Pediatrul Suzana Constantinescu: „Pe copii nu poţi să-i păcăleşti. Ei te simt!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De 24 de ani, pediatrul Suzana Constantinescu salvează vieţile copiilor din Piatra Neamţ
De 24 de ani, pediatrul Suzana Constantinescu salvează vieţile copiilor din Piatra Neamţ

Clasată pe locul 4 în topul „Doctorii cu care municipiul Piatra Neamţ se mândreşte", Suzana Constantinescu şi-a dedicat ultimii 24 de ani din viaţă copiilor din oraşul de la poalele Pietricicăi.

În 1987, Suzana Constantinescu a absolvit Universitatea de Medicină din Iaşi, secţia Pediatrie, şi timp de 14 ani a lucrat la Secţia de Neonatologie din Spitalul Judeţean Neamţ. „Nimic nu este întâmplător pe lumea asta. Dacă nu-ţi plac copiii, nu poţi să rezişti în această meserie, dar eu am norocul să spun de fiecare dată că fac ceea ce-mi place. În 2007 m-am întors la prima mea dragoste, pediatria, şi de atunci am rămas în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Neamţ", spune specialistul.

Pediatria de la Piatra Neamț, casă pentru 11 bebeluşi abandonaţi

Într-o zi normală de lucru, şefa Secţiei de Pediatrie consultă aproximativ 15 copii, însă atunci când este de gardă, peste 70 de micuţi au nevoie de ajutorul ei. „Pe copii nu poţi să-i păcăleşti. Ei te simt! Trebuie să-i cucereşti atât pe ei, cât şi pe părinţi, care sunt disperaţi şi uneori au senzaţia că între medic şi ei este o luptă. Trebuie să fie o comunicare în ambele sensuri pentru că amândoi luptăm, de fapt, pentru binele copilului", descrie pediatrul relaţiile cu pacienţii săi.

Cei mai votaţi medici cu care se mândreşte Piatra Neamţ. Votează şi tu!

Suzana Constantinescu spune că şi-a sacrificat familia şi pasiunile pentru a se dedica meseriei, dar că ar lua-o de la capăt de fiecare dată. Are un fiu de 25 de ani şi cel mai bine a înţeles disperarea unui părinte al cărui odor este bolnav atunci când fiul său avea trei ani. „A făcut o formă destul de gravă de laringită. M-am simţit neajutorată. Suntem oameni şi, în astfel de situaţii, ne dăm seama că nu ne putem ajuta prea mult familia. Atunci am venit cu el la colegii mei de la Pediatrie", povesteşte medicul.

„Copiii sunt mai demni, mai rezistenţi şi mai răbdători în faţa bolii"

Doctoriţa recunoaşte secretul succesului personal în profesia pe care şi-a ales-o este faptul că reuşeşte să comunice cu pacienţii săi, că reuşeşte să dezvolte o relaţie apropiată cu toţi cei care-i trec pragul secţiei şi că, de multe ori, părinţii copiilor pe care-i tratează îi devin prieteni. „Te marchează cazurile de copii cu boli incurabile. Au fost şi situaţii, puţine ce-i drept, când nu s-a mai putut face nimic pentru a salva un copil. Atunci te simţi cu totul răpus de soartă. Nu poţi descrie cât de greu este să-i comunici unui părinte un astfel de diagnostic ori să-i spui că pruncul său nu a supravieţuit", recunoaşte Suzana Constantinescu.

Specialistul de pe locul cinci în campania „Doctorii cu care se mândrește Piatra Neamț": ortopedul Constantin Nanu

Pentru că pune pe primul loc pacientul, medicul spune că nu ar putea rezista în această meserie dacă nu ar lucra în echipă. „Nu mă las doborâtă de orgoliu şi mă duc la toţi colegii care cred că mă pot ajuta să salvez un copil. Nu trebuie să cădem în greşeală şi să ne credem Dumnezei", spune specialistul.

Cea mai mare satisfacţie este atunci când copiii pe care i-a salvat de chin o sună peste ani, de srăbători sau de zilele de naştere; o opresc pe stradă sau vin direct la spital cu un buchet de flori şi cu zâmbetul pe buze.

Suzana Constantinescu spune că a fi medic e o meserie pe viaţă, care nu trece pe locul al doilea nici la pensie, nici în concediu, nici în zilele libere: „În orice moment poate fi nevoie de un medic şi atunci nu poţi să stai cu mâinile la spate şi să spui că eşti în concediu. Trebuie să ajuţi! Nu puţine sunt zilele libere când mă sună pacienţii acasă şi când merg să consult copilul. Mi-am asumat acest lucru încă de când am ales să fiu pediatru".

Regretă că, de multe ori, medicii au avut de suferit din cauza unei reclame proaste. „Se caută senzaţionalul şi, de multe ori, am fost împroşcaţi cu noroi, iar acest lucru mă doare. Suferim din cauza unei reclame proaste şi susţinute şi am avut chiar părinţi care au venit cu prejudecăţi, după ce au urmărit cazul unui anumit medic care a devenit subiect de presă şi de scandal. Suntem oameni, nu suntem perfecţi şi uneori mai şi greşim, dar fiecare trebuie să înţeleagă că uneori mai şi murim şi că nu e vina medicului de fiecare dată", a încheiat pediatrul Suzana Constantinescu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite