De la schingiuitor de animale la criminal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil de 15 ani din comuna argeşeană Rucăr a tăiat anul trecut lăbuţele şi coada unui câine, iar în urmă cu trei zile a ucis un om. Psihologii susţin că, dacă Adrian Grecu ar fi primit tratament de specialitate, tragedia putea fi evitată.  

În loc să-şi trăiască adolescenţa, un băiat de 15 ani din comuna Rucăr, judeţul Argeş, îşi va petrece următorii ani în închisoare pentru omor. Tânărul, încă un copil, a fost capabil de un gest care i-a îngrozit până şi pe medicii legişti. A bătut un bărbat care i-ar fi putut fi bunic până l-a lăsat zăcând fără suflare, după ce au întreţinut relaţii sexuale. Adolescentul i-a mai şocat pe săteni în luna aprilie a anului trecut, după ce a tăiat lăbuţele şi coada unui câine. Atunci s-a ales doar cu o amendă.

Citiţi şi:

Copilul care a omorât un bărbat, după ce au întreţinut relaţii sexuale, a fost arestat pentru 15 zile

Cum a devenit băiatul criminal? Motivele sunt multiple, după cum a declarat medicul psihiatru Victoria Irimia. „Băiatul s-a născut cu o anumită predispoziţie spre crimă. Nu oricine poate să ajungă criminal. Această predispoziţie a fost augmentată de situaţia familială, de lipsa unei educaţii corespunzătoare. Provine dintr-o familie dezorganizată, care nu i-a insuflat concepte morale. Nu înţeleg de ce, după ce a comis o astfel de acţiune fără nicio justificare, să schingiuiască un animal, nu a fost dus într-un centru, nu a primit niciun tratament. S-a văzut în mod vădit că are nevoie de tratament pentru că este un sociopat, cu grave dereglări psihice, care a pornit de la un câine şi a ajuns să omoare oameni", este de părere medicul specialist.

Avea nevoie de tratament psihiatric

Victoria Irimia este de părere că omorul ar fi putut fi evitat dacă băiatul ar fi primit tratament psihiatric încă de anul trecut, când a mutilat un biet căţel. Proprietara animalului a prevestit de atunci soarta adolescentului. „Viitor criminal, ce pot să zic? Astea sunt nişte instincte, nu ştiu în ce măsură un psiholog sau societatea noastră poate să tempereze aşa ceva. Mâine ne pune cuţitul la gât. Se poate aşa ceva?!", a spus atunci proprietara căţelului maltratat.

Procurorul care s-a ocupat atunci de caz nu a fost de aceeaşi părere şi i-a aplicat tânărului doar o amendă administrativă. Cunoscut în comună ca un copil-problemă, Adrian Grecu, de 15 ani, din Rucăr, provine dintr-o familie dezorganizată. Părinţii săi au divorţat în urmă cu cinci ani şi de atunci băiatul a rămas în grija bunicii. Vineri noapte, acesta a băut împreună cu Ion Tiucă, de 67 de ani, din localitatea Podu Dâmboviţei, chiar în casa bunicii băiatului, şi au întreţinut relaţii sexuale, însă când bărbatul a vrut să întrerupă partida de amor, adolescentul, cuprins de o furie nebună, a început să-l lovească cu un vătrai. Victima a reuşit să fugă, cu pantalonii în vine, până în curte, unde s-a împiedicat. Băiatul a pus mâna pe un topor şi l-a lovit pe bărbat cu coada acestuia, până l-a lăsat lat. Apoi a mers liniştit la culcare.

Crima a fost descoperită sâmbătă dimineaţă de un vecin care a venit în vizită la băiat. "Se pare că au vrut să se apropie mai mult. N-a ieşit aşa cum s-a dorit şi bătrânul a fost tocat gospodăreşte, cum se spune, cu un vătrai şi o coadă de secure. Sunt semne vizibile de lovituri pe tot corpul ", a declarat procurorul Ion Anghelescu.

Crimă pasională

Adolescentul le-a povestit poliţiştilor cu lux de amănunte faptele, susţinând însă că bărbatul a încercat să abuzeze de el. „A povestit cu lux de amănunte faptele şi, deocamdată, nu manifestă regrete. Probabil nu-şi dă seama ce-l aşteaptă. Cu un asemenea caz nu m-am întâlnit în cei 23 de ani de activitate în Poliţie", a spus comisarul-şef Grigore Troscenco, şeful Poliţiei Câmpulung. La autopsie, medicul legist a confirmat că între cei doi au avut loc raporturi sexuale.

Riscă să înfunde puşcăria

Adolescentul riscă până la 12 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, pentru că este minor şi până la majorat va sta într-un centru de detenţie pentru minori. Duminică a primit mandat de arestare pentru 15 zile.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite