Artiştii nemţeni, ambasadorii judeţului la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Neamţ este prezent în standul României la cel mai mare târg de turism al Germaniei, Internationale Tourismus Börse (ITB) Berlin, care a început pe 9 martie şi se va încheia pe 13 martie.

Ajuns la cea de-a 48 ediţie, târgul reprezintă una dintre cele mai importante manifestări de profil din Europa, înregistrând la ediţia din 2010 aproape 200.000 de vizitatori şi mai mult de 11.000 de expozanţi din peste 180 de ţări.

Citeşte şi:
Neamţ: Pictorul Ciprian Istrate, ambasadorul judeţului la Berlin

Standul României are 611 metri pătraţi, iar nemţenii se numără printre cei 50 de expozanţi adunaţi din toate colţurile ţării. „Din păcate, am primit invitaţia destul de târziu şi a trebuit să ne organizăm în cel mai scurt timp posibil. Am ales ce am considerat că este mai reprezentativ pentru judeţul nostru. La viitorul târg de la Berlin judeţul Neamţ va fi mult mai bine reprezentat“, a precizat Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

O caracteristică specială a târgului o reprezintă faptul că expozanţii realizează adevărate ateliere de creaţie ad-hoc, în care artişti din toate domeniile îşi pot demonstra măiestria. Unul dintre ambasadorii nemţenilor la Berlin este artistul plastic Ciprian Istrate, profesor al Şcolii Populare de Arte, care va realiza pentru publicul spectator o frescă specifică culturii cucuteniene. „La acest proiect am lucrat patru pictori: Ciprian Istrate, Arcadie Răileanu, Răzvan Irimia şi subsemnatul. Tema standului nostru este ceramica Cucuteni, iar noi am realizat reproduceri după piesele specifice acelei perioade, dar şi icoane pe sticlă. Ciprian Istrate şi Răzvan Irimia vor face în atelierul de la târg acolo o frescă pentru a le arăta oamenilor ce înseamnă această tehnică“, a spus artistul plastic Ovidiu Slătineanu.

Alţi doi artişti care ne reprezintă la Berlin sunt meşterii populari Ionela şi Costi Lungu din Târgu Neamţ, care vor prezenta şi vor crea în atelierul rezervat Neamţului atât figurine modelate din lut, cât şi măşti tradiţionale ori obiecte din lemn. „Este păcat că la noi nu se promovează mai mult astfel de evenimente şi că nu suntem reprezentaţi de mai mulţi artişti, dar mă bucur că măcar aşa mai află şi străinii de noi“, recunoaşte învăţătoarea Magdalena Croitoru.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite