Neamţ: Sara Stroici Vrea să cânte cu Maxim Vengerov (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Sara Stroici Vrea să cânte cu Maxim Vengerov (PORTRET)
Neamţ: Sara Stroici Vrea să cânte cu Maxim Vengerov (PORTRET)

Artista a susţinut la doi ani şi jumătate primul concert la pian alături de tatăl ei, iar visul tinerei este să cânte pe aceeaşi scenă cu celebrul violonist rus.

Sara Stroici s-a născut într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Adrian Stroici, este compozitor, pianist şi muzicolog, în timp ce mama, Lucreţia Stroici, cântă la flaut, este profesoară de muzică şi dirijoare. „Consider că talentul muzical este moştenire de familie. Aşa se explică faptul că la un an cântam deja la pian cu tata“, susţine artista.


La doi ani şi jumătate, Sara a avut primul său concert împreună cu tatăl său, la patru mâini, în cadrul Liceului de Artă. Pentru că-şi dorea o colaborare cât mai lungă alături de el, şi acest lucru era îngreunat de faptul că erau amândoi pianişti, la cinci ani Sara a început să studieze vioara.

Este şi compozitor
Se pregăteşte sub îndrumarea profesorului Maricica Gheorghieş. „Sunt mulţi care mi-au criticat părinţii că mi-au stricat copilăria, dar vreau să le spun că a fost pură plăcere şi nu cred că aş fi putut să fac altceva decât muzică“, completează artista. Sara a obţinut zeci de premii la concursuri naţionale şi internaţionale.

 
„Cred că am adunat acasă peste 70 de premii, iar din clasa a III-a am câştigat locul întâi în fiecare an la Olimpiada Naţională de vioară“, povesteşte tânăra. În clasa a IX-a, Sara a obţinut o bursă în Scoţia datorită rezultatelor foarte bune la olimpiadă, însă a refuzat să plece, considerând că este prea mică să se desprindă de familie.


De la tatăl ei a învăţat să compună muzică şi să facă aranjamente muzicale pentru formaţii camerale, vocale, feminine şi orchestrale. Până acum, Sara a adaptat 20 de piese şi a creat cinci compoziţii proprii. „Îmi doresc să-mi dezvolt în viitor şi această latură şi să compun cât mai mult“, spune artista. A susţinut turnee împreună cu tatăl ei atât în ţară, cât şi-n străinătate. Sara a concertat la Bucureşti, în Sala Palatului, la Palatul Parlamentului alături de Orchestra de Clopote dirijată de Geanina Sălăgean.

Concerte pentru ambasadori
De asemenea, a fost prezentă la Sibiu în cadrul Festivalului Euroiudaica. „Cel mai emoţionant a fost atunci când am concertat în prezenţa Excelenţei Sale, ambasadorul statului Israel în România, Rodica Radian-Gordon. Jumătate de an mai târziu, în 2007, am cântat şi pentru noul ambasador al Israelului“, susţine Sara Stroici.


Tot în 2007, la Sibiu, violonista Silvia Marcovici s-a arătat interesată să o pregătească pe artista nemţeancă.  „Visul meu este să cânt împreună cu marii violonişti ai lumii, în mod special cu Maxim Vengerov, care este preferatul meu“, încheie Sara.

Profil

Născută. 9 septembrie 1991, Târgu Neamţ.
Studii. Clasa a XII-a, Liceul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ.
Familie. Singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai important premiu din cariera ta?
Cel mai important este primul meu premiu, pe care l-am obţinut în clasa a II-a. Am luat locul doi la Concursul „George Georgescu“ de la Tulcea şi pot spune că atunci m-am ambiţionat să vreau mai mult de la mine şi de la vioară. Mi-am propus să descopăr cât mai mult din frumuseţea muzicii. 
Cum vezi viitorul muzical?
Chiar dacă toată lumea spune că prin muzica clasică nu-ţi poţi construi un viitor sigur, sunt de părere că dacă eşti bun poţi să reuşeşti. Eu aş vrea să-mi fac un cvartet în facultate şi să cânt exact ce-mi place: clasicul pur. Nu mă văd facând altceva, am să cânt toată viaţa.

Ce-i place

Sara spune că-i place să gătească şi să inventeze tot felul de reţete. De asemenea, se bucură de ieşirile cu prietenii şi seratele muzicale pe care le organizează împreună cu aceştia. „Când am timp, înot şi şofez pentru că-mi place foarte mult, chiar dacă am avut un mic accident de curând“, spune  artista.

Ce nu-i place

„Detest să mi se umble în păr şi nu-mi place să nu am ce face, chiar dacă asta se întâmplă foarte rar“, spune Sara. Artista nu agreează oamenii care nu sunt cultivaţi şi ritmurile muzicale comerciale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite