(UPDATE) Neamţ: A început evacuarea persoanelor din calea viiturii de pe Siret (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de persoane cu dizabilităţi au fost evacuate, astăzi, începând cu ora 19.00, din zona cu risc riverană Siretului, iar de la ora 20.00 a început evacuarea altor aproximativ 11.000 de persoane din zonele inundabile.

UPDATE: Ora 20.30 - Sătenii din localitățile Buruienești și Rotunda fug din calea apelor

Aproape 5000 de locuitori din cele două sate componente ale comunei Doljești sunt anunțate de autorități să evacueze casele expuse riscului de inundații. Amenințarea Siretului se simte încă de la podul de la Luțca, din comuna Sagna, unde mașinile au început să aglomereze traversarea peste râul învolburat.

image
image

În satul Buruienești din comuna Doljești, oamenii încep să-și facă la repezeală bagajele și, în jurul orei 21.00, părăsesc locuințele pentru a nu se expune pericolului de inundații.

image
image

Oamenii își pun în mașini sau în căruțe ce consideră că au de valoare, însă, cel mai greu le vine să se despartă de animalele din bătătură. ”În urmă cu doi ani debitul Siretului a atins 1400 de mc/sec, acum se anunță că va atinge 2000 mc/sec. Va fi catastrofal”, spune Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljești. În centrul comunei, primarul încearcă cu greu să-i convingă pe oameni să-și lase gospodăriile și să meargă la rude, în adăpostul de la centrul social, sau la biserica din sat.

image

În jurul orei 21.00, peste sirenele de alarmă și megafoanele poliției care anunță populația să evacueze zona încep să se audă și clopotele bisericilor. Sătenii din Buruienești se uită de cealaltă parte a Siretului, de unde se aud clopotele trase de la biserica de rit catolic din Adjudeni.

image

Localităţile expuse riscului de inundații sunt Doljeşti, Tămăşeni, Sagna, Gâdinţi, Icuşeşti, Ion Creangă, Horia şi cartierul Nicolae Bălcescu din Roman, conform unui comunicat al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Citeşte şi:

UPDATE: Sute de locuitori din zona Paşcaniului, evacuaţi din calea viiturii de pe Siret

Pe râul Siret se va propaga o viitură care va ajunge în zona Roman miercuri, în jurul orei 6.00. „Satele Rotunda, Buruieneşti, Adjudeni şi Tămăşeni sunt cele mai expuse riscului de inundaţii. Viitura va avea un debit aproape egal cu cel din 2008 – 2.000 metri cubi pe secundă“, a declarat Mihai Archip, prefectul judeţului Neamţ.

În zona Siretului sunt mobilizate toate forţele Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care beneficiază de sprijinul jandarmilor, ai salariaţilor de la Ape, armatei şi al voluntarilor pentru consolidarea digurilor.


Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite