Specialistul de pe locul III în campania „Doctorii cu care se mândreşte Piatra Neamţ“: chirurgul Alexandru Juncu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Juncu, chirurg
Alexandru Juncu, chirurg

Medicul Alexandru Juncu se clasează pe podiumul ierarhiei realizate de „Adevărul de Neamţ" în urma campaniei „Doctorii cu care se mândreşte Piatra Neamţ"

Doctorul Juncu continuă la Piatra Neamţ tradiţia mamei sale, chirurgul Dorina Juncu, unul din membrii echipei care a întemeiat Spitalul din oraş, şi printre cei mai apreciaţi medici. „Toată copilăria mi-am petrecut-o în spital, şi mi-am dorit de mic să devin chirurg. Am aflat ulterior că asta însemna de fapt să fac medicină, chiar dacă mama spunea că a făcut ea pentru toată familia", îşi aminteşte doctorul. Deşi pentru unii părea un avantaj, situaţia nu era deloc confortabilă pentru un tânăr care voia să facă carieră într-un domeniu în care părintele excela.

Pediatrul Suzana Constantinescu: „Pe copii nu poţi să-i păcăleşti. Ei te simt!"

A absolvit Facultatea de Medicină la Bucureşti, iar în 1987 a revenit la Piatra Neamţ unde şi-a făcut stagiatura la secţia Contagioase a Spitalului Judeţean. În 1990 Alexandru Juncu s-a reîntors în Capitală pentru a susţine examenul de secundariat (rezidenţiat). „Am făcut prima operaţie la sfârşitul anul I de secundariat. Profesorul Nicolae Angelescu, şeful Clinicii «Colţea» mi-a repartizat un caz de ulcer gastric şi de atunci mi se trag toate. Îmi amintesc că profesorul îmi spunea «Arcaşul lui Ştefan cel Mare», pentru că eram singurul din zona Moldovei", povesteşte chirurgul.

Îmbunătăţeşte tehnica operatorie

În 1994 a devenit medic specialist, acesta fiind şi anul din care profesează neîntrerupt la secţia Chirurgie a Spitalului Judeţean Neamţ. Dincolo de rutina intervenţiilor din blocul operator, Alexandru Juncu a continuat să se perfecţioneze participând în fiecare an la congrese şi cursuri, fiind şi autor a peste 30 de lucrări în publicaţii de specialitate.

Specialistul de pe locul cinci în campania „Doctorii cu care se mândrește Piatra Neamț": ortopedul Constantin Nanu

Din anul 2006 este doctor în ştiinţe medicale, iar cunoştinţele sale au fost aplicate în practica operatorie din spital. Astfel, în 1999, a făcut la Piatra Neamţ prima operaţie cu plasă (material aloplastic) pentru un caz de hernie, tehnica fiind folosită de atunci în mod curent. „Înainte operaţiile se făceau clasic, adică se apropiau muşchii şi se cosea. Rata de recidivă era de 50%, în timp ce, folosind plasa, riscul este de doar 1%", explică medicul chirurg.

Şi după 17 ani de activitate, Alexandru Juncu spune că simte emoţia atunci când operează. „Cine nu intră cu emoţie în sală înseamnă că nu ştie ce trebuie să opereze. În primul rând e vorba de emoţia că trebuie să scoţi pacientul viu de pe masă, că trebuie să-l faci bine şi, în al treilea rând, să nu ai complicaţii în timpul intervenţiei", spune doctorul.

Abordează pacientul prietenos

În relaţia cu pacientul, chirurgul adoptă o strategie menită să şi-l apropie, mai ales că bolnavul este deja stresat şi simte disconfortul suferinţei. „Glumesc cu el, facem un fel de haz de necaz, să se relaxeze. Dacă eu sunt prea serios îl îmbolnăvesc şi mai tare".  

Pe parcursul carierei medicale, doctorul Juncu a avut parte de intervenţii chirugicale complexe, cum a fost cea de duodenopancreatectomie (cea mai dificilă operaţie din sfera abdominală) realizată în premieră la Piatra Neamţ în anul 1997 împreună cu regretatul chirurg Stelian Corneleac.  

„Nu există nicio diferenţă între pacientul din Germania şi cel din România, în faţa lui Dumnezeu suntem toţi egali. Cei care au bani se duc să se opereze pe foarte mulţi bani dincolo, dar cei care nu au, ce fac? Chirurgia este la fel, diferenţa este la dotare şi la modul cum o realizezi", mai spune doctorul Juncu.

Află luni, 14 noiembrie, povestea medicului clasat pe locul al doilea în top „Doctorii cu care se mândrește Piatra Neamț".

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite