Prahoveanca Elena Tameş, care a murit de AH1N1, se pregătea de nuntă anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Tameş, o tânără de 23 de ani din satul prahovean Cărbuneşti, a pierdut mai întâi sarcina de şapte luni, iar timp de câteva zile a putut respira doar conectată la aparate.

Elena Tameş a venit miercurea trecută la Maternitatea din Ploieşti acuzând simptomele unei viroze respiratorii. Pe fondul înrăutăţirii bolii, medicii i-au recoltat probe cu suspiciunea de îmbolnăvire cu virusul AH1N1. „Joi, în aceeaşi zi, am început să-i administrăm şi tratament specific gripei porcine", ne-a spus Călin Boeru, directorul Maternităţii.

Rezultatele pozitive de infectare cu AH1N1 au venit în cursul zilei de vineri de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Pentru că starea de sănătate se agrava continuu, medicii ginecologi au decis operaţia de cezariană sâmbătă dimineaţa. „Fătul avea doar 900 de grame, cu o stare generală proastă şi nu a trăit decât o zi", ne-a mai spus Călin Boeru.

De atunci, Elena Tameş a respirat artificial, conectată la aparatele din secţia de terapie intensivă a Maternităţii, iar marţi, la prânz, în jurul orei 13.00, a decedat.

Vroia să facă nunta şi botezul anul acesta

Viaţa tinerei nu a fost una lipsită de griji nici înainte. Părinţii erau despărţiţi, Elena locuia în Cărbuneşti, la tatăl său, pe când mama se stabilise în Şoimari. În urmă cu aproximativ un an, l-a cunoscut pe Bogdan Manea, un tânăr din Pucheni, venit la discotecă în satul fetei. După aproximativ două luni, s-au mutat împreună la Pucheni, într-o casă care abia avea minimul necesar, a bunicilor băiatului. Elena lucra la o croitorie din Ploieşti. „Se înţelegeau foarte bine, obişnuiau să se plimbe foarte mult, să o viziteze pe mama lui în Bucureşti", ne-a spus George Stan, vărul lui Bogdan Mantea. Tot el spune că cei doi aveau planuri mari împreună. „Vroiau să facă nunta anul acesta şi deja cumpăraseră haine şi cele necesare pentru bebeluş, le luaseră din Bucureşti, dar nu au apucat să le aducă acasă", mai spune tânărul.

image

Casa în care locuiau Elena şi Bogdan

Probleme de sănătate. Virusul adus din Italia?

Cu toate acestea, Elena a avut câteva probleme de sănătate şi înainte. S-a prezentat lunar la medicul de familie din Cărbuneşti unde era arondată pentru a-i fi supravegheată sarcina. În luna noiembrie, s-a internat la Maternitatea Ploieşti  pentru unele probleme ginecologice, iar în decembrie, ea s-a îmbolnăvit din nou, de data aceasta cu pneumopatie acută interstiţială, primind tratament de specialitate. „Ultima dată a venit la cabinet în data de 6 ianuarie anul acesta, când i-am dat bilet de trimitere la gincologie. Din câte am înţeles după ce am vorbit cu prietenul ei la telefon, acesta a fost plecat timp de cinci săptămâni în Italia, în urmă cu trei luni", declară Florea Băltăreţu, medic specilist în medicină de familie care profesează în comuna Cărbuneşti.

Familia nu crede

Familia fetei spune însă altceva. „La vârsta de nouă luni a făcut o otită, iar de atunci nu a mai fost bolnavă. Duminică a făcut temperatură 40 de grade, luni s-a dus la serviciu, de unde a fost trimisă acasă. Marţi a dus-o soţul la spital. Eu nu cred că are boala asta. Nu a fost plecată pe nicăieri, nu mergea cu autobuzul, soţul o ducea şi o aducea de la muncă. Cineva ar trebui să ne dea o explicaţie", spune Elena Ciupitu, mama fetei.

„Era bolnavă de câteva zile şi nu a vrut să meargă la medic. Cu toate acestea, nu cred că e vorba de gripa aceasta pentru că la noi nu au venit medicii să facă investigaţii, să izoleze casa, să ne pună carantină cum ştiu cum se face. Ultima dată când am văzut-o mi-a făcut cu mânuţa... că se face bine", spune şi Bogdan Mantea, concubinul fetei.

15 suspiciuni

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, iarna aceasta au existat în judeţ 15 suspiciuni de infectare cu AH1N1, însă acesta este primul caz confirmat.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite