Cum funcţiona caracatiţa traficanţilor de ţigări. UPDATE Toţi inculpaţii rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erau două filiere prin care ţigările netimbrate ajungeau în ţară, una care acţiona în Serbia, iar cea de-a doua în Moldova. Ţigările netimbrate erau sustrase de la controlul vamal, după care erau rapid distribuite. Ulterior, unii dintre traficanţi apelau la transportul cu taxiul pentru a livra marfa la cumpărători.

UPDATE ora 08.07 Şi cei 18 reţinuţi rămân în arest

Recursul înaintat de avocaţii celor 18 persoane cercetate pentru trafic şi contrabandă cu ţigări a avut loc ieri, la Curtea de Apel Piteşti. Magistraţii nu le-au dat însă câştig de cauză, traficanţii rămânând în continuare "cazaţi" la Penitenciarul Colibaşi, alături de ceilalţi 17 membri ai grupării infracţionale.

image

Inculpaţii au fost aduşi cu dubele la Curtea de Apel din Piteşti

Acestora li s-au adăugat, de luni, şi Cristian Avădanei, de 28 de ani, din Moraviţa-Timiş, dar şi cele două persoane care au fost trimise în arest de recursul câştigat de Parchetul de pe lângă Trbunalul Argeş. În libertate, dar fără drept de a părăsi ţara, se află Constantin Antonio (51 de ani), care are probleme de sănătate grave.

image

La intrarea în Curtea de Apel, zeci de apropiaţi ai inculpaţilor au venit să-i susţină pe cei încătuşaţi. Jandarmii au împânzit zona, pentru a evita incidentele.

image

Miercuri, ora 10.14

Numărul arestaţilor în cele două dosare de contrabandă şi trafic cu ţigări din Argeş creşte de la o zi la alta. Ieri, cei doi reţinuţi, unul din Moraviţa, Timiş,  care s-a predat luni-seară, şi cel de-al doilea “săltat” luni după-amiază din locuinţa de pe strada Ştrandului din Piteşti au fost prezentaţi Tribunalului Argeş cu mandate de arestare preventivă. A rămas în arest doar Cristian Avădanei, în timp ce Daniel Bekker, cetăţeanul din Piteşti, a fost lăsat în libertate, dar nu are voie să părăsească ţara. Astăzi, la Curtea de Apel din Piteşti,  este programat recursul înaintat de avocaţii celui de-al doilea lot de 18 persoane incarcerate la decizia Tribunalului Argeş de judecare în stare de arest.

Citiţi şi:

Unul dintre contrabandiştii dispăruţi s-a predat

Vezi ce coduri foloseau traficanţii de ţigări!

Lista completă a celor arestaţi în dosarele traficului şi contrabandei cu ţigări

Filiera Moldova

În dosarul în care au fost arestate 18 persoane, ţigările netimbrate erau introduse în ţară din Republica Moldova, prin sustragerea de la controlul vamal, spun procurorii. Bucureşteanul Laurenţiu Radu era cel care trecea des graniţa de est a ţării de unde se aproviziona. “Acesta a fost localizat frecvent în zona comunei Mogoşeşti, Iaşi, unde se deplasa săptămânal, fiind ajutat de către doi învinuiţi care îl însoţeau la efectuarea transportului”, se arată în încheierea de şedinţă emisă de Tribunalul Argeş. Ulterior, ţigaretele erau aduse la Bucureşti. De aici, cei doi cetăţeni irakieni, împreună cu un alt inculpat Ion Florin le depozitau atât la domiciliile lor, cât şi în interiorul unei grădiniţe, după cum au descoperit oamenii legii mai târziu. De la aceştia se aprovizionau cu ţigarete ilegale şi soţii Constantin din Piteşti, figurile centrale ale infracţiunilor de acest tip. Antonio (51 de ani) şi Irina (45)  virau banii pentru marfa primită de la Bucureşti prin Westaco şi Poşta Română, evitându-se transferurile bancare. Soţii au angrenat în afacerea “de familie” şi pe fiica lor, dar şi pe ginerele Florin Bunea, soţul celeilalte fiice, care este poliţistă în oraşul Mioveni, despre ea spunând oamenii legii că n-ar avea legătură cu aceste infracţiuni.

“Activitatea se realizează în mare parte în baza convorbirilor telefonice purtate de aceştia atât cu persoanele ce îndeplineau rolul de clienţi, cât şi cu cele care erau furnizori”, se mai arată în încheierea de şedinţă.

Cu toate acestea, Antonio Constantin se află acum în libertate. Motivele medicale sunt cele care l-au ferit de celulă. El are probleme renale, având montată o sondă şi fiind nevoie de ajutor medical o dată pe săptămână. În rest, soţia şi ginerele său au fost mutaţi la Penitenciarul Colibaşi. Soţii Constantin depozitau marfa atât la domiciliul lor, cât şi la alte persoane învinuite, printre care şi la fratele Irinei. Ei au fost ajutaţi în activitatea de deţinere, transport şi comercializare şi de inculpatul Silviu Baltac, din Călineşti, Argeş. Acesta era persoana de încredere a soţilor Constantin. Şi el vindea mai departe ţigări atât în Piaţa Ceair din Piteşti, cât şi printre cunoscuţi.

De foarte multe ori, ţigările erau transportate cu taxiul la clienţi. În medie, soţii Constantin aplicau un adaos de un leu pe pachetul de ţigări. Acesta era singurul venit al familiei Constantin.

Bucureştenii le mai vindeau şi altor inculpaţi din Piteşti ţigări, care ulterior le comercializau pe unde puteau. În acelaşi dosar mai figurează şi Florin Radu, agent de poliţie la Postul Denta, din Timiş. Oamenii legii au descoperit că acesta se aproviziona cu ţigări provenite din Serbia, după care le vindea în Timişoara. Unul dintre clienţi era şi bucureşteanul Laurenţiu Radu.

Filiera Serbia

În acest dosar, aproape toţi cei arestaţi au fost amendaţi de poliţişti în cursul anului trecut, fiind prinşi cu maşinile înţesate de ţigări de contrabandă. Un exemplu este inculpata  Alina Maleş, din Bucureşti, care a fost prinsă, la 21 decembrie,  de poliţişti în Piteşti, în timp ce transporta 8000 de ţigarete marca Fast, având aplicate timbre de Republica Serbia şi 400 de ţigarete Marble nemarcate. Cantitatea se află în camera de corpuri delicte a IPJ Argeş.

Ţigări din Serbia, au pătruns prin vama Moraviţa, Timiş. La domiciliul lui Lucian Cotora, din Dolj au fost găsite mai mult de 10 000 de ţigarete provenind din această ţară. Acesta le comercializa către Valentin Ilieş Glăvan, din Craiova, iar acesta din urmă le vindea mai departe către alţi inculpaţi din Piteşti, soţ şi soţie. Familia Şelăvârtea depozita marfa în apartamentul propriu, dar şi într-o anexă de pe scara blocului. Bucureştenii Gheorghe Dondea şi concubina sa Cristina Diaconu se aprovizionau cu ţigări din Serbia, care ajungeau la Galaţi şi Slatina.

“De foarte multe ori, se schimbau rolurile, furnizorii devenind clienţi şi invers, astfel că nu se poate vorbi de o reţea bine pusă la punct, cu un aşa zis cap. Aş putea spune că acţionau la “plenseală”, nu aveau un grup foarte bine organizat”, spune comisar Dănuţ Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

 “A existat o asociere de mai multe persoane (nu între toţi inculpaţii din cauză) în scopul realizării de venituri ilicite prin comercializarea de ţigarete de contrabandă şi chiar dacă toţi membrii asocierii nu se cunoşteau între ei şi nu a existat o aderare explicită ci doar o manifestare tacită de a activa în cadrul grupului constituit, ei au urmărit, fiecare în parte, realizarea scopurilor ilicite, aducând astfel prejudicii bugetare statului”, au notat judecătorii.

De ce nu sunt cercetaţi în libertate

“Având în vedere amploarea infracţiunilor care fac obiectul prezentei cauze, dat fiind numărul mare de inculpaţi, dar şi de învinuiţi, de frecvenţa faptelor săvârşite de aceştia şi de prejudiciul considerabil adus bugetului de stat, creează o stare de insecuritate în cazul în care inculpaţii ar fi cercetaţi în libertate”, au mai spus magistraţii Tribunalului Argeş în încheierea de şedinţă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite