Visează să cureţe Bistriţa de gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un hidrolog susţine că, dacă se încălzeşte apa râului cu câteva grade, nu se vor mai forma poduri naturale ucigaşe. Blocajele de gheaţă de pe râul Bistriţa din primăvară produc cele mai mari dezastre. Specialiştii caută şi acum soluţii de diminuare a pericolului.   

Pietreanul Valerian Ciaglic spune că barajele de gheaţă pe Bistriţa pot fi evitate prin înlăturarea cauzelor care le produc. „E suficient ca temperatura apei să crească cu un grad-două prin preluarea căldurii latente a pământului şi fenomenul se va diminua până la dispariţia pericolelor“, a început să explice Valerian Ciaglic.

Fenomenul de încălzire a apei şi efectele sale benefice au fost observate de hidrolog în natură. „Pe Bistricioara, până în amonte de confluenţa cu pârâul Azod, o mare parte din apa râului se infiltrează şi curge în paralel cu râul prin subteran, pe o distanţă de peste şapte kilometri. Apa care intră în subteran cu o temperatură în jur de zero grade Celsius de sub podul de gheaţă, iese în vechea albie a Bistricioarei, cu şase grade Celsius. În zona respectivă nu numai că dispare podul de gheaţă, dar se topeşte şi zăpada de pe maluri“, a detaliat Ciaglic. Pentru creşterea debitului de apă infiltrat în subteran este suficient să se construiască nişte praguri transversale în albia Bistriţei, cu o înălţime mică şi o anumită formă, crede hidrologul.

Hidroelectrica Neamţ îl creditează pe Ciaglic

„Demonstraţia nu costă mai nimic. Îmi trebuie un buldozer cu care să fac pragul şi măsurătorile vor arăta dacă am dreptate sau nu“, a zis Valerian Ciaglic. Studiul pe care îşi susţine hidrologul soluţia, realizat în baza măsurătorilor efectuate pe parcursul a zeci de ani, a fost solicitat de Sucursala Hidrocentrale Bistriţa a Hidroelectrica SA.

Pe baza acestui studiu, Valerian Ciaglic a publicat, împreună cu profesorii universitari Maria şi Nicolae Rădoane de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, un text amplu în revista internaţională „Cold Regions Science and Technology“, în octombrie 2009. „Ideea domnului Ciaglic este bună, mai ales că natura nu greşeşte. Dumnealui este un pasionat, iar soluţia propusă merită să fie analizată. Noi suntem deschişi oricărei colaborări şi considerăm că orice idee care ar putea duce spre binele comunităţii treb luată în considerare“, a declarat Nicolae Petrescu, purtător de cuvânt al Scursalei Hidrocentrale Bistriţa.

Megainvestiţie în regularizarea albiei Bistriţei
„Consideraţiile teoretice pe care le face Valerian Ciaglic sunt cele care stau şi la baza activităţii noastre. Noi mizăm însă pe un proiect de regularizare a albiei Bistriţei, în valoare de 324,3 de milioane de lei, care este blocat pentru moment prin contestarea licitaţiei“
, a declarat Ion Păvăleanu, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite