Piatra Neamţ: Muzeul Cucuteni şi-a reîntregit colecţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizitatorii vor descoperi aici numai obiecte arheologice de primă clasă. Printre cele mai atrăgătoare exponate se numără complexele de cult şi cele patru categorii de vase, care au o formă şi un decor aparte.

Muzeul Cucuteni din Piatra Neamţ şi-a reîntregit colecţia, prezentând publicului în expoziţia de bază numai artefacte specifice culturii Cucuteni de aria de cercetare a Complexului Muzeal Judeţean Neamţ. „La deschidere, muzeul din Piatra Neamţ a reunit artefacte de prestigiu din întregul areal românesc, o parte dintre obiectele noastre fiind incluse în expoziţii naţionale şi internaţionale. Acum, artefactele s-au întors la Muzeul de Istorie şi Arheologie de la noi, iar cele împrumutate au fost returnate“, a precizat muzeograful Constantin Preoteasa.

Citeşte şi:

Artiştii nemţeni, ambasadorii judeţului la Berlin

Pietrenii au la dispoziţie una dintre cele mai vaste culturi de artă neo-eneolitică din partea central-estică a Europei. „Printre cele mai atrăgătoare exponate se numără complexele de cult, precum Soborul Zeiţelor, Sfânta Familie sau cele de la Ghelăieşti, dar şi cele patru categorii de vase, care au o forma şi decorul aparte, specifice numai culturii Cucuteni: vase cu coroană, binoclu, de tip horă şi cu colonele“, a adăugat Constantin Preoteasa.

Turişti din lumea întreagă la Cucuteni

Este un muzeu unicat de istorie şi artă tocmai pentru că reuneşte artefacte de primă clasă, iar vizitatorii rămân întotdeauna plăcut impresionaţi de ceea ce văd aici. „La începutul acestui an am avut nişte prieteni care au venit în vizită din Germania şi i-am plimbat prin toate muzeele din oraş. Au spus că au rămas fără cuvinte după ce-au vizitat Muzeul Cucuteni“, a spus încântată pietreanca Ioana Pancu.

Printre cei care au trecut pragul muzeului se numără turişti din America, Australia, Canada, Coreea şi chiar China, iar muzeografii spun că cei mai documentaţi şi mai buni cunoscători dintre nespecialişti sunt francezii.

Programul zilnic de vizitare este între orele 9.00-17.00. Preţul unui bilet pentru copii, elevi şi studenţi este de doi lei, iar adulţii plătesc patru lei pentru accesul în Muzeul Cucuteni. „Din respect pentru vizitatori, noi îi însoţim şi le oferim informaţii chiar dacă vizitează muzeul individual şi nu în grup. Sunt şi persoane, de obicei specialişti sau cunoscători, care nu solicită prezenţa ghidului, însă marea majoritate doresc să ştie ce văd“, a spus muzeograful.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite