Pediatria de la Piatra Neamț, casă pentru 11 bebeluşi abandonaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii au fost lăsaţi de mame în maternitate după naştere. Puţini se reîntorc la familie, în timp ce majoritatea sunt daţi în plasament sau sunt trimişi în centrul maternal de la Roman.

Născuţi cu probleme de sănătate sau pur şi simplu lăsaţi de mame în maternitate, 11 copii mai mici de un an trăiesc la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Neamţ. Vioi, curioşi şi gălăgioşi, te primesc cu braţele deschise şi-ţi zâmbesc dacă vrei să le acorzi o clipă de atenţie.

Gabriel are 10 luni, ochii mari, gene lungi şi obrăjori roşii. E mereu vesel şi analizează cu atenţie fiecare mişcare din jurul său. S-a născut anul trecut, pe 3 octombrie, şi de atunci este crescut de cadrele medicale. „Cât stau aici, asistenta şi infirmiera le sunt şi mamă şi tată, însă, în timp, carenţa afectivă îşi spune cuvântul şi pot să apară diferite tulburări de comportament: copilul nu stă în funduleţ, nu merge, nu vorbeşte şi are nevoie de îngrijiri speciale“, a spus medicul Suzana Constantinescu, şefa Secţiei de Pediatrie.

Adrian a fost lăsat de mamă în maternitate în urmă cu opt luni şi abia acum a fost vizitat pentru prima dată de tată, un bărbat din comuna Războieni, care s-a obişnuit deja să-şi lase pruncii să fie crescuţi mai întâi de cadrele medicale pentru a-i lua acasă când merg deja pe propriile picioare. Petru, ultimul sosit în salonul de la Pediatrie, s-a născut pe 30 iunie şi s-ar putea să aibă aceeaşi soartă cu a frăţiorului mai mare, care a fost dat deja în plasament. Mama sa, o tânără de 20 de ani, ştie că statul îi creşte copiii şi-i lasă la maternitate.

Naşă pentru 21 de copii

Mariana Apetrei lucrează în spital de patru decenii, iar ultimii 37 de ani şi i-a dedicat salonului de copii de la Pediatrie, unde este asistent medical şef. „Acum avem 11 copii, dintre care şase sunt fetiţe şi cinci băieţei. Unii au afecţiuni medicale, alţii nu pot fi crescuţi de mamele tinere şi cu o situaţie financiară mai puţin stabilă. Ne ataşăm de ei şi, de-a lungul anilor, eu singură am botezat 21 dintre pruncii care au trecut pe aici“, povesteşte Mariana Apetrei.

Ajutaţi de nemţeni

Cei care au nevoie de îngrijiri medicale speciale ajung de obicei în centrele maternale, iar restul, dacă nu pot fi redaţi familiilor, sunt daţi în plasament. „Aproximativ 25% ajung la leagănul Romaniţa, din Roman, singurul care mai funcţionează în judeţul nostru, alţi 20% se întorc la familie, iar mai bine de jumătate dintre ei sunt daţi în plasament“, a adăugat medicul Suzana Constantinescu.

Lapte praf, scutece, jucării şi îmbrăcăminte, obiecte de igienă toate sunt cumpărate de cadrele medicale sau sunt primite de la nemţenii care vor să ajute mogâldeţele uitate de părinţi. „Ne-au impresionat copiii de la Şcoala nr. 2 care au cumpărat lenjerie de pat, jucării şi hăinuţe“, mai spune Mariana Apetrei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite