Neamţ: Zăporul de pe Bistriţa, învins din judeţul Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valerian Ciaglic (dreapta) şi-a detaliat soluţiile despre combaterea zăporului
Valerian Ciaglic (dreapta) şi-a detaliat soluţiile despre combaterea zăporului

Valerian Ciaglic spune că soluţiile împotriva fenomenului se aplică în amonte. Efectul creşterii infiltraţiilor în subteran pe cursul Bistriţei a fost analizat ieri la o întâlnire organizată la Prefectură.

Soluţia hidrologului Valerian Ciaglic împotriva formării zăporului pe Bistriţa a fost analizată ieri de şefii de la Prefectura Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) şi Hidroelectrica.

Visează să cureţe Bistriţa de gheaţă

Neamţ: Are soluţia împotriva gheţii de pe Bistriţa

Fostul hidrolog şef de la staţia din Piatra Neamţ, care susţine că apa râului care se infiltrează în subteran şi reintră apoi în albie poate creşte temperatura Bistriţei astfel încât să se diminueze fenomenele care stau la baza apariţiei zăporului,  a fost ascultat timp de peste două ore.

Ion Păvăleanu, şeful SGA, a spus că investiţia licitată recent pentru reducerea riscului de inundaţii în zona Borca-Poiana Teiului prevede diverse lucrări de apărare pe o lungime de 15,6 kilometri şi nu betonarea totală a albiei. Acestea sunt programate să înceapă în primăvară.

Invitat la şantierul de pe Bistriţa

Prefectul de Neamţ, Mihai Archip, i-a propus lui Valerian Ciaglic să fie prezent la executarea lucrărilor, având în vedere experienţa lui de peste 30 de ani ca hidrolog.
Ciaglic a precizat însă că, pentru a fi eficiente, măsurile pe care le are în vedere trebuie făcute încă de pe teritoriul judeţului Suceava.

Hidrocentrale necesare în judeţul Suceava

Şeful Hidrocentralei „Bistriţa“, Romică Grigoriu, a spus că înlăturarea fenomenului de zăpor va fi completă doar dacă se vor mai construi două hidrocentrale cu lacurile de acumulare aferente, la Borca şi în zona Vatra Dornei.

„Aceste proiecte sunt însă foarte costisitoare şi greu de pus în practică“, a fost de părere Romică Gherghiu.

Soluţia lui Ciaglic a găsit însă susţinere la prefectul de Neamţ. „Având în vedere că problemele încep din judeţul Suceava, vom face cunoscută această problemă la nivel regional“, a declarat Mihai Archip.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite