O noapte în apartamentul lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar 200 de lei poţi dormi în apartamentul în care se odihnea dictatorul atunci când venea la partidele de vânătoare organizate aici Turiştii pot vizita una dintre vilele de protocol care a aparţinut familiei Ceauşescu, în comuna Miceşti. Aici erau organizate partide de vânătoare, Charles de Gaulle numărându-se printre invitaţi.

Pe drumul spre Câmpulung, la 15 kilometri de Piteşti, în comuna Miceşti, se află conacul familiei cu acelaşi nume. La intrare ne întâmpină o poartă albă, arcuită, construită dintr-un zid gros care ne deschide calea. Pe un drum pietruit care şerpuieşte pe un deal întâlneşti în cale capela familiei, construită din cărămidă, între 1939 şi 1943. În vârful dealului, ca o cetate care veghează asupra comunei, stă adâncit în liniştea pădurii conacul Miceşti. Construit într-un stil arhitectural neoromânesc clasic, în anul 1928, imobilul are subsol, parter, etaj şi mansardă, având şi două terase mari, la parter şi la etaj, care oferă o vedere de ansamblu asupra întregii comune.

CITIŢI ŞI:

Poţi dormi în patul lui Ceauşescu pe 356 de lei pe noapte


Familia Micescu îşi întindea moşiile peste comunele Ciumeşti şi Miceşti. În vila impozantă încă se mai păstrează aerul epocii. File importante din istoria ţării s-au scris aici, cel mai reprezentativ membru al familiei, avocatul Istrate Micescu elaborând Constituţia din 1938 chiar în biblioteca reşedinţei sale.


Charles de Gaulle, la vânătoare

După instaurarea regimului comunist, casa a fost confiscată în 1940, 25 de ani mai târziu transformându-se într-una din vilele de protocol ale lui Nicolae Ceauşescu. Acesta venea cam o dată sau de două ori pe an aici, alături de Elena Ceauşescu, în vizită. Nu de puţine ori şefi importanţi de state au fost invitaţi aici la partide de vânătoare, în pădure existând şi o rezervaţie de mufloni şi porci mistreţi. Bătrânii satului îşi amintesc că totul se ţinea în secret la acea vreme şi doar împuşcăturile care răsunau prin pădure le dădeau de înţeles că se organizau partide de vânătoare.


“Îmi amintesc când a venit Charles de Gaulle, a aterizat cu elicopterul sus pe deal, într-o poiană. Au venit foarte mulţi apropiaţi de-ai lui Ceauşescu atunci. Au organizat o masă mare şi partide de vânătoare. Au împuşcat căprioare, mistreţi, mufloni. Am fost şi eu atunci la masă şi am avut ocazia să-l văd pe Charles de Gaulle. I-au lungit patul cu o jumătate de metru ca să poată să doarmă, că era foarte înalt”, povesteşte Nicolae Grigore, de 78 de ani.


“Am fost administrator acolo, în 1951. Vila a funcţionat o perioadă, pe vremea comuniştilor, ca şcoală de şefi de ocoale silvice care veneau din toată ţara. După ce s-a desfiinţat şcoala venea Ceauşescu în vizită aici. Dormeau aici, sărbătoreau anul nou cu alţi conducători de state”, îşi aminteşte Constantin Popescu, de 85 de ani.


Ultima vizită, în noiembrie 1989
Ultima vizită a conducătorului comunist la vila din comuna Miceşti a fost chiar cu o lună înainte de a fi executat, în noimebrie 1989. Atunci a venit cu soţia sa la o partidă de vânătoare. O lună mai târziu, începea Revoluţia.


În afară de conac, în parcul din pădure se mai află o terasă acoperită cu pânză albă unde vara se servea masa şi o piscină, construite în timpul regimului comunist. Complexul mai cuprinde şi alte dependinţe şi un teren de tenis. Două statui ale zeiţei greceşti Maia străjuiesc casa care acum se află în  proprietatea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat. Moştenitorii sunt în litigiu cu statul încercând să îşi recupereze proprietatea.


Pensiune turistică de trei stele

Vila a fost transformată în pensiune turistică de trei stele ce poate fi vizitată în timpul săptămânii. Clădirea este împărţită în şapte apartamente, fiecare având cameră de zi, dormitor şi baie. Ferestre largi, acoperite cu obloane de lemn luminează încăperile, păstrând aerul de început de secol. Camerele nu mai păstrează mobila originală, din lemn masiv, aceasta fiind înlocuită.


Casa poate fi închiriată pentru diferite evenimente, de la mese festive, până la nunţi şi botezuri. Terasa acoperită are o capacitate de 350 de locuri. Cei care vor să doarmă în apartamentul prezidenţial, care găzduia cuplul Ceauşescu, vor scoate din buzunar 200 de lei pe noapte. Celelalte camere şi apartamente pot fi închiriate la preţuri cuprinse între 120 şi 160 de lei pe noapte.


“Restaurantul nu mai funcţionează. S-a redus personalul şi nu se mai fac angajări din cauza litigiului. De trei-patru ani de zile statul se judecă cu foştii proprietari, moştenitorii familiei Micescu, şi nu s-au mai făcut investiţii deloc aici.Luna aceasta aşteptăm să se definitiveze situaţia şi să se termine procesul”, a precizat Nicu Dascălu, administratorul Vilei Miceşti.


Vara aici erau organizate şi întâlniri ale oamenilor politici, anul trecut cu ocazia împlinirii a 134 de ani de la înfiinţarea PNL, aici fiind organizat un dineu la care au participat şi Radu Câmpeanu şi Mircea Ionescu Quintus.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite