia putea fi turnat și filmul „Carol I - Un destin pentru România", lansat în 2009. Sergiu Nicolaescu, regizor și actor în rolul principal, a filmat scene în cabinetul de lucru al regelui, în dormitorul regal, sala pentru micul dejun, dar și pe spectaculoasa terasă de la Peleș. „În timpul filmărilor, fie că vorbim de cadre interioare sau exterioare, măsurile sunt speciale: piesele valoroase sunt înlocuite cu obiecte de recuzită și se folosește doar lumină rece, pentru a nu deteriora exponatele. De asemenea, este interzis ca oricine din echipa tehnică să se urce pe statui, pe balustrade sau să calce iarba", ne-a mai spus Alexandru Duță.

Echipa lui Coppola, la Muzeul Ceasului

În 2006, cunoscutul regizor Francis Ford Coppola a filmat în România „Tinerețe fără tinerețe", o peliculă inspirată de nuvela lui Mircea Eliade. Echipa tehnică a venit și la Ploiești, unde a filmat mai multe cadre interioare și exterioare, la Muzeul Ceasului. Matt Damon, Tim Roth, Gheorghe Dinică și Marcel Iureș sunt doar câțiva dintre actorii distribuiți în această peliculă. „Muzeul se preta la o astfel de abordare, recrearea unor interioare de început de secol 20 și până în perioada interbelică", ne-a spus Vali Savu, șeful de secție al muzeului.

Piesele valoroase de aici au fost împrumutate, de-a lungul timpului, pentru a deveni decoruri, cum este cazul unei pendule, folosită în filmul „Adela", din 1984, cu Marina Procopie, în regia lui Mircea Veroiu sau un patefon care apare într-un videoclip al jazzistului Emy Drăgoi.

Muzeograful Vali Savi ne-a arătat pendula folosită în filmul „Adela“. Foto Alex Policală

Click pe imagini pentru o fotogalerie cu Muzeul Ceasului și Conacul Bellu

Conacul Bellu, fieful Chiriției

Plasat într-un decor de vis, printre vii pline de rod, Conacul boierului Bellu din Urlați a fost, înainte de 1989 și recenta restaurare, reședința Coanei Chirița, jucată de Draga Olteanu Matei. Interioarele au fost perfecte pentru această peliculă în care au mai jucat Dem Rădulescu, Ileana Stana Ionescu sau Rodica Popescu - Bitănescu.

În anii '80, aici s-au mai turnat filme precum „Hanul dintre dealuri" (1988), cu Gina Patrichi, „Martori dispăruți" (1988), cu Manuela Hărăbor sau „Lacrima cerului" (1989).

Pictoriale sexy

„Micul Trianon", palatul nababului Grigore Cantacuzino de la Florești, Conacul Bellu și viile din Urlați au fost, recent, și locuri în care s-au realizat pictoriale pentru reviste cu public masculin. Marina Dinu, Oana Marica și Andreea Popa sunt trei dintre fotomodelele care au fost fotografiate în aceste locuri din Prahova.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite