Cornel Penescu a pierdut, într-un an, 100 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revista "Forbes 500 miliardari" a fost lansată ieri pe piaţă. Afaceristul argeşean nu se mai regăseşte în topul bogaţilor din România.

Dacă i-ai fi spus, în 2008, lui Cornel Penescu că peste doi ani afacerile şi moralul îi vor fi la pământ, ţi-ar fi râs în nas şi ţi-ar fi răspuns: “Ce spirit de glumă aveţi!”. Povestea celui mai controversat om de afaceri argeşean poate fi încadrată cu uşurinţă în categoria “De la extaz la agonie”. Cornel Penescu, creierul şi sufletul grupului PIC pe care l-a înfiinţat în 1991, împreună cu fratele său, Ilie, a “căzut” în momentul gloriei sale maxime.

 „Afacerea a început în 1991, prin amplasarea a două tonete în piaţa centrală, unde vindeam răcoritoare şi ţigări. Am reuşit în tot acest timp să creem un grup puternic cu peste 3500 de angajaţi”, asta declara, în 2008, Cornel Penescu jurnaliştilor de la revista Forbes. Multe s-au schimbat de atunci!

CITIŢI ŞI: „Forbes 500 miliardari“: Vişoiu, Lazăr şi Dumitru, miliardarii Argeşului

Top Forbes: Cinci miliardari deţin afaceri în străinătate

În acel an, omul de afaceri ocupa un confortabil loc 35 în top 500 miliardari ai României, cu o avere estimată la 250-270 de milioane de euro. Un an mai târziu, se simte prăbuşirea afacerilor, astfel că fraţii Cornel şi Ilie Penescu ajung să ocupe poziţia 59, cu 100 de milioane de euro.

Anul 2010 aduce însă surpriza: familia Penescu iese furtunos din  „prima ligă” a afaceriştilor.

Începutul sfârşitului

Declinul afacerilor lui Penescu a început odată cu arestarea sa, din 13 aprilie 2009. Atunci, procurorii DNA au efectuat percheziţii acasă la omul de afaceri şi la sediul central al firmei PIC, de unde au ridicat mai multe probe într-un dosar intitulat „Mită pentru arbitri”.

Arestarea şi apoi încarcerarea lui Cornel Penescu au iscat un adevărat cutremur în cadrul grupului. Cei peste 1000 de furnizori au început să ceară tot mai insistent achitarea datoriilor, băncile îşi cereau şi ele ratele restante pentru toate achiziţiile în leasing, angajaţii aveau de ridicat salarii din urmă, iar FC Argeş, echipă la care Cornel Penescu era acţionar majoritar, a fost exmatriculată din prima ligă, din cauza scandalului în care a fost implicat patronul.

La sapă de lemn

Când a ieşit pe poarta Penitenciarului Mărgineni, după nouă luni de arest, Cornel Penescu a dat nas în nas cu peisajul dezolant. Hipermarketul PIC din Piteşti era închis, afacerea înfloritoare de altădată aflându-se în pragul colapsului. A plâns şi şi-a promis că lucrurile nu vor rămâne aşa.

Aşa că, încă de a doua zi s-a întâlnit cu fratele Ilie, cu fiul Andrei şi cu directorii care nu plecaseră la greu din cadrul grupului şi au discutat despre posibilitatea revigorării afacerilor. Planul era cât pe ce să se fructifice cu redeschiderea Hypermarketului PIC din Craiova, programată pentru 1 iunie. Numai că o nouă arestare avea să-i taie elanul. La 9 mai 2010, după 100 de zile de libertate, Penescu avea să intre din nou „la răcoare”, de data aceasta pentru 11 zile.

În prezent, chiar şi cu Cornel Penescu în libertate, grupul PIC este departe de a redeveni ce a fost. În ultimul an, S.C. PIC S.A, care în luna noiembrie a anului trecut a intrat în insolvenţă, s-a aflat în topul firmelor argeşene cu cele mai multe concedieri, dând afară peste 700 de oameni de la magazin, televiziunea Argeş TV, ziarul TOP, firma de construcţii şi cea de taximetrie deţinute de cei doi fraţi.

Nimeni nu ştie exact cu ce avere a mai rămas omul de afaceri, ţinând cont că procurorii DNA au pus sub sechestru până şi vila sa din Trivale, evaluată la 400 000 de euro.

Rând pe rând, banca i-a luat şi cele două automobile de suflet: Maybachul S62 şi Mercedesul SLR, precum şi alte autoturisme ale firmelor sau aparatura achiziţionată în leasing pentru dotarea studioului de televiziune înfiinţat în 2008.

Toate cele cinci hipermarketuri, din Piteşti, Craiova, Brăila, Călăraşi şi Oradea au fost închise. Preşedinte al clubului FC Argeş este acum Andrei Penescu, iar sora lui, Alexandra, prezintă ştirile la televiziunea deţinută de tatăl său.

Rămâne de văzut dacă talentul înnăscut al lui Cornel Penescu de a face afaceri îl va ajuta să se ridice din propria cenuşă.

CIFRĂ:
Conform “Money Express”, totalul datoriilor lui Penescu se ridică la 80 de milioane de euro, din care un sfert penalităţi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite