Autorităţile, acuzate că au plimbat între trei spitale prahoveanca moartă de AH1N1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia ar fi fost plimbată, cu patru zile înainte de a muri, pe la trei spitale, pentru analize. Toate autorităţile implicate spun însă că au urmat procedurile standard în astfel de situaţii.            

Inspectoratul de Poliţie Prahova s-a sesizat din oficiu şi a demarat o anchetă care să lămurească circumstanţele în care a murit Elena Tameş, gravida de 23 de ani din Cărbuneşti, care a murit marţi, la prânz, la Maternitatea din Ploieşti din cauza infectării cu virusul AH1N1. „O echipă operativă sub îndrumarea directă a Parchetului Prahova a început deja cercetările. În funcţie de rezultatele necropsiei vom stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni", ne-a spus Raluca Brezeanu, purtător de cuvânt al ISJ Prahova.În funcţie de rezultate, ar putea rezulta un caz de malpraxis sau de neglijenţă în serviciu.  

Familia nu crede în gripa porcină

Există temerea, inclusiv din partea familiei, că femeia a murit din cauza faptului că fost plimbată între trei spitale timp de câteva ore. „La vârsta de nouă luni a făcut o otită, iar de atunci nu a mai fost bolnavă. Duminică a făcut temperatură 40 de grade, luni s-a dus la serviciu, de unde a fost trimisă acasă. Marţi a dus-o soţul la spital. Eu nu cred că are boala asta. Nu a fost plecată pe nicăieri, nu mergea cu autobuzul, soţul o ducea şi o aducea de la muncă. Cineva ar trebui să ne dea o explicaţie", crede Elena Ciupitu, mama fetei. „Eu am văzut-o inclusiv duminică, nu se simţea prea bine, dar nu părea aşa grav. Cred că ceva s-a întâmplat după operaţia de cezariană. Trebuia să avem un băieţel...", spune şi prietenul fetei, Bogdan Manta (foto).

image

Elena Tameş se pregătea de nuntă anul acesta

Patru spitale în trei ore

Astfel, joi, la o zi după ce a fost internată la Maternitatea din Ploieşti, cu viroză respiratorie, Elena a fost transportată la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, pentru analize, cu diagnosticul de pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută. A fost aleasă această unitate spitalicească pentru că femeia era suspectă şi de infectare cu AH1N1, iar acesta este singurul loc unde există aparatura şi specialiştii necesari în astfel de cazuri. „După consultul şi recoltările de probe de la Infecţioase, medicul de acolo a apreciat că femeia trebuie transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, secţia de Terapie Intensivă, pentru că avea insuficienţa respiratorie, iar acesta este spitalul unde au fost tratate astfel de cazuri şi anul trecut„ ne-a spus dr. Cristian Vintilescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.

Fătul a trăit doar o zi

„I-am făcut analize complete, o radiografie pulmonară şi o ecografie, iar propunerea noastră a fost internarea la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean. Dată fiind graviditatea femeii, starea de sănătate şi necesitatea de a extrage oricând fătul, şeful secţiei de la Maternitate, unde aceasta fusese internată a cerut retrimiterea pacientei", ne-a spus doctorul Andrei Ilinca, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Lucru care s-a şi întâmplat sâmbătă dimineaţă, după confirmarea în cursul zilei de vineri a diagnosticului de infectare cu gripă porcină, de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Agravarea afecţiunii respiratorii şi implicaţiile asupra fătului au determinat medicii de la Maternitate să facă operaţia de cezariană. „Fătul avea doar 900 de grame, născut prematur, cu o stare generală foarte proastă, cu şanse mici de viabilitate încă de la naştere. A fost ventilat artificial încă de la început şi nu a trăit decât o zi", ne-a spus Călin Boeru, directorul Maternităţii din Ploieşti.

Nu putea fi salvată nici la Viena

Traseul între spitale a durat aproximativ trei ore, iar autorităţile implicate au căzut de acord că acesta nu a avut nici o influenţă asupra morţii tinerei. „Având în vedere că de atunci până la moartea tinerei au trecut patru zile indică faptul că nu există nici o legătură de cauzalitate între aceste două aspecte. Mai mult, chiar dacă ar fi fost transportată la Viena, pacienta nu mai putea fi salvată. În toate cazurile în care au intervenit complicaţii ale aparatului respirator din cauza acestui virus a intervenit decesul", ne-a mai spus doctorul Andrei Ilinca.

Au respectat procedurile standard

Şi cei de la Maternitate sunt convinşi că şi-au făcut treaba. „În procesul verbal al Poliţiei apare faptul că cercetările au fost demarate ca urmare a impactului media al cazului. Din punctul nostru de vedere nu este nici o problemă, am urmat toate protocoalele terapeutice, reglementate strict, şi am urmat toţi paşii pe care îi presupunea acest caz", ne-a mai spus Călin Boeru, directorul Maternităţii din Ploieşti.

„Protocoalele reglementate strict de Ministerul Sănătăţii, de recoltare a probelor, monitorizare, tratament şi izolare au fost respectate în totalitate în acest caz", ne-a spus şi Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite