Neamt: Portret/ Lucreţia Stroici pregăteşte tinerele talente pentru scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatoarea grupului „Musical“ a reuşit să inducă pasiunea pentru muzica de calitate elevilor din mediul rural şi celor de la Liceul de Artă „Victor Brauner“.

Sara Stroici Vrea să cânte cu Maxim Vengerov

Cea mai mare satisfacţie a profesoarei Lucreţia Stroici este momentul în care elevii încep să iubească muzica clasică şi să recunoască operele marilor compozitori. „Scopul meu nu este de a crea muzicieni, ci de a le crea o cultură muzicală, de a-i face să aprecieze muzica adevărată şi de a se familiariza cu operele marilor compozitori. Dacă sunt şi elevi care-şi doresc să devină muzicieni, încerc să-i ajut cum pot mai bine“, povesteşte profesoara.


„Musical“ încântă comunitatea evreiască


Primul proiect muzical pe care l-a pornit a fost în primul an de facultate. „Eram în Iaşi şi, împreună cu nişte colegi, am încercat să formăm un grup folk. Am reuşit, dar eu m-am retras pentru că a trebuit să mă dedic familiei. Un an mai târziu, am înfiinţat o orchestră de mandoline la casa de copii. Am stat acolo numai un semestru pentru că n-am suportat tristeţea din ochii copiilor şi duritatea din instituţie“, a adăugat Lucreţia Stroici. Ajunsă la Şcoala Dumbrava Roşie în 2003, profesoara a înfiinţat, doi ani mai târziu, orchestra formaţia vocal-instrumentală „Musical“, în care au fost incluşi elevi de la şcoala din Dumbrava şi de la cea din Cut. „Formaţia a fost înfiinţată pentru un concurs comunal de muzică populară. Treptat, a reuşit să devină o emblemă pentru comunitatea de acolo“, a precizat profesoara.


În 2006, Lucreţia Stroici a urmat un curs despre Holocaust la Casa Corpului Didactic din Bacău şi a avut ocazia să susţină un recital, împreună cu familia, pentru ambasadoarea din Israel. Un an mai târziu, a participat la simpozionul interjudeţean despre Holocaust, la Muzeul de Istorie din Piatra Neamţ. „Am susţinut un recital cu «Musical» şi am fost remarcaţi de Comunitatea Evreiască din Piatra. Au fost încântaţi şi am încheiat un parteneriat. Cântăm la orice eveniment important“, a spus Lucreţia.


Fiica sa, violonistă apreciată la 19 ani


Datorită colaborării cu Federaţia Evreilor din România, grupul „Musical“ a reuşit să se facă auzit în întreaga ţară. „Am cântat la Ambasada Israelului din Bucureşti, la Euroiudaica din Sibiu, în iunie 2007, dar şi la inaugurarea Muzeului Evreiesc din Piatra, în decembrie 2009. Ca în fiecare an, în decembrie am avut un concert de colinde la «G. T. Kirileanu», având ca invitaţi speciali grupul «Iver» şi un cvartet de la Academia de Arte «George Enescu» din Iaşi“, povesteşte profesoara. Cea mai mare mulţumire a Lucreţiei Stroici este recunoştinţa de care se bucură fiica sa, Sara, cunoscută drept o mare violonistă chiar dacă are numai 19 ani.

întrebări şi răspunsuri
Care este cheia succesului în faţa celor mici?
Întotdeauna încerc să aleg un repertoriu care să-i atragă şi să-i facă să îndrăgească muzica clasică, deosebind muzica bună de kitsch. Totodată, îşi spun cuvânt şi pregătirea profesională şi devotamentul pentru ceea ce fac.
Ce regrete aveţi legat de activitate şi de viaţa de muzician din România?
Pe plan profesional, îmi pare rău că nu am reuşit să conving un fost elev să urmeze o carieră muzicală pentru că ar fi putut deveni un al doilea Pavarotti. Mi-aş dori să fim sprijiniţi mai mult pentru că munca elevilor trebuie încurajată. Regret că la noi nu mai există o cultură pentru muzica de calitate.

ce-i place
„Dintotdeauna mi-a plăcut să-i ajut pe alţii, să mă implic în proiecte care îi pot face fericiţi pe cei din jurul meu, mai ales pentru copii. Aşa am sentimentul că fac ceva în această viaţă. Când am puţin timp liber, mă odihnesc şi să stau cu familia“, spune profesoara.
ce nu-i place
„Chiar dacă am o fire de artist şi par dezorganizată, nu suport să-mi las viaţa la voia întâmplării. Am scopuri precise şi încerc să-mi coordonez existenţa după ele. Un alt lucru care nu-mi place este să ştiu că n-am bani. Intru în panică când văd cu ce rămân din salariu după ce achit dările lunare“, a adăugat ea.

profil
născută. 5 iunie 1966, Broşteni, Suceava.
studii. A absolvit Facultatea de Muzică, Academia de Arte „Gheorghe Dima“, Cluj-Napoca.
familie. Este căsătorită, are o fiică.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite